The Fate of the Furious

Περιπέτεια εντυπωσιακή, οπτικοακουστικό υπερθέαμα

Είδος: Περιπέτειες
Τιμή: €33,50

Εταιρία: Universal
Διανομή: Tanweer

Είναι κατά βάση λίγες οι σειρές ταινιών που... ξεπέρασαν το "Νο 3" και παρέμειναν αξιοπρεπείς ποιοτικά, πόσο μάλλον ενδιαφέρουσες για το ευρύ κινηματογραφικό κοινό - όμως αυτή των Fast & Furious, παρ' όλα τα "πάνω και τα κάτω της", το έχει καταφέρει γιατί συνδυάζει αξιόπιστα εμπορικά στοιχεία κάθε φορά: πανάκριβο καστ, γρήγορα αυτοκίνητα, όμορφα θηλυκά, εξωτικές τοποθεσίες και συναρπαστικές καταδιώξεις. Όλο το... υπόλοιπο που "πλέκεται" γύρω από αυτά τα στοιχεία και καλείται να τα ενοποιήσει άλλοτε τα καταφέρνει, άλλοτε όχι ακριβώς, όμως είναι δύσκολο να μην ψυχαγωγηθεί κανείς με το όλο αποτέλεσμα. Με αυτά ως δεδομένα - και στο πίσω μέρος του μυαλού μας την μεγάλη επιτυχία του Fast & Furious 7, που είχε "σημαδευτεί" από τον θάνατο του Paul Walker - υποδεχόμαστε την οικιακή έκδοση του Fast & Furious 8 και μάλιστα στην καλύτερη δυνατή μορφή της: σε δίσκο Ultra HD Blu-ray. Αξίζει μία θέση στην συλλογή όσων αγαπούν τις θεαματικές περιπέτειες σε... 4 τροχούς;

Το Fast and Furious 8 κατά βάση "ανοίγει" μία τριλογία ταινιών - των τελευταίων τριών της όλης σειράς λένε πολλοί, θα... δείξει λέμε εμείς! - οπότε είχε όχι ιδιαίτερα εύκολη αποστολή: να επαναφέρει τους πιο πολλούς από τους χαρακτήρες που αγάπησε το κοινό στα προηγούμενα φιλμ, να εισάγει καινούργιους, να κάνει ένα νέο (όπως αποδεικνύεται εκρηκτικό) μίγμα με όλους αυτούς μαζί και να δημιουργήσει τις προεκτάσεις που θα στηρίξουν το Fast & Furious 9. Μέσα από αυτήν την οπτική γωνία το σενάριο ίσως... δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραμείνει απλοϊκό, να εστιάσει σε ένα εύκολα κατανοητό κεντρικό στοιχείο - την τεχνητή αντιπαλότητα ανάμεσα στον Dom Toreto και τους μέχρι πρότινος συνεργάτες του - και να ελπίζει πως οι σεκάνς της δράσης θα έχουν συνέχεια και συνάφεια.


Σε βασικό επίπεδο η προσέγγιση λειτουργεί, έστω κι αν γίνονται, εχμ, πολλές βολικές παραδοχές και λογικά άλματα γι' αυτόν τον σκοπό. Έχοντας τουλάχιστον καλό ρυθμό - όχι το ίδιο καλή ροή λόγω απρόσεκτου μοντάζ σε σημεία - το Fast & Furious 8 δεν κουράζει και δεν πλατυάζει, αδυναμίες που χαρακτηρίζουν δυστυχώς πολλές ταινίες δράσης. Οι εντυπωσιακές σεκάνς που περιμένει κανείς είναι παρούσες και θα ικανοποιήσουν απόλυτα το κοινό στο οποίο απευθύνονται, ενσωματώνοντας μάλιστα πολλές φορές και ευφυείς ή πρωτότυπες ιδέες (μέσα... στην υπερβολή τους πάντα βέβαια!). Οι περισσότεροι ηθοποιοί του καστ έχουν ολοφάνερα αποκτήσει οικειότητα μετά από τόση δουλειά μαζί και οι χαρακτήρες τους "βγαίνουν" πια με άνεση στην οθόνη. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν λάβει όλοι του ίδιου επιπέδου... ατάκες να αποδώσουν - μερικές είναι περισσότερο κλισέ κι ανόητες από tweets του Trump - όμως οι σημαντικές είναι σωστά ευθυγραμμισμένες με το στυλ και τις επιδιώξεις του καθενός. Highlight, δε, το "παιχνίδι" και η καλή χημεία ανάμεσα σε Statham και The Rock, που αναμένουμε ν' αξιοποιηθεί εκτενέστερα στην επόμενη ταινία.

Στο σύνολό του το Fast & Furious 8 είναι από τα καλύτερα της σειράς ακριβώς γιατί κρατά τα πράγματα σε απλοϊκό και κατανοητό επίπεδο, κινείται ομαλά (χα), προσφέρει άφθονη αδρεναλίνη στις σκηνές που το κοινό την αναζητά και το κάνει με την εντυπωσιακή άνεση που φέρνει η εμπειρία της σειράς όπου ανήκει. Μια χαρά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ