Solo

Παραγωγή αμφιλεγόμενη, οικιακή μεταφορά αξιοπρεπής

Είδος: Επιστημονικής φαντασίας
Φορμά: Blu-ray
Τιμή: €29,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Ουδείς... αλάνθαστος - πόσο μάλλον αναμάρτητος - και στον κόσμο του Hollywood αυτό ισχύει εξίσου για την Disney, η οποία κάνει στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων σωστές επιλογές που εμπορικά αποδεικνύονται ως τέτοιες σχεδόν κάθε φορά. Σχεδόν. Γιατί ο αμερικανικός κολοσσός, προσπαθώντας να διαθέσει κάθε, μα κάθε χρονιά και μια νέα ταινία Star Wars για να... "πάει ταμείο" (κυριολεκτικά και μεταφορικά), έφερε στις αίοθουσες μία ταινία στηριγμένη στην θρυλική αυτή θεματολογία αλλά στερούμενη αληθινού λόγου ύπαρξης. Κατά συνέπεια όχι μόνο οι φανατικοί οπαδοί των Star Wars, αλλά και το ευρύτερο κινηματογραφικό κοινό δεν επεφύλαξαν στο Solo την υποδοχή που η Disney ήλπιζε. Για άλλους είναι μία από τις πλέον υποτιμημένες φανταστικές περιπέτειες του 2018 - και αυτή η, σε κάθε περίπτωση αμφιλεγόμενη, ταινία κυκλοφορεί εδώ και μερικές ημέρες στην ελληνική αγορά σε οικιακή έκδοση DVD/Blu-ray. Πώς την κρίνουμε σε αυτή τη μορφή;

Το Solo είναι, φυσικά, ένα φιλμ που καταπιάνεται με το παρελθόν ενός από τους πλέον αγαπημένους και σημαντικούς χαρακτήρες των Star Wars, του εμβληματικού Han Solo που έχει ενσαρκώσει με τεράστια επιτυχία ο Harisson Ford. Η καινούργια ταινία προσφέρει στους fans του διάσημου διαστημικού έπους την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Solo σε νεαρή ηλικία, να ακολουθήσουν μερικές από τις περιπέτειες που τον διαμόρφωσαν στον χαρακτήρα που γνωρίσαμε αργότερα και να τον συσχετίσουν με άλλους γνωστούς χαρακτήρες του ίδιου κινηματογραφικού κόσμου που δημιούργησε ο George Lucas. Η ταινία χρονικά τοποθετείται... "κάπου ανάμεσα" στα Revenge of the Sith και Rogue One στην νοητή ακολουθία των συμβάντων των Star Wars, οπότε είναι πολλά τα επί της οθόνης τα οποία οι θεατές και θιασώτες της πρώτης τριλογίας θα αναγνωρίσουν ως οικεία από εκείνα τα φιλμ.


Εκεί, ίσως, βρίσκεται ένα πρώτο πρόβλημα που χαρακτηρίζει το Solo: οι θεατές που ενδιαφέρονται περισσότερο γι' αυτό γνωρίζουν ήδη όλα τα σημαντικά πράγματα που αφορούν στον χαρακτήρα του Han και την γενικότερη πορεία του μέσα στα Star Wars, χωρίς αυτό να σημαίνει πως... "καίγονται" απαραίτητα να μάθουν τόσες λεπτομέρειες για το παρελθόν του και πώς ο πασίγνωστος διαστημικός τυχοδιώκτης απέκτησε το στυλ που τον διέκρινε στις επόμενες χρονολογικά ταινίες. Ναι, είναι πάντα ενδιαφέρουσα μία "κλεφτή ματιά" στο παρελθόν αγαπημένων κινηματογραφικών ηρώων, όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να στηρίξει κανείς ολόκληρη ταινία μεγάλου μήκους σε τέτοιες αναδρομές χωρίς να πλατυάσει - και η Disney κατά την άποψη πολλών δεν κατόρθωσε να αποφύγει κάτι τέτοιο.

Ένα δεύτερο πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι το Solo συνειδητά δείχνει να έχει δημιουργηθεί... σχεδόν αποκλειστικά για τους fans των Star Wars - αυτό που λέμε fan service μα στον υπερθετικό βαθμό - κάνοντας τόσες αναφορές και υπονοοούμενα σε στοιχεία και πρόσωπα των μετέπειτα ταινιών, ώστε να καταντά κουραστικό ακόμη και γι' αυτούς! Οι πλέον σκληροπυρηνικοί fans παραδόξως καυτηρίασαν αυτήν την προσέγγιση και εμείς με την σειρά μας μπορούμε να πιστοποιήσουμε πως σίγουρα δεν ωφέλησε το Solo ως φιλμ ανεξαρτήτως όλων των άλλων. Μία ταινία για να λειτουργήσει οφείλει να έχει αρκετό χώρο να "αναπνεύσει" κινηματογραφικά χωρίς να περιορίζεται από "υποχρεωτικές" αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα - κάτι που στο Solo όντως συμβαίνει σε μη ωφέλιμο βαθμό.


Πώς διαμορφώνεται, λοιπόν, με αυτά ως δεδομένα η συνολική εικόνα του Solo; Διαμορφώνεται ως αυτή ενός διαστημικού western που "έχει τις στιγμές του", προσφέρει μερικές αληθινά εντυπωσιακές, καλοσκηνοθετημένες σεκάνς, αποσπά και από τον Alden Ehrenreich μια πολύ καλή ερμηνεία στον ρόλο του νεαρού Solo, αλλά... ως εκεί. Η χημεία του με την Qi'ra της Emilia Clarke είναι πρακτικά ανύπαρκτη, η δομή και η εξέλιξη του φιλμ - όντας απλοϊκή η πρώτη και προβλέψιμη η δεύτερη - δεν παρακινούν τον θεατή να αισθανθεί αγωνία και ενδιαφέρον για το τί θα συμβεί στους πρωταγωνιστές, ενώ η ροή του θα ήταν σαφώς καλύτερη αν δεν έπρεπε σεναριακά να... "τσεκάρει μποξάκια" κάθε λίγο και λιγάκι προκειμένου να παρουσιαστεί επί της οθόνης το ένα πράγμα ή το άλλο πράγμα που "κλείνει το μάτι" στους fans των Star Wars και τους κολακεύει για τις γνώσεις κι αναμνήσεις τους.

Το Web έχει εκφράσει απόψεις κατά πολύ περισσότερο... βιτριολικές για το Solo από την δική μας, όμως όταν όλα έχουν ειπωθεί δεν είναι κακή ταινία: είναι απλώς μια παραγωγή που λυγίζει κάτω από το "ειδικό βάρος" του ονόματος των Star Wars. Αν ήταν μία περιπέτεια ακριβώς έτσι φτιαγμένη αλλά με διαφορετικά ονόματα για τους χαρακτήρες και τις σχετικές αναφορές στα μετέπειτα Star Wars απούσες, δίχως δεσμούς στο πρωτογενές υλικό της και απλώς διαμορφωμένη έτσι ώστε να στηριχθεί στις σκηνές δράσης και τον τεχνικό της τομέα, θα είχε αντιμετωπιστεί, θεωρούμε, με διαφορετικό τρόπο. Ως έχει είναι κατά πολύ κατώτερη του άλλου spin-off των Star Wars, του Rogue One, και ο "αδύναμος κρίκος" στις παραγωγές αυτές από την Disney από τότε που εξαγόρασε το σχετικό υλικό από την Lucas Films. Ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει να "πήρε το μήνυμα" από το box office και να έχει πλέον την πρόθεση να διαχειριστεί τα Star Wars περισσότερο προσεκτικά. Απομένει να το διαπιστώσουμε. Για την ώρα: αξίζει το Solo αγοράς στην οικιακή του μορφή;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ