Solo

Παραγωγή αμφιλεγόμενη, οικιακή μεταφορά αξιοπρεπής

Ασχέτως του ποιά είναι η γνώμη του καθενός μας ξεχωριστά για το Solo ως φιλμ, θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στην Disney ότι αντιμετώπισε την οικιακή του μεταφορά με την ίδια φροντίδα που έχουν απολαύσει όλες οι πρόσφατες παραγωγές της, Star Wars ή όχι. Η έκδοση του Solo σε Blu-ray που αξιολογήσαμε έχει να επιδείξει εικόνα τόσο οξεία και λεπτομερή, όσοι σπάνια συναντάμε σε ταινίες "απλής" υψηλής ευκρίνειας (το γεγονός ότι η ταινία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου ψηφιακά φαίνεται σαφώς να βοήθησε): κάθε διακοσμητικό στοιχείο στις στολές και κάθε ατέλεια στις φορεσιές, κάθε λαμπάκι, κουμπί και καλώδιο στα εσωτερικά των σκαφών, κάθε γραμμή κτιρίων και τοπίων σε μέση και μακρινή απόσταση διαγράφονται στην οθόνη με τόση σαφήνεια ώστε να αποπνέουν την εντύπωση πως απλώνοντας το χέρι μπορεί να τα... αγγίξει κανείς. Σε αυτόν τον τομέα το Solo καταπλήσσει.

Τα χρώματα του φιλμ είναι μία... άλλη συζήτηση: συνειδητά επιλεγμένη από τον σκηνοθέτη και τον διευθυντή φωτογραφίας υποτονισμένη παλέτα - γκρίζοι τόνοι, θαμπό φως, ώχρα - αποδίδει την όλη ατμόσφαιρα του Solo "ονειρικά" και σαν "στο παρελθόν", μεν, όμως στερεί "ζωντάνια" στην όλη εικόνα την οποία ελάχιστες ζωηρές αποχρώσεις από δω κι από κει δεν αρκούν να διανθίσουν. Η αντίθεση και η απόδοση του μαύρου λόγω αυτής της ηθελημένης καλλιτεχνικής επιλογής επίσης δεν κινούνται στο επίπεδο που θα μπορούσαν, αφαιρώντας από την όλη εικόνα ένταση. Δεν κρίνουμε τις επιλογές της παραγωγής οποιασδήποτε ταινίας, είναι γεγονός ωστόσο ότι η οικιακή μεταφορά του Solo δεν μπορεί να... κάνει θαύματα όταν δεν υπάρχει το πρωτογενές υλικό που θα τα υποστηρίξει, οπότε η έκδοση σε Blu-ray συγκρινόμενη με άλλες κυκλοφορίες του 2018 καταλήγει σε μειονεκτική θέση.

Στον τομέα του ήχου είναι γνωστές οι συζητήσεις που έχει προκαλέσει η Disney με τις επιλογές της στις οικιακές εκδόσεις ταινιών της, όμως αυτή τη φορά έχει κάποια ελαφρυντικά. Το Blu-ray προσφέρει ήχο ποιότητας DTS Master Audio οκτώ καναλιών, και πάλι πάρα πολύ καλό όσον αφορά στην απόδοση της λεπτομέρειας των εφέ και τις διαύγειας των διαλόγων. Όμως ο ήχος στην διάρκεια της ταινίας συνολικά δεν αξιοποιεί ιδιαίτερα τα περιφερειακά κανάλια (κάτι που ωστόσο συνέβαινε και στην ταινία στα σινεμά), ενώ λίγα είναι και τα παραδείγματα χρήσης του subwoofer για "βροντερή" συμμετοχή στις χαμηλές συχνότητες (παρατηρημένο και πάλι στις αίθουσες). Η ένταση του ήχου ακόμη και για τα τρία κεντρικά κανάλια θα πρέπει να αυξηθεί από τον θεατή έτσι ώστε να εισπραχθεί όπως τής αξίζει η μουσική και μεγάλο μέρος του ηχητικού πέπλου συνολικά.

Στον τομέα των extras, όπου παραδοσιακά οι ταινίες Star Wars είχαν να επιδείξουν άφθονο και συχνά πάρα πολύ καλό υλικό, το Solo δημιουργεί... ανάμικτα συναισθήματα. Από την μία πλευρά στα extras είναι αφιερωμένο ολόκληρο το δεύτερο δισκάκι της συσκευασίας και ο αριθμός τους είναι μεγάλος: δέκα διαφορετικά, ποικίλλοντας από τις τυπικές συνεντεύξεις με τον σκηνοθέτη και το καστ, μέχρι τα μίνι ντοκυμαντέρ για την δημιουργία συγκεκριμένων σεκάνς ή εφέ και βέβαια τις "κομμένες" σκηνές που δεν ενσωματώθηκαν στο τελικό φιλμ. Από την άλλη πλευρά τα πιο πολλά είναι μικρής διάρκειας (6-8 λεπτά) και όχι ιδιαίτερα λεπτομερή. Τουλάχιστον και τα 10 προσφέρονται σε υψηλή ευκρίνεια (πάντοτε εκτιμητέο).


Το τελικό συμπέρασμα όσον αφορά στην οικιακή έκδοση του Solo ακούγεται ως... βολική υπεκφυγή, μεν, στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι τόσο σαφές, όσο και αναπόφευκτο: το αν και κατά πόσο μπορούμε να το προτείνουμε σε οποιονδήποτε ως αγορά εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την γνώμη που ήδη έχει αυτός ο... οποιοσδήποτε για το Solo ως φιλμ αυτό καθ' αυτό. Ο τεχνικός του τομέας είναι φροντισμένος κι αξιοπρεπής αλλά όχι τόσο υψηλού επιπέδου ώστε να "επιβάλλει" την απόκτηση του Blu-ray ως demo οπτικοακουστικό, ενώ πολλά extras αξίζουν μίας θέασης αλλά... ως εκεί. Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί των Star Wars πιθανώς θα το θέλουν για την οικιακή συλλογή τους ώστε αυτή να είναι πλήρης, οι πιο πολλοί άλλοι καταναλωτές ωστόσο πιθανότατα δεν θα το θεωρήσουν υποχρεωτική προσθήκη στην δική τους. Δεν τους αδικούμε - και περιμένουμε από την Disney... εξιλέωση με ένα απίστευτο φιλμ Star Wars του χρόνου τον Δεκέμβριο και μία εξαιρετική μεταφορά την άνοιξη του 2020. Τίποτε λιγότερο!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ