ΟΤΕ ΤV: νέος υβριδικός τρόπος λειτουργίας, σύντομα

Εξελιγμένος συνδυασμός δορυφορικής και Δικτυακής τηλεόρασης, τα οφέλη πολλαπλά για όλους

Μέχρι πρότινος δύο ήταν οι τρόποι με τους οποίους μπορούσε να αποκτήσει κανείς συνδρομητικό τηλεοπτικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο στο σαλόνι του: είτε μέσω δορυφόρου, είτε μέσω Internet. Πολύ σύντομα, ωστόσο, θα υπάρχει και ένας τρίτος, συνδυαστικός, ο οποίος αξιοποιεί ταυτόχρονα τους άλλους δύο για να φέρει στο προσκήνιο τα θετικά στοιχεία τους σε ενιαίο περιβάλλον χρήσης - προσφέροντας, παράλληλα, περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές όσον αφορά στο πώς και από πού θα λαμβάνουν το περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Πρόκειται για την υβριδική "εκδοχή" της υπηρεσίας OTE TV, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα από τον οργανισμό και θα είναι εμπορικά διαθέσιμη στο κοινό από την 1η Φεβρουαρίου.

Η υπηρεσία OTE TV Hybrid πρακτικά θα λειτουργεί ως δορυφορική που ταυτόχρονα αξιοποιεί και Δικτυακή σύνδεση, έτσι ώστε οι κάτοχοι της δορυφορικής να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια των συνδρομητών OTE TV που λαμβάνουν το σχετικό περιεχόμενο μέσω ADSL/VDSL - χωρίς όμως να χρησιμοποιούν απαραίτητα σύνδεση ADSL/VDSL της COSMOTE (!). Ο χρήστης συνδέει τον νέο υβριδικό αποκωδικοποιητή στο modem/router με τον οποίο έχει Δικτυακή πρόσβαση και με αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται στην οθόνη του το ανανεωμένο πλέον γραφικό περιβάλλον επιλογών και λειτουργιών Hybrid, το οποίο προσφέρει πρόσβαση σε πολλές από τις σημαντικότερες δυνατότητες του ΟΤΕ ΤV.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει βέβαια η υπηρεσία OTE Cinema on Demand (για ενοικίαση ταινιών σε πρώτη προβολή από όλα τα μεγάλα κινηματογραφικά studio), η εγγραφή προγράμματος σε εξωτερικό σκληρό δίσκο (συνδέεται απευθείας στον αποκωδικοποιητή και μπορεί να αναπαράγει το σχετικό υλικό μόνο από εκεί), αλλά και η υπηρεσία OTE Replay TV (που επιτρέπει την ετεροχρονισμένη παρακολούθηση προγραμμάτων έως και 48 ώρες "πίσω"). Η υπηρεσία OTE Replay TV είναι διαθέσιμη για 29 κανάλια, μεταξύ των οποίων όλα τα OTE SPORT, κανάλια με ταινίες και σειρές (Village Cinema HD, Sundance Channel HD, FOX), παιδικά (Disney Junior κ.ά), ντοκιμαντέρ (OTE HISTORY, Travel Channel HD κ.ά) και άλλα.

Τα εύσημα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αξίζουν στον ΟΤΕ για δύο λόγους. Ο πρώτος: αφήνοντας ελεύθερη την επιλογή παρόχου Δικτυακής πρόσβασης, επιτρέπει σε όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν το περιεχόμενό του χωρίς να μπουν σε διαδικασία αλλαγής σύνδεσης με το Internet (με ό,τι αυτή σημαίνει σε χρόνο και έξοδα). Με την κίνηση αυτή, άλλωστε, ο ΟΤΕ προσβλέπει σε μία νέα πηγή εσόδων με την ενοικίαση περιεχομένου OTE Cinema on Demand από κοινό που έχει επιλέξει Δικτυακή σύνδεση από άλλον πάροχο. Ο δεύτερος: τις δυνατότητες του νέου υβριδικού αποκωδικοποιητή θα απολαμβάνουν από τον Απρίλιο και οι ήδη κάτοχοι δορυφορικών αποκωδικοποιητών OTE TV, αφού οι υπάρχοντες σταδιακά θα αναβαθμίζονται απομακρυσμένα μέσω ενημέρωσης λογισμικού. Ο κόσμος, φυσικά, που θ' αποκτά δορυφορική συνδρομή OTE TV από την 1η Φεβρουαρίου και μετά θα λαμβάνει απευθείας τον νέο υβριδικό αποκωδικοποιητή.

Όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές που προτείνει ο ΟΤΕ, αυτές κρίνονται εξαιρετικά... φιλικές, μεν, αλλά ενδέχεται ν' αποδειχθούν αντιρεαλιστικές για συγκεκριμένα σενάρια σε πρακτικό επίπεδο: προτείνεται σύνδεση με ταχύτητα λήψης δεδομένων στα 2 Mbps, η οποία όμως γνωρίζουμε εδώ και χρόνια πως (α) σίγουρα δεν επαρκεί για την θέαση περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας και (β) δεν θα πρέπει να απασχολείται με τίποτε άλλο ακόμη και στο περιεχόμενο συμβατικής ευκρίνειας, αν θέλει ο θεατής να έχει απολύτως απροβλημάτιστη μεταφορά εικόνας και ήχου. Ευτυχώς για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει ειδικός μηχανισμός στους νέους υβριδικούς αποκωδικοποιητές που ενσωματώνουν σκληρό δίσκο, ώστε οι δεύτεροι να χρησιμοποιούνται για "ενδιάμεση" προσωρινή αποθήκευση του οπτικοακουστικού υλικού (caching) και έτσι να ομαλοποιείται η προβολή αυτού.

Η υβριδική "εκδοχή" λειτουργίας του OTE TV, πάντως, προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές από την προαναφερθείσα "αντιμετώπισης" των χαμηλών ταχυτήτων Δικτυακής σύνδεσης. Μέσω της υπηρεσίας OTE TV GO, για παράδειγμα, θα υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμού εγγραφών απομακρυσμένα, η δυνατότητα ορισμού πολλαπλών προφίλ χρήσης και ορισμού "δικαιωμάτων" προβολής περιεχομένου (πολύτιμο στις οικογένειες), καθώς και η δυνατότητα αδιάλειπτης παρακολούθησης από μία συσκευή σε άλλη (π.χ. η θέαση ενός προγράμματος στην τηλεόραση και η συνέχισή της σε tablet από το σημείο που είχε σταματήσει). Η υπηρεσία OTE TV GO συνολικά άλλωστε - μέσω της οποίας μπορεί να παρακολουθεί κανείς πρόγραμμα του OTE TV σε smartphones και tablets - θα συνεχίσει να εξελίσσεται μέσα στο 2016, με την προσθήκη περισσότερων καναλιών (32 κανάλια διαθέσιμα σήμερα), ανανεωμένων apps και πιο πολλών δυνατοτήτων για τους συνδρομητές. Στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, δε, η υπηρεσία OTE TV GO θα είναι αξιοποιήσιμη και μέσω PC.

Προσφέροντας και την υπηρεσία multiroom έως το τέλος του 2016 - ώστε οι συνδρομητές του να παρακολουθούν διαφορετικά κανάλια σε τηλεοράσεις διαφορετικών δωματίων του σπιτιού τους - ο ΟΤΕ δείχνει περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να επενδύσει στην θετική εμπειρία χρήσης και τις δυνατότητες πρόσθετης αξίας για το συνδρομητικό κοινό του. Η διαπίστωση αυτή είναι ελπιδοφόρα και σίγουρα σημαντική για μία αγορά στην οποία υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης των συνδρομητικών υπηρεσιών περιεχομένου κάθε είδους, όπως η ελληνική. Εντυπώσεις πρακτικές από τη χρήση του υβριδικού OTE TV, σε καθημερινό πλαίσιο χρήσης πλέον, θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε πολύ σύντομα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ