Netflix και Sony: στενή συνεργασία από το 2022

Οι ταινίες της δεύτερης στην ταινιοθήκη της πρώτης - όροι και λεπτομέρειες

Δεν είναι ακριβώς... μυστικό το γεγονός ότι η βιβλιοθήκη τηλεοπτικών σειρών της Netflix είναι κατά πολύ ανώτερη ποιοτικά από την αντίστοιχη ταινιοθήκη της, καθώς οι Αμερικανοί είχαν περισσότερη εμπειρία, και γνώρισαν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία, με την πρώτη μορφή ψυχαγωγίας αναλογικά με την δεύτερη. Η Sony, από την άλλη, έχει μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή και των δύο αυτών μορφών ψυχαγωγίας αλλά όχι αρκετή εμπειρία για να υλοποιήσει την δική της Δικτυακή υπηρεσία περιεχομένου αντίστοιχη των Disney Plus ή HBO Max. Μία συμφωνία ανάμεσα στις Netflix και Sony μπορεί να εκπλήσσει σε έναν βαθμό - δεν είχε "ακουστεί" το παραμικρό γι' αυτήν πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της - αλλά έχει σαφώς νόημα. Και ακριβώς αυτήν την πολυεπίπεδη και πολυετή συμφωνία έκαναν οι δύο εταιρείες, ξεκινώντας το 2022.

Η συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά να γίνει το Netflix ο νέος αποκλειστικός προορισμός για τις ταινίες της Sony αφότου αυτές έχουν προβληθεί στα σινεμά και περάσει την εμπορική τους φάση για την οικιακή αγορά (τις πωλήσεις DVD/Blu-ray/UHD Blu-ray και μέσω π.χ. iTunes ή Google Play). Αυτό το χρονικό διάστημα ανερχόταν σε έως και 18 μήνες ως τώρα, όμως με τις αλλαγές που συντελούνται και τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά του θεάματος, θα μπορούσε να είναι πλέον κατά πολύ μικρότερο. Η συμφωνία αυτή αφορά για την ώρα μόνο στις ΗΠΑ, αν και τίποτε δεν εμποδίζει τις δύο εταιρείες να την επεκτείνουν και σε άλλες χώρες μελλοντικά (αφότου λήξουν οι όποιες συμφωνίες έχει ήδη συνάψει σε αυτές η Sony φυσικά).

Μερικές από τις πλέον αξιοπρόσεκτες μελλοντικές ταινίες της Sony που θα συμπεριληφθούν σε αυτήν την συμφωνία είναι οι Spider-Man: Into the Spider-Verse 2, Morbius, Uncharted και Bullet Train. Δεν περιλαμβάνονται τα Spider-Man: No Way Home και Venom: Let There Be Carnage - αυτά τα φιλμ αναμένεται να προβληθούν φέτος - περιλαμβάνονται όμως οι μελλοντικές ταινίες με τους χαρακτήρες της Marvel των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα κατέχει η Sony. Αυτό σημαίνει πως π.χ. μελλοντικά φιλμ με τον Spider-man δεν θα εμφανιστούν στο Disney Plus αλλά στο Netflix, παρά την άμεση σχέση που έχουν με το Marvel Cinematic Multiverse.

Σημαντικό θεωρείται και το τμήμα της συμφωνίας που σχετίζεται με τις ταινίες που η Sony σκοπεύει να δημιουργήσει εξ αρχής για προβολή μέσω Internet: η Netflix έχει το δικαίωμα να αξιολογήσει πρώτη αυτή τις συγκεκριμένες ταινίες και ο αμερικανικός κολοσσός δεσμεύεται να αναλάβει την παραγωγή το λιγότερο ορισμένων εξ αυτών στην διάρκεια της συμφωνίας αυτής. Οι οικονομικοί της όροι δεν έχουν γνωστοποιηθεί, και οι δύο πλευρές όμως δηλώνουν άκρως ικανοποιημένες με την μορφή της καθώς έτσι θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν περισσότερο αποτελεσματικά τις Disney, Warner και Paramount που διαθέτουν τις δικές τους εκτενείς βιβλιοθήκες υλικού και προωθούν πλέον δυναμικά τις δικές τους Δικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου.

Η συμφωνία αυτή δεν δείχνει να έρχεται σε σύγκρουση με την εμπορική διάθεση της Δικτυακής υπηρεσίας διάθεσης ταινιών Bravia CORE της Sony, η οποία ξεκινά την πορεία της αυτές τις ημέρες. Εκείνη η υπηρεσία είναι στοχευμένη στους κατόχους τηλεοράσεων της Sony - και δη των νέων μοντέλων του 2021 - και προσφέρει ασυνήθιστα υψηλή οπτικοακουστική ποιότητα ως επίδειξη των δυνατοτήτων της τεχνολογίας Pure Stream του ιαπωνικού κολοσσού. Η βιβλιοθήκη της Bravia CORE αποτελείται κυρίως από ταινίες καταλόγου αυτήν την στιγμή - θα έχει ωστόσο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς θα χειριστεί η Sony την συμφωνία με την Netflix και την δική της υπηρεσία όταν θα είναι καιρός για τα νέα φιλμ της πρώτης να εμφανιστούν τόσο στην ταινιοθήκη της δεύτερης, όσο και στην Bravia CORE σε π.χ. 9-12 μήνες από σήμερα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ