H Netflix δεν ενοχλείται να μοιράζεσαι την συνδρομή σου - γιατί;

Οι Αμερικανοί έχουν τους λόγους τους να "κάνουν τα στραβά μάτια" για χρόνια, μα... ίσως όχι για πάντα

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι η υπηρεσία διανομής ψυχαγωγικού περιεχομένου της Netflix (α) είναι αυτή που ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία στην οποία ανήκει και (β) παραμένει ως εκ τούτου, δικαιωματικά, η δημοφιλέστερη. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση των Αμερικανών έχει πλέον ξεπεράσει σε πελατειακή βάση τα 150 εκατομμύρια μοναδικών συνδρομών παγκοσμίως. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως υπάρχει και ένα... κοινό μυστικό που διαφοροποιεί αυτόν τον αριθμό και έχει τον τελευταίο καιρό (παράλληλα με όσα άλλα συμβαίνουν "γύρω από" την Netflix) επανέλθει στο προσκήνιο: η χρήση συνδρομών (και) από ανθρώπους που δεν την πληρώνουν. Πρόκειται για την πασίγνωστη "μοιρασιά λογαριασμών" Netflix (account sharing), πρακτική δημοφιλή παντού, φυσικά και στην χώρα μας.

Η "μοιρασιά λογαριασμού Netflix" δεν σχετίζεται με την διαμόρφωση πολλαπλών προφίλ για π.χ. όλα τα μέλη της οικογένειας στην ίδια συνδρομή. Είναι η πρακτική με την οποία π.χ. ένας συνδρομητής δίνει τα στοιχεία εισόδου της συνδρομής του σε κάποιον φίλο ή συγγενή που διαμένει αλλού ώστε ο δεύτερος να έχει πρόσβαση στην βιβλιοθήκη της Netflix χωρίς να πληρώσει ή π.χ. η πρακτική με την οποία τέσσερις φίλοι πληρώνουν "ρεφενέ" μία οικογενειακή συνδρομή (τέσσερις συσκευές ταυτόχρονα) και την χρησιμοποιεί ο καθένας στο σπίτι του ή αλλού με πολύ μικρότερο φυσικά κόστος συγκριτικά με αυτό μίας "κανονικής" συνδρομής, ακόμη και της εισαγωγικής. Υπάρχουν όλων των ειδών οι... συνδυασμοί της από κοινού χρήσης μιας συνδρομής Netflix από τον αρχικό, νόμιμο συνδρομητή και από άλλους, που δεν είναι τέτοιοι.

Η πρακτική αυτή υπάρχει από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας, απαγορεύεται ρητά στους όρους χρήσης της και υπολογίζεται από εξειδικευμένα μέσα της αγοράς πως κοστίζει στην Netflix περίπου 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σε σχεδόν 25 εκατομμύρια (!) υπολογίζονται οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις συνδρομές άλλων χωρίς να πληρώνουν. Και οι δύο αριθμοί έχουν υπολογιστεί φυσικά με την... αμφίβολης ορθότητας συλλογιστική που στηρίζει τους αντίστοιχους αριθμούς διανομής κελψίτυπου λογισμικού κάθε χρόνο: προϋποθέτει δηλαδή πως αν δεν είχαν άλλη επιλογή οι άνθρωποι αυτοί οπωσδήποτε θα πλήρωναν και "τα διαφυγόντα έσοδα" ακολουθούν αντιστοίχως. Δεν παύουν όμως να είναι εντυπωσιακοί αριθμοί. Διαπίστωση που οδηγεί στο προφανές ερώτημα: γιατί την Netflix δεν την πειράζει;

Η απλή απάντηση; Δεν είναι πως... δεν την πειράζει ακριβώς, αλλά μάλλον πως - για την ώρα - δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πόσο κοινή είναι η όλη πρακτική, από τα στοιχεία συνδέσεων "βλέπουν" πως η ίδια συνδρομή μπορεί ν' αξιοποιείται π.χ. σε 3-4 διαφορετικά μέρη με διαφορετικούς "αριθμούς σύνδεσης" (IP addresses), όμως με τους σημερινούς μηχανισμούς της δεν μπορεί να "ξεχωρίσει" την νόμιμη χρήση απ' την παράνομη. Μπορεί π.χ. τα παιδιά στο σπίτι να παρακολουθούν Netflix στην τηλεόραση και ο πατέρας, με την ίδια συνδρομή, κάτι άλλο στο laptop του σ' ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Μπορεί π.χ. η γιαγιά στο σπίτι το καλοκαίρι να παρακολουθεί κάτι της Netflix στο tablet της, ενώ τα εγγόνια της κάτι άλλο ταυτόχρονα στο εξοχικό. Τα νόμιμα πιθανά σενάρια χρήσης είναι σχεδόν τόσα, όσα... και τα μη νόμιμα.

Με αυτά ως δεδομένα η Netflix δεν μπορεί να προχωρήσει π.χ. σε παρεμπόδιση χρήσης της υπηρεσίας της σε έναν "αριθμό σύνδεσης" που ίσως την χρησιμοποιεί χωρίς να πληρώνει, καθώς είναι βέβαιο πως έτσι εκ παραδρομής θα δημιουργήσει προβλήματα και σε χρήστες καθ' όλα νόμιμους - και το κόστος στην δημόσια εικόνα της μετά από τον αναπόφευκτο καταιγισμό δημοσιευμάτων θα ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο όφελος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε ακούσει ποτέ περίπτωση αποκλεισμού "αριθμού σύνδεσης" από την χρήση της υπηρεσίας, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο διευθύνοντας σύμβουλος της Netflix, ο Reed Hastings, ερωτηθείς για το θέμα πάντοτε απαντά "πρόκειται για κάτι που αποδεχόμαστε λόγω του τρόπου με τον οποίο οι οικογένειες χρησιμοποιούν τις συνδρομές μας".

Αυτό, ωστόσο, ενδέχεται να μην διαρκέσει... για πάντα. Μία βρετανική εταιρεία ονόματι Synamedia ισχυρίζεται πως έχει αναπτύξει έναν καινούργιο, ειδικό αλγόριθμο αρκετά "ευφυή" κι αποτελεσματικό ώστε να "αντιλαμβάνεται" σωστά πότε μία συνδρομή χρησιμοποιείται νόμιμα και πότε όχι. Η Synamedia αξιολογεί ρουτίνες τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μαθησιακής εξέλιξης συστημάτων (machine learning) ώστε, μετά από την σχετική στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρήσης που συγκεντρώνει για μία υπηρεσία, να διαμορφώνει για κάθε συνδρομή μία εικόνα συγκεκριμένων "συνηθειών χρήσης" που πιθανότατα ανταποκρίνεται στην πραγματική. Έτσι οι χρήσεις που αποκλίνουν σημαντικά από τις αναγνωρισμένες χαρακτηρίζονται ως πιθανώς μη νόμιμες και άρα εν δυνάμει υποψήφιες για... μπλοκ.

Η Netflix δεν έχει ακόμη ανακοινώσει καμία συζήτηση ή συνεργασία με την Synamedia. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως ανταγωνίστριές της όπως η Disney και η AT&T έχουν ήδη επενδύσει στην βρετανική εταιρεία, αναγνωρίζοντας την σημασία της τεχνογνωσίας της. Ίσως η Netflix επιδιώξει να αναπτύξει η ίδια τον δικό της αντίστοιχο αλγόριθμο, ίσως όχι. Με τον χρόνο όμως να κυλά σε βάρος της και την ίδια να προχωρά σε μεγάλες περικοπές όσον αφορά στα έξοδα παραγωγής των σειρών και ταινιών της, αργά ή γρήγορα θα τεθεί από μετόχους της το θέμα των "διαφυγόντων εσόδων" από τους "παράπλευρους" χρήστες της υπηρεσίας - και ο αμερικανικός κολοσσός δεν... χρειάζεται την συγκατάθεση της πελατειακής του βάσης για να εφαρμόσει, ακόμη και εν μία νυκτί, ελεγκτικό μηχανισμό όπως αυτόν της Synamedia στο περιεχόμενό της.

Θα προχωρήσει, λοιπόν, η Netflix προς αυτήν την κατεύθυνση μελλοντικά; Αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε θα λέγαμε πως ναι, αλλά μόνο αν... "τα βρει σκούρα" από τον επερχόμενο ανταγωνισμό - των Δικτυακών υπηρεσιών που ετοιμάζουν οι Disney, Warner, Apple - και φυσικά μόνο αν καταλήξει σε μία υλοποίηση με πάρα πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας στον διαχωρισμό ανάμεσα σε νόμιμα και μη νόμιμα σενάρια χρήσης, ώστε να μην υπάρξουν θυελλώδεις αντιδράσεις (που θα υπάρξουν ορισμένες φυσικά αλλά... για τελείως διαφορετικούς λόγους). Με άλλα λόγια: δεν πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σύντομα. Όπως πάντοτε, θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ