H Φίνος Φιλμ στο YouTube

Η επίσημη παρουσία της ταινιοθήκης δημοφιλών ελληνικών ταινιών ξεκινά

Δυστυχώς έχουμε όλοι - ειδικά την τελευταία πενταετία - συνηθίσει τόσο πολύ στην ιδέα του "δεν υπάρχει αρκετό αξιόλογο ελληνοστρεφές περιεχόμενο στο Internet" που... παραξενευόμαστε σχεδόν όταν συναντάμε αποδείξεις για το αντίθετο. Ειδικά, μάλιστα, όταν το περιεχόμενο αυτό δεν αφορά σε κάτι που αγαπούν μόνο οι "μυημένοι" στην τεχνολογία, αλλά ένα ποσοστό του κοινού της χώρας μας πολύ μεγαλύτερο. Καμία έκπληξη, λοιπόν, που το ελληνικό Web υποδέχθηκε πριν από λίγες μέρες με ενθουσιασμό και θετικότατα σχόλια την έναρξη λειτουργίας του επίσημου καναλιού της Φίνος Φίλμ στο YouTube, όπου φιλοξενούνται ήδη και θα φιλοξενούνται στο εξής ταινίες της δημοφιλέστερης ίσως εταιρείας παραγωγής στην ιστορία του ελληνικού σινεμά. Οι ταινίες αυτές παρουσιάζονται στην ολότητά τους και προσφέρονται, βεβαίως, δωρεάν σε όλους.

Η Φίνος Φίλμ είχε ιδρυθεί το 1942 από τον παραγωγό Φιλοποίμενα Φίνο και λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι και το θάνατό του το 1977. Μετά τον θάνατο της συζύγου του Τζέλας, το 2010, η περιουσία της Φίνος Φιλμς και τα πνευματικά δικαιώματα των σχεδόν 200 (!) ελληνικών ταινιών της περιήλθαν στους κληρονόμους του: το Γιώργο Τσαγκαράκη, διευθυντή της Φίνος Φιλμ, και τα τρία ανήψια του Φίνου. Ομολογουμένως το υλικό αυτό (αν εξαιρέσει κανείς τις ενοικιάσεις των ταινιών στα τηλεοπτικά κανάλια) μέχρι πρόσφατα δεν είχε αξιοποιηθεί ουσιαστικά - την τελευταία διετία όμως οι διαχειριστές της Φίνος έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις για να ψηφιοποιηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ταινιών αυτών, ώστε να είναι εφικτή η διάθεσή του επίσημα και από ηλεκτρονικά μέσα. Το πρώτο δείγμα καρπών αυτής της προσπάθειας είναι το κανάλι της Φίνος στο YouTube. Έχουμε την αίσθηση πως θα ακολουθήσουν και άλλα στο όχι... μακρινό μέλλον.

Στο κανάλι της Φίνος Φιλμ στο YouTube όλες οι ταινίες συνοδεύονται από τις βασικές τους πληροφορίες - είδος, ημερομηνία παραγωγής, πωλήσεις εισιτηρίων στα σινεμά κλπ. - και στο μικρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι ενεργό, οι διαθέσιμες ταινίες πλησιάζουν ήδη τις 100. Νέες προστίθενται με σταθερό ρυθμό και ο αριθμός των "συνδρομητών" στο εν λόγω κανάλι πλησιάζει ήδη τις 20.000 (αναμένουμε να αυξηθεί θεαματικά από το φθινόπωρο και μετά). Η ποιότητα εικόνας και ήχου έχει κρατηθεί σε επίπεδα κατάλληλα για προβολή μέσω Web αλλά... ως εκεί - το υλικό έχει ψηφιοποιηθεί σε πολύ υψηλότερες αναλύσεις κατάλληλες για άλλες μορφές διανομής - παραμένει ωστόσο απόλυτα αποδεκτή για το είδος της casual θέασης με την οποία έτσι κι αλλιώς έχει συνδεθεί το YouTube.

Ανάμεσα στις δημοφιλέστερες μέχρι στιγμής ταινίες των επισκεπτών του καναλιού συγκαταλέγονται το "Κάτι κουρασμένα παλικάρια" του Ντίνου Δημόπουλου, το "Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι" του Γιάννη Δαλιανίδη, το "Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο Κοντός" του Νίκου Τσιφόρου και το "Τζένη Τζένη" του Ντίνου Δημόπουλου επίσης. Μπορεί οι κωμωδίες να πρωτοστατούν, όμως δημοφιλείς είναι και ταινίες δραματικές όπως τα "Ορατότης Μηδέν", "Οι Σφαίρες Δεν Γυρίζουν Πίσω" και "Κατάχρησις Εξουσίας" (Καζάκος και Κούρκουλος γαρ!). Όσοι πιστοί της Αλίκη Βουγιουκλάκη, της Τζένη Καρέζη, του Διονύση Παπαγιαννόπουλου, της Ρένας Βλαχοπούλου, του Λάμπρου Κωνσταντάρα και όλων των άλλων αξέχαστων προσωπικοτήτων του "κλασικού" ελληνικού σινεμά... προσέλθετε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ