Guardians of the Galaxy Vol. 2

Περιπέτεια διαστημική... ανάλαφρη, οικιακή μεταφορά προσεγμένη

Η Disney μάς έχει... "καλομάθει" σε πάρα πολύ καλές έως εξαιρετικές μεταφορές των υπερηρωϊκών της παραγωγών σε Blu-ray, ο πήχυς λοιπόν για το Guardians of the Galaxy Vol.2 ήταν ήδη ψηλά - όμως αυτό κατόρθωσε να τον ξεπεράσει με μία από τις πλέον φροντισμένες οικιακές εκδόσεις έχουμε συναντήσει φέτος. To εγχείρημα μάλιστα δεν ήταν εύκολο, καθώς η συγκεκριμένη παραγωγή χαρακτηρίζεται από λαμπερά έως... εκτυφλωτικά ενίοτε χρώματα, εκτενή χρήση του μαύρου και σκοτεινών τόνων γενικότερα, πολύ υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας στην απόδοση των ηθοποιών και των σκηνικών, καθώς και στην συχνή φυσικά χρήση των οπτικών εφέ. Το Blu-ray της ταινίας κατορθώνει όμως να απεικονίσει όλα τα παραπάνω με δεξιοτεχνία και πειστικότητα, αμιγώς κινηματογραφικά και όχι με "πλαστικό", "ψηφιακό" τρόπο, αγγίζοντας τα όρια - τολμούμε να πούμε - των δυνατοτήτων αυτού του μέσου αποθήκευσης. Για να ζητήσει κανείς ο,τιδήποτε περισσότερο, θα πρέπει να μεταβεί στην έκδοση της ταινίας σε Ultra HD Blu-ray, που προσφέρει ανάλυση 4Κ και χρώμα HDR10.

Στο ίδιο πολύ ηψηλό επίπεδο κινείται και ο ήχος της οικιακής έκδοσης του Guardians of the Galaxy Vol.2 - για την ακρίβεια είχαμε καιρό να συναντήσουμε ένα σύνολο από soundtrack, ηχητικό πεδίο και χρήση εφέ που να... "δονεί το δωμάτιο" όταν χρειάζεται (στις συναρπαστικές σεκάνς δηλαδή) αλλά να αποδίδει προσεκτικά και λεπτομερειακά τον περιβαλλοντικό ήχο όπως καταφέρνει να κάνει το συγκεκριμένο. Ο διαχωρισμός ανάμεσα στα κανάλια είναι σαφέστατος, η απόδοση της ομιλίας διαυγής σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, η αίσθηση πως ο ήχος "κινείται" γύρω από τον θεατή άριστη όπου οφείλει να προσφέρεται. Κάποιοι ίσως θα προτιμούσαν ακόμη περισσότερο "βροντερή" την συμμετοχή του subwoofer, υποψιαζόμαστε, σε μερικές σκηνές, όμως συνεχίζουμε να προτιμούμε τον περισσότερο ισορροπημένο, ποτέ υπερβολικό ήχο που έχει "πλέξει" η Disney.

Ο τομέας στον οποίο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς κάτι παραπάνω από την μεταφορά σε Blu-ray του συγκεκριμένου φιλμ είναι αυτός των extras. Δεν είναι πως δεν προσφέρονται αρκετά: και ο σχολιασμός του σκηνοθέτη είναι παρών, και τα μικρά ντοκυμαντέρ για το καστ ή την παραγωγή των εφέ, και κάποιες "κομμένες" σκηνές, και οι καθιερωμένες... γκάφες στα γυρίσματα, ακόμη και ένα χιομουριστικό video clip με το κομμάτι "σήμα κατατεθέν" του φιλμ, το Disco Inferno. Είναι πως όλα κινούνται στο επίπεδο του προβλέψιμου και τυπικού, ενώ τα Guardians of the Galaxy είναι οι... "παλαβές" ταινίες της Marvel, αυτές που έχουν το περιθώριο για κάτι περισσότερο εκκεντρικό και πειραματικό. Τα extras ικανοποιούν, αλλά όσο ακριβώς χρειάζεται για να μην ακουστούν (πολλά) παράπονα. Ως εκεί.

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως το Blu-ray του Guardians of the Galaxy Vol.2 δεν θα το προσέθεταν οι φίλοι της Marvel Studios και οι θιασώτες των εντυπωσιακών περιπετειών γενικότερα για τα... extras τους. Θα το προσέθεταν γιατί χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλού επιπέδου ποιοτικό ήχο και εικόνα, καθώς και - πολύ απλά- από υψηλό συντελέστη ατόφιας ψυχαγωγίας που δεν χρειάζεται δικαιολογίες ή ελαφρυντικά. Είναι το είδος της εύπεπτης ίσως, αλλά προσεγμένης και απολαυστικής συχνά παραγωγής που παρακολουθείται ευχάριστα από οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή... και αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς για πολλές ταινίες σήμερα. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ