Game of Thrones: μάς τελειώνει το... σενάριο

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση των βιβλίων, όπου στηρίζεται η σειρά, δημιουργούν προβλήματα και ανησυχίες

Όσοι και όσες έχουν διαβάσει το πρωτογενές υλικό της δημοφιλέστερης σειράς στα πρόσφατα τηλεοπτικά χρονικά, του Game of Thrones, είχαν από το 2011 κιόλας τις πρώτες σχετικές ανησυχίες - και αυτές φαίνεται δυστυχώς πιθανό πια να επιβεβαιωθούν: τα βιβλία του υλικού αυτού, η σειρά A Song of Ice and Fire του διάσημου George R.R. Martin δηλαδή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί πριν η τηλεοπτική σειρά "την προλάβει" σεναριακά. Και ενώ όλοι ετοιμαζόμαστε για την πρεμιέρα του πέμπτου κύκλου στις 12/4, τα Blu-ray των περασμένων κύκλων σημειώνουν απίθανες πωλήσεις και οι κινηματογράφοι IMAX στις ΗΠΑ "κόβουν εισιτήρια" υψηλών κερδών με τις ειδικές προβολές του τέταρτου κύκλου μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο, η εφημερίδα Guardian "προσγειώνει στην πραγματικότητα" το κοινό: το έκτο βιβλίο της σειράς, το The Winds of Winter, δεν θα εκδοθεί μέσα στο 2015.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το τηλεοπτικό κανάλι HBO - στο οποίο ανήκει η παραγωγή της σειράς Game of Thrones - το 2016 "θα προλάβει" σεναριακά, εκτός θεαματικού απροόπτου, τα βιβλία του Martin. Το προηγούμενο, πέμπτο βιβλίο των A Song of Ice and Fire εκδόθηκε το 2011 (την ίδια χρονιά που προβλήθηκε ο πρώτος κύκλος της τηλεοπτικής σειράς) και με αυτόν τον ρυθμό παραγωγής ο Αμερικανός συγγραφέας απλώς δεν υπάρχει περίπτωση πια να βρίσκεται "μία σεζόν μπροστά" από το Game of Thrones, έτσι ώστε οι άνθρωποι που διασκευάζουν το σενάριο των βιβλίων να έχουν χρόνο αρκετό στη διάθεσή τους. Το HBO έχει βέβαια ήδη εγκρίνει προς παραγωγή τον έκτο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς - και οι σημαντικότεροι ηθοποιοί έχουν ανανεώσει τα συμβόλαια συνεργασίας τους με το κανάλι έως και τον έβδομο κύκλο - όμως δεν είναι εύκολα κατανοητή η... αισιοδοξία του για το πώς θα εξελιχθεί το όλο εγχείρημα από πλευράς σεναρίου.

Όπως αναφέρεται συχνά-πυκνά στους κύκλους των πιστών οπαδών της λογοτεχνικής σειράς του Martin, τα δύο τελευταία βιβλία (6ο και 7ο) είναι πιθανό να γράφονται στην ουσία παράλληλα και ο συγγραφέας να έχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα του πώς θα εξελιχθούν και ολοκληρωθούν - με άλλα λόγια είναι πιθανό να μην χρειαστούν τόσο χρόνο όσο χρειάστηκαν τα 5 προηγούμενα. Μία άλλη παράμετρος αφορά στην σεναριακή ευελιξία που έχει χαρίσει ο Martin στους σεναριογράφους της τηλεοπτικής σειράς: ως γνωστόν το τρίτο βιβλίο "έσπασε" σε δύο τηλεοπτικούς κύκλους, ενώ ο πέμπτος κύκλος στηρίζεται κυρίως στο τέταρτο βιβλίο και κάποια τμήματα του πέμπτου. Είναι εφικτό, έτσι, ο έκτος κύκλος να στηριχθεί ολόκληρος στο πέμπτο βιβλίο που απομένει και να "συμπληρωθούν" κάποιες σκηνές/στοιχεία από το έκτο βιβλίο με τη συμβολή του Martin. Με δεδομένο, ωστόσο, το γεγονός ότι το φθινόπωρο του 2015 ξεκινούν ούτως ή άλλως τα γυρίσματα για τον έκτο κύκλο (με στόχο πάλι τον Μάρτιο/Απρίλιο του 2016), η εμπλοκή του Αμερικανού συγγραφέα στην παραγωγή της σειράς θα πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη απ' ότι μέχρι σήμερα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Μετά από τα παραπάνω, ίσως είναι εν μέρει κατανοητή η... οργή των απανταχού φανατικών οπαδών της λογοτεχνικής σειράς A Song of Ice and Fire και κατ' επέκταση αυτή ενός ποσοστού των φανατικών τηλεθεατών της σειράς Game of Thrones: ουδείς γνωρίζει αν ο Martin, που πλησιάζει τα 70 σε λίγο καιρό, με αυτόν τον ρυθμό θα προλάβει καν να ολοκληρώσει τη σειρά των θρυλικών βιβλίων, όμως ο ίδιος δεν φαίνεται να... πτοείται ιδιαιτέρως από το γεγονός, συνεχίζοντας να ασχολείται και με αρκετά άλλα πράγματα πέραν της συγγραφής. Πηγές μέσα από την παραγωγή του Game of Thrones επιβεβαιώνουν πως ο Martin έχει ήδη ενημερώσει τους σεναριογράφους της σειράς για όλα τα σημαντικά που πρόκειται να συμβούν στα βιβλία του, καθώς και το πώς ολοκληρώνονται. Με άλλα λόγια, το λογοτεχνικό του όραμα είναι πιθανό να μη χαθεί αλλά να αποδοθεί άρτια από την τηλεοπτική σειρά, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν συγγράψει ποτέ το έβδομο βιβλίο.

Σε κάθε περίπτωση, το HBO είναι σχεδόν βέβαιο πως έχει κάνει ό,τι είναι... υπερανθρωπίνως δυνατό για να μην αφήσει τα επόμενα χρόνια τη δημοτικότητα και την εμπορική επιτυχία του Game of Thrones να "σβήσουν". Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε πώς θα εξελιχθεί το σχέδιό του. Το αρχικό ή το... έκτακτης ανάγκης!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ