Finos Film, YouTube, διαζύγιο

To επίσημο κανάλι της ανενεργό, παραλογισμός σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων η αιτία

Λίγες είναι οι περιπτώσεις που μπορούμε να θυμηθούμε, στις οποίες να ταιριάζει περισσότερο το... "ήταν καλό, όσο κράτησε" απ' ότι στην περίπτωση της Finos Film και του επίσημου καναλιού που η εταιρεία είχε δημιουργήσει στην πιο δημοφιλή Δικτυακή υπηρεσία φιλοξενίας video, το YouTube. Το εγχείρημα είχε ξεκινήσει πειραματικά τον Αύγουστο και - χωρίς ιδιαίτερη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης - σε λιγότερο από ένα μήνα συγκέντρωσε σχεδόν 30.000 συνδρομητές, αποδεικνύοντας πόσο έχουν αγαπηθεί οι ταινίες της Finos Film από το ελληνικό κοινό κάθε ηλικίας. Η συνέχεια δεν ήταν, ωστόσο, το ίδιο θετική: στις 18/9 ανακοινώθηκε πως - λόγω "σύνθετων θεμάτων νομικής φύσης" - οι πλήρεις ταινίες που περιλαμβάνονταν στο επίσημο κανάλι της Finos Film στο YouTube δεν θα ήταν πλέον διαθέσιμες, παρά μόνο αποσπάσματα. Και τώρα, δυστυχώς, γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο οι ταινίες αυτές αφαιρέθηκαν: είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο το επίσημο κανάλι της Finos Film στο σύνολό του δεν λειτουργεί από χθες, πλέον οριστικά.

Με δελτίο Τύπου της η εταιρεία ανακοίνωσε τη λήξη της συνεργασίας της με το YouTube - την πρακτική λήξη λειτουργίας του καναλιού της εκεί με άλλα λόγια - καθιστώντας σαφές πως στην πρόθεση της ίδιας ήταν εξ αρχής η φιλοξενία όλων των ταινιών της Finos Films στην πληρότητά τους. Τα οικονομικά συμφέροντα ωστόσο των ελληνικών οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων - ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι - "μπήκαν στη μέση" ως απαιτήσεις για έσοδα που... πολύ απλά δεν υπάρχουν στο YouTube. H μάστιγα του όλου μηχανισμού είσπραξης εσόδων από πνευματικά δικαιώματα και ο σχετικός παραλογισμός είναι γνωστά από τα καμώματα της διαβόητης ΑΕΠΙ στο χώρο της μουσικής. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τους οργανισμούς αυτούς, η εν λόγω προσέγγιση δεν λειτούργησε εισπρακτικά, μα ανασταλτικά: η Finos Film δεν είχε άλλη επιλογή από το να αφαιρέσει τις ολοκληρωμένες ταινίες και να καταφύγει στα απλά αποσπάσματά τους, προκειμένου να αποφύγει μακρόχρονες, κοστοβόρες δικαστικές συγκρούσεις με ανθρώπους μηδενικής αντίληψης για τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα.

Μικρό fast forward μόλις δύο μηνών, δυστυχώς, και η Finos Film αναγκάζεται πλέον να εγκαταλείψει την προσπάθεια επαφής της με το ελληνικό κοινό και τη γνωριμία του νεότερου κοινού με τις ταινίες της, μέσα από τη δημοφιλέστατο YouTube. Ο λόγος: αυτοί οι οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων ζήτησαν, με ολοφάνερα εισπρακτικές προθέσεις πια, έσοδα κι από αυτά τα πεντάλεπτα αποσπάσματα (!!!) που είχαν απομείνει στο κανάλι της Finos Film, αποδεικνύοντας πως η μόνη παράμετρος που τους απασχολεί είναι τα χρήματα και τίποτε άλλο. Έτσι στο YouTube δεν είναι πια καν διαθέσιμο το επίσημο κανάλι της Finos Film, ενώ ταινίες της μπορεί να βρει κανείς μόνο τις παράνομα καταχωρημένες από ανώνυμους ιδιώτες - ταινίες οι οποίες πάντως... διόλου δεν φαίνεται να απασχολούν τους εν λόγω οργανισμούς.

Εκπρόσωποι της Finos Film δήλωσαν σχετικά: «Βρισκόμαστε σε πολύ δυσάρεστη θέση που αναγκαζόμαστε να στερήσουμε ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς από το κοινό. Είναι πραγματικά κρίμα που οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων δεν είναι σε θέση να δουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για να αγαπήσουν και οι νεότερες γενιές αυτές τις ταινίες, μέσα από την πλατφόρμα του YouTube και να καταπολεμηθεί η πειρατεία. Η Φίνος Φιλμ θα είναι πάντα ευγνώμων στο κοινό που τόσο ζεστά αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και λυπούμαστε ειλικρινά που φτάνουμε στο σημείο να του στερήσουμε την πιο αγνή και αυθεντική εμπειρία του Ελληνικού κινηματογράφου».

Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι περισσότερο, δυστυχώς. Ίσως κάτι να σχολιάσουμε: είναι ακριβώς ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς που επέδειξαν οι οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων, αυτός που ευθύνεται για πολλά από τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Τρόπος εξ ορισμού αρνητικός στις νέες τεχνολογίες, όχι επαρκώς ενημερωμένος και δογματικός, κοντόφθαλμος και άκρως συμφεροντολογικός. Ας ελπίσουμε πως θα βρεθεί ένας τρόπος συννενόησης με τη Finos Film στο μέλλον, βασισμένος όχι (μόνο) σε οικονομικά κριτήρια, ώστε το ελληνικό κοινό να μη στερηθεί τις ταινίες αυτές. Ίσως όταν η Google θα καταστήσει διαθέσιμα και στη χώρα μας τα επί πληρωμή κανάλια του YouTube; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ