ΕΡΤ ΗD: Ερωτήσεις, απαντήσεις

Όλα όσα αξίζει να ξέρει το ευρύ κοινό!

Μετά από τη χθεσινή έναρξη του καναλιού ΕΡΤ HD από την κρατική τηλεόραση - και τη μετάδοση του αγώνα μεταξύ Barcelona και Real Madrid για το Champion's League - ξεκίνησε επιτέλους η διαδρομή της δωρεάν τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας στην Ελλάδα. Απ' ότι φαίνεται, ωστόσο, ο κόσμος συνεχίζει να έχει πολλές ερωτήσεις για το θέμα, καθώς σήμερα λάβαμε αναπάντεχα μεγάλο αριθμό από e-mail με απορίες και αιτήματα διευκρινιστικά για το ΕΡΤ HD. Μαζί με τις εντυπώσεις μας από τη χθεσινή μετάδοση, λοιπόν, παραθέτουμε και τις απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα που λάβαμε. Ως βάση χρησιμοποιήσαμε το FAQ που έχει διαθέσει η EΡΤ για το ζήτημα, το οποίο προσαρμόσαμε συγκεκριμένα για το κανάλι ΕΡΤ HD και επεκτείναμε αναλόγως. Viva (free) HD!

Οι πρώτες εντυπώσεις μας από τη μετάδοση είναι, αναμενόμενα ίσως, εξαιρετικά θετικές - όχι αρκετές για... διθυράμβους, ίσως, καθώς περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν μεγάλα, σίγουρα όμως αρκετές για να χαροποιήσουν τους πάντες, ακόμη και τους πλέον δύσπιστους. Αντιπαραβολή του ανάμεσα στo κανάλι της NET και αυτό του ΕΡΤ HD φυσικά ανέδειξε την υπεροχή της υψηλής ευκρίνειας ακόμη και στα μάτια των πλέον... αδιάφορων: η διπλάσια ανάλυση γραμμών κατέστησε την εικόνα εκπληκτικά διαυγή, με λεπτομέρειες που για πρώτη φορά παρατηρούσε κανείς σε ποδοσφαιρικό αγώνα αν δεν είχε ποτέ στο παρελθόν την ευκαιρία θέασης αθλητικών γεγονότων σε HD. Αληθινή αποκάλυψη, κοινώς, για πολύ κόσμο, που μόλις χθες κατάλαβε γιατί έκανε ο ειδικός Τύπος σαματά για την υψηλή ευκρίνεια τόσο καιρό!

Για όσους ενδιαφέρονται για τα τεχνικά, θα σημειώσουμε ότι οι πληροφορίες σήματος ανέγραφαν για την εικόνα ανάλυση 1080i σε σάρωση 50 Hz - 2x25Hz που ήταν η σάρωση την οποία λάμβανε η ΕΡΤ από την ισπανική τηλεόραση - και ρυθμό μετάδοσης των δεδομένων (bitrate) που κυμάνθηκε στα 10 Mbps περίπου. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital μπορούν να παραλληλίσουν αυτό το bitrate με το τυπικό των... εχμ... αρχείων MKV για τις ταινίες που κυκλοφορούν ελεύθερες στο Internet (είναι περίπου το ίδιο). Σε αντιπαραβολή, οι μεταδόσεις των συνδρομητικών καναλιών της Nova χαρακτηρίζονται από το ίδιο ή χαμηλότερο bitrate (8-9 Mbps), με τη διαφορά ότι η ανάλυση της εικόνας εκεί είναι ως επί το πλείστον πλήρως Full HD (1920x1080 pixel) ενώ στον χθεσινό αγώνα κατά τι μικρότερη λόγω της τηλεοπτικής λήψης, που είναι αναλογιών 4:3 (1440x1088 pixel) και προσαρμόζεται στη συνέχεια. Πρακτικά μικρή διαφορά ανάμεσα στα δύο, έστω κι αν ελπίζουμε σε βάθος χρόνου να χρησιμοποιούνται αμιγώς αναλογίες 16:9.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ