ΕΡΤ ΗD: Ερωτήσεις, απαντήσεις

Όλα όσα αξίζει να ξέρει το ευρύ κοινό!

Όσον αφορά στην ομαλότητα της κίνησης της εικόνας, δεν έχουμε να κάνουμε παρατηρήσεις που ισχύουν για όλους, καθώς αυτό σχετίζεται και με την ποιότητα της τηλεόρασης που λαμβάνει το σήμα και αν αυτή αξιοποιεί τους γνωστούς αλγόριθμους δημιουργίας νέων καρέ από τα υπάρχοντα. Πάντως σε πολύ λίγες περιπτώσεις διαπιστώσαμε, σε δύο διαφορετικές τηλεοράσεις HD - τις Sony 46NX710 και Sony 52LX900 - κάποιο "σπάσιμο" ή "ασάφεια" στην κίνηση της κάμερας, των παικτών και της μπάλας. Στον ήχο είχαμε αναφερθεί και χθες: ήταν στερεοφωνικός και όχι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, σε αντίθεση με τον εξακάναλο και ποιότητας Dolby Digital της Nova. H ΕΡΤ έχει υποσχεθεί βελτιώσεις και σε αυτόν τον τομέα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, σαφέστατα πολύ καλό ξεκίνημα το χθεσινό ματς για το ΕΡΤ HD.

Στις ερωτήσεις και τις απαντήσεις μας, λοιπόν!

1. Τι χρειάζoμαι για να παρακολουθήσω το κανάλι EΡΤ HD;
Απαραίτητη προϋπόθεση για απολαύσει κανείς την λεπτομερή εικόνα του EΡΤ HD είναι να διαθέτει τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας - FullHD ή HD-Ready, ανάλυσης 1080p ή 720p/768p δηλαδή. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία εδώ και 2 χρόνια οι περισσότερες τηλεοράσεις διαθέτουν ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη και δεν χρειάζονται κάτι περισσότερο. Για παλαιότερες τηλεοράσεις, θα χρειαστεί η αγορά περιφερειακού τέτοιου δέκτη συμβατού με το πρότυπο MPEG4, καθώς και καλώδιο HDMI για σύνδεσή του σε αυτές.

2. Πως θα βεβαιωθώ ότι ο εξωτερικός επίγειος ψηφιακός δέκτης που έχω ή έχω διαλέξει για ν' αγοράσω, είναι υψηλής ευκρίνειας και συμβατός με το κανάλι ΕΡΤ HD;
Ο κατάλληλος ψηφιακός δέκτης θα αποδώσει σωστά την εικόνα υψηλής ευκρίνειας του ΕΡΤ HD αν υποστηρίζει κωδικοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο MPEG4/H.264 AVC και παράλληλα διαθέτει θύρα σύνδεσης HDMI. Οι δέκτες αυτοί αναγράφουν ευδιάκριτα στη συσκευασία αγοράς τους ενδείξεις όπως "HD DVB-T Receiver" ή "MPEG4 /Η.264 AVC" ή "MPEG4/HD HDMI".

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ