COSMOTE TV Multiroom: απλά κι εξυπηρετικά

H σημαντική υπηρεσία διαθέσιμη σε όλους - πρακτικές εντυπώσεις και αξιολόγηση

Όταν τοποθετηθούν τα απαραίτητα "πιάτα" λήψης για τους extra αποκωδικοποιητές και γίνει η απαραίτητη σύνδεση μεταξύ τους - το βήμα στο οποίο οι περισσότεροι από μας θα χρειαστούν την βοήθεια τεχνικού - τα επόμενα βήματα της εγκατάστασης δεν είναι δύσκολα, με εξαίρεση μία παράμετρο: αυτή της επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχικό αποκωδικοποιητή και τους νέους δευτερεύοντες. Επειδή όλοι πρέπει να υπάγονται στο ίδιο πλαίσιο διευθύνσεων IP (π.χ. 192.168.0.x με κάθε μία από τις συσκευές να έχει δικό της αριθμό "όπου x"), η σύνδεση Wi-Fi μεταξύ τους είναι εφικτή, αλλά όχι απαραίτητα η ευκολότερη. Οι τεχνικοί της COSMOTE TV ορθώς προτείνουν συσκευές powerline, τις δικτυακές "επεκτάσεις" δηλαδή που αξιοποιούν την ηλεκτροδοτική υποδομή του σπιτιού για να μεταφέρουν από τις πρίζες στους τοίχους σύνδεση Internet σε άλλα δωμάτια με τρόπο ενσύρματο και αξιόπιστο (και υπεραρκετό για τις ανάγκες της υπηρεσίας Multiroom).

Το περιβάλλον στο οποίο κάναμε τις δοκιμές μας για την υπηρεσία Multiroom της COSMOTE TV είχε, όπως θα ισχύσει για τον πιο πολύ κόσμο άλλωστε, τα θετικά και τα αρνητικά του. Στα θετικά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σπίτι διαθέτει δομημένη καλωδίωση Gigabit Ethernet, οπότε δεν χρειάστηκαν οι απαραίτητες "προεκτάσεις": μόλις οι extra αποκωδικοποιητές και ο αρχικός εντάχθηκαν στο ίδιο τοπικό δίκτυο, ένα τηλεφώνημα στην εξυπηρέτηση πελατών της COSMOTE ενεργοποίησε τους πρώτους και όλα λειτούργησαν όπως περιμέναμε. Στα αρνητικά το γεγονός ότι τοποθετώντας δύο extra αποκωδικοποιητές σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού και μακριά από τον κεντρικό του σαλονιού χρειάστηκαν extra "πιάτα" (οπότε και καλώδια μέσα στο σπίτι από εκείνα μέχρι τους αποκωδικοποιητές). Είναι γνωστό πως... δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα στον κόσμο της τεχνολογίας, αλλά αξίζει να μελετήσει κανείς την διαρρύθμιση του σπιτιού του και τις πραγματικές του ανάγκες πριν προβεί σε εγκατάσταση Multiroom, ώστε να αποφύγει τρύπες, καλώδια και τα σχετικά.


Από τη στιγμή, ωστόσο, που "όλα είναι στη θέση τους" και οι extra αποκωδικοποιητές έχουν συνδεθεί και δεχθεί τις σχετικές αναβαθμίσεις λογισμικού - ώστε να αξιοποιούν το εξελιγμένο υβριδικό περιβάλλον λειτουργίας της COSMOTE TV - η διάταξη Multiroom λειτουργεί ακριβώς όπως περιμένει κανείς: δηλαδή... με τον τρόπο τον γνωστό, σαν κάθε ένας από τους "δευτερεύοντες" αποκωδικοποιητές να ήταν ο αρχικός "κεντρικός". Το τηλεχειριστήριο είναι το ίδιο, το διαθέσιμο μενού επιλογών είναι πανομοιότυπο και η πλοήγηση σε αυτό επίσης. Η όλη εμπειρία θέασης διαφορετικού τηλεοπτικού προγράμματος σε κάθε δωμάτιο, δε, είναι τόσο οικεία και απροβλημάτιστη, όσο και... απελευθερωτική: κάθε τηλεόραση και άλλο κανάλι, την ίδια στιγμή, χωρίς καμία επίπτωση στην ποιότητα εικόνας, μέσα από την ίδια συνδρομή COSMOTE TV που ούτως ή άλλως αξιοποιούνταν.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως αυτά ισχύουν για το "απλό" τηλεοπτικό πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας της COSMOTE TV. Για να αξιοποιήσει κανείς με πολλαπλούς αποκωδικοποιητές τις υβριδικές υπηρεσίες που απαιτούν και χρήση Internet - όπως π.χ. το περιεχόμενο του COSMOTE Cinema on Demand για επιλεγμένες ταινίες πρώτης προβολής σε υψηλή ευκρίνεια - χρειάζεται προφανώς Δικτυακή σύνδεση και δη... όχι "απλή", ανάλογα με την χρήση. Αν, για παράδειγμα, επιθυμεί ένα μέλος της οικογένειας να παρακολουθήσει μία τέτοια καινούργια ταινία σε ένα δωμάτιο του σπιτιού και ένα δεύτερο μέλος μία δεύτερη σ' ένα άλλο, τότε η συνολική οικιακή Δικτυακή σύνδεση δεν θα πρέπει να είναι σε πραγματική ταχύτητα λήψης δεδομένων μικρότερη π.χ. των 16-20 Mbps (κάθε τέτοια ταινία χρειάζεται συνήθως 8-10 Mbps δικά της για απολύτως ομαλή αναπαραγωγή). Αυτό σε πρακτικό πλαίσιο σημαίνει οριακά χρήση γραμμής ADSL και, προτιμότερο, χρήση γραμμής VDSL.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ