Blu-ray: Πέντε χρόνια, πέντε σκέψεις

Γενέθλια και συμπεράσματα. Δηλώνουμε... happy;

Η τεχνολογία είναι σκληρή, αδυσώπητη αγορά: όχι τα πέμπτα του, αλλά ούτε τα... πρώτα του γενέθλια δεν γνωρίζει στο πλαίσιό της ένα προϊόν, αν δεν έχει μία θέση και ένα ρόλο να παίξει στα μάτια του κοινού. Ένα φορμά υψηλής ευκρίνειας από το 2005 και μετά το χρειαζόμασταν, ώστε το οικιακό σινεμά να προχωρήσει πέρα από το επίπεδο του DVD. Όταν όμως τα πρώτα δισκάκια Blu-ray με ταινίες σε ανάλυση 1080p κυκλοφόρησαν στην αγορά τον Ιούνιο του 2006, η επιτυχία τους δεν ήταν σε καμία περίπτωση προδιαγεγραμμένη. Πέρασαν πολλά στάδια - και κύματα - περνώντας... κι εμάς ενίοτε από αντίστοιχα, είναι όμως σήμερα το κορυφαίο και μόνο αληθινό "gold standard" για τις ταινίες σε υψηλή ευκρίνεια. Πέντε χρόνια, ισάριθμες σκέψεις για το Blu-ray. Αυτές!

Σκέψη Νο 1: Πέντε χρόνια μετά, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως αδίκως περάσαμε... παιδικές ασθένειες με το Blu-ray. Το πρότυπο που η Sony ξεκίνησε να αναπτύσσει το 2001 (!) με την Pioneer δεν πήρε την επίσημη ονομασία του ως το 2004 και δεν παγίωσε "επίσημα" τις προδιαγραφές του παρά ως το 2006. Συνέχισε όμως να εξελίσσει τις δυνατότητές του και να διορθώνει διάφορα προβλήματα για τα τρία επόμενα χρόνια, κάτι που μεταφράστηκε σε... εκδόσεις 1.0, 1.1 και 2.0 των Blu-ray player, χωρίς τα πρώτα δύο είδη να είναι συνήθως αναβαθμίσιμα στο τρίτο και πληρέστερο. Αποτέλεσμα: όλοι εμείς που με λαχτάρα δώσαμε ουκ ολίγα χρήματα για το πρώτο μας player υψηλής ευκρίνειας, αναγκαστήκαμε σε 12 μήνες να τα ξαναδώσουμε - και για ένα καλό universal BD player, στο μέλλον πιθανώς θα τα δώσουμε και πάλι! Κάτι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με καλύτερο σχεδιασμό και συννενόηση εκ μέρους των κατασκευαστών, τουλάχιστον ως προς την υλοποίηση του προτύπου Blu-ray. Σύμφωνοι, η εμπειρία μάς έχει... εκπαιδεύσει να είμαστε και ολίγον "πειραματόζωα" με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και πάλι... να παίζουμε DVD μόνο με το πρώτο μας BD-player σήμερα; Αμαρτία από το Θεό!

Σκέψη Νο 2: Πέντε χρόνια μετά, το Blu-ray παραμένει ο οπτικοακουστικά και τεχνολογικά κορυφαίος τρόπος να απολαύσει κανείς μια ταινία σήμερα. Ο άφθονος αποθηκευτικός χώρος που προσφέρουν τα δισκάκια αυτά και έχει καθιερωθεί να χρησιμοποιείται πια - 50 ολόκληρα GB - εξασφαλίζει ότι ο ήχος θα είναι σχεδόν ακριβώς στη μορφή που τον απολαύσαμε στο σινεμά, η δε εικόνα μπορεί να είναι... ακόμη καλύτερη (!), ανάλογα με το είδος της ταινίας και τις τεχνικές επεξεργασίας που εφαρμόστηκαν στο πρωτογενές υλικό της. Μία προσεγμένη, εξαιρετικά καλή μεταφορά ταινίας σε Blu-ray είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό μπορεί να δει και να ακούσει κανείς σήμερα σε οικιακό περιβάλλον. Και θα παραμείνει για πολύ καιρό, καθώς υψηλότερης ανάλυσης και πιστότητας υλικό δεν... υφίσταται ακόμη!. Στη χρήση του Internet βέβαια μάς τα έχει... χαλάσει σε ένα βαθμό το Blu-ray, αφού οι υπηρεσίες τύπου BD-Live δεν προσφέρουν κάτι αληθινά αξιόλογο όπως αρχικά ελπίζαμε, αλλά μικρό το κακό εν τέλει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ