Blu-ray 4K μέσα στο 2015

Και από επίσημα χείλη πλέον - αν και η αργοπορία τους παραμένει ανησυχητική

Στον... αντίλαλο του απόηχου πλέον της έκθεσης IFA 2014 έγινε γνωστή μία από τις ίσως σημαντικότερες ειδήσεις της - σίγουρα σημαντικότερη από τις ανακοινώσεις για κυρτές τηλεοράσεις κόστους άνω των 100.000 δολαρίων: οι οπτικοί δίσκοι Blu-ray για ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας όχι μόνο είναι πλέον επίσημη πρωτοβουλία του συνδέσμου που ορίζει τις προδιαγραφές αυτού του φορμά (Blu-ray Disc Association), αλλά έχουν δρομολογηθεί για διάθεση στην αγορά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αν δεν υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις από τις ήδη μεγάλες, τα πρώτα player που θα μπορούν ν' αναπαράγουν αυτούς τους δίσκους Blu-ray 4K, και φυσικά οι πρώτες τέτοιες ταινίες, θα είναι στη διάθεση του αγοραστικού κοινού το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Ο Blu-ray Association έκανε την σύντομη σχετική ανακοίνωση, περισσότερες πληροφορίες ωστόσο "εκμαίευσε" το αμερικανικό CNET σε συνέντευξη που πήρε από τον πρόεδρο του συνδέσμου, τον Victor Matsuda, καθώς και από τον αντιπρόεδρο του τμήματος έρευνας της Panasonic, του Ron Martin. Ο πρώτος υπογράμμισε πως η ανάγκη για ένα οπτικό μέσο διανομής ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας όντως υφίσταται, λόγω των μεγάλων διαφορών που παρατηρούνται στις Δικτυακές ταχύτητες σύνδεσης στην παγκόσμια αγορά: ένα σημαντικό ποσοστό του κοινού δεν διαθέτει αρκετά γρήγορη σύνδεση για να έχει μέσω Δικτυακών υπηρεσιών τύπου Netflix ταινίες σε 4Κ, θα έχει ωστόσο τηλεόραση 4Κ μέσα στο επόμενο 12μηνο ή 18μηνο. Οι δίσκοι Blu-ray 4Κ λύνουν αμέσως-αμέσως αυτό το πρόβλημα. Υπογράμμισε, επίσης, πως οι ταινίες σε υπερυψηλή ευκρίνεια δεν σχετίζονται μόνο με την αυξημένη ανάλυση, αλλά και από την κατά πολύ διευρυμένη γκάμα αποχρώσεων και την ακριβέστερη απόδοσή τους - και οι οπτικοί δίσκοι θα προσφέρουν και αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με την υψηλότερη ποιότητα εικόνας και ήχου βέβαια.

O Ron Martin της Panasonic, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε αυτό που ήδη υποψιαζόμασταν: ότι είναι εφικτό να "χωρέσει" μία ταινία 4Κ σε Blu-ray χωρητικότητας 50 GB, όπως αυτά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ο λόγος σχετίζεται, φυσικά, με τον αλγόριθμο συμπίεσης H.265, ο οποίος είναι περισσότερο αποδοτικός και προσφέρει καλύτερη εικόνα στον ίδιο αποθηκευτικό χώρο, οπότε - τεχνικά μιλώντας - δεν χρειάζεται να... "εγκαινιαστεί" νέο αποθηκευτικό μέσο αρχικά. Ο Martin διευκρίνισε βέβαια πως ο σχεδιασμός του Blu-ray Association προβλέπει και εκδόσεις του νέου αποθηκευτικού μέσου με μεγαλύτερες χωρητικότητες. Αυτές, αυξάνοντας παράλληλα το ρυθμό διαμεταγωγής (ποιότητα εικόνας και ήχου) των δεδομένων που αποθηκεύονται, θα ανέλθουν πιθανώς στα 66 GB και τα 100 ή 120 GB.

Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, οι καταναλωτές που θα ενδιαφερθούν πρώτοι να αποκτήσουν ταινίες σε δίσκους Blu-ray 4K είναι πρακτικά βέβαιο πως θα χρειαστεί να αγοράσουν νέο Blu-ray player. Ακόμη και με τους δίσκους των 50 GB να ξεκινήσει ο Blu-ray Association, το πιθανότερο είναι η συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων Blu-ray player να μην μπορεί να αναβαθμιστεί μέσω λογισμικού ώστε να αποκωδικοποιεί το υλικό των ταινιών υπερυψηλής ευκρίνειας που έχει "συμπιεστεί" με τον αλγόριθμο H.265. Ο Victor Matsuda εξέφρασε τη βεβαιότητα πως έως τις αρχές του καλοκαιριού 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης του προτύπου Blu-ray 4K στους κατασκευαστές, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα τα σχετικά player εγκαίρως για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Απομένει ν' αποδειχθεί, φυσικά, το αν και κατά πόσο στα τέλη του 2015 το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού θα είναι αρκετό ώστε να βοηθήσει τα Blu-ray 4K να έχουν ένα καλό ξεκίνημα... ή αν θα έχουμε πλέον όλοι τόσο πολύ συνηθίσει τις Δικτυακές υπηρεσίες διανομής ταινιών για υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας, που οι προσπάθειες του Blu-ray Association θα αποδειχθούν εμπορικά άστοχες. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ