Βαϊάνα

Υπέροχη θαλάσσια περιπέτεια, οικιακή έκδοση ΑΑΑ

Είδος: Κινουμένων σχεδίων
Τιμή: €22,99

Εταιρία: Disney
Διανομή: Feelgood Entertainment

Με την επιτυχία την κινηματογραφική, το πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό πια δεν είναι και τόσο να την... γνωρίσεις μια φορά: είναι να την διατηρήσεις σε βάθος χρόνου και να φτάνεις σε αυτήν κάθε φορά με τρόπο κάπως διαφορετικό. H Disney γνωρίζει πως έτσι έχουν τα πράγματα συγκεκριμένα στην κατηγορία των ταινιών 3D animation, όπου ο κίνδυνος της επανάληψης και της κοινοτυπίας είναι μεγάλος - και τον χειμώνα με την Moana (στα ελληνικά "Βαϊάνα") απέδειξε περίτρανα πως μπορεί να προσφέρει "παιδικά" φιλμ, για όλων των ηλικιών τα... παιδιά, ξεχωριστά ακόμη και μετά από τον μεγάλο κατάλογο από ΑΑΑ παραγωγές που έχει "χτίσει" από την δεκαετία του '90 και μετά. Αυτή η ταινία είναι πλέον διαθέσιμη και σε οικιακή έκδοση για το ευρύ κοινό. Αξίζει μία θέση δίπλα σε άλλες πρόσφατες αριστουργηματικές μεταφορές της Disney σε Blu-ray, όπως αυτές των Finding Dory, Big Hero 6 και Inside Out;

Κινηματογραφικά, βέβαια, το Moana βρίσκεται πιο κοντά στο πασίγνωστο κι εξαιρετικά δημοφιλές στις παιδικές ηλικίες Frozen ("Ψυχρά κι Ανάποδα"): η πρωταγωνίστριά του είναι νεαρή κοπέλα, η περιπέτειά της αυτή της αναζήτησης - κυριολεκτικά και μεταφορικά - τα στοιχεία... μιούζικαλ έντονα, ακόμη και το νερό είναι κοινό στοιχείο ανάμεσα στα δύο φιλμ. Όμως η ομώνυμη κοπέλα είναι Πολυνησιακής καταγωγής και το σκηνικό είναι αυτό του απέραντου Ειρηνικού ωκεανού, τον οποίο θα πρέπει να εξερευνήσει για να βρει τρόπο να σώσει το νησί της από την καταστροφή. Στην προσπάθειά της αυτή θα βοηθήσει ένας... ημίθεος "με θέματα" - που φέρει μερίδιο της ευθύνης για την όλη κατάσταση εξ αρχής - ο οποίος όμως θα διδάξει στην Moana όλα όσα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους των κυμάτων και τον μεγάλο της αντίπαλο, προκειμένου να αποσπάσει από τον τελευταίο αυτό που ψάχνει.


Ναι, το Moana... "τσεκάρει όλα τα κουτάκια" στην λίστα των "προαπαιτούμενων" για επιτυχία σε ταινία animation: η πρωταγωνίστρια είναι αμέσως συμπαθής, τα μουσικοχορευτικά είναι καλοφτιαγμένα, παρόντα τα ηθικά διδάγματα και παραινέσεις, παρούσες οι εντυπωσιακές κι αγωνιώδεις σεκάνς όπου χρειάζονται, παρόντες και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες που φέρνουν το extra γέλιο με τις γκάφες τους. Κάτω από άλλες συνθήκες αυτά τα προβλέψιμα στοιχεία πιθανώς θα δημιουργούσαν πρόβλημα, όμως η Disney έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην σύνθεση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στον σχεδιασμό των χαρακτήρων, στην σκηνοθεσία, στην ροή του σεναρίου... και αυτά "σώζουν την παρτίδα" με άνεση. Αποτέλεσμα: το Moana είναι μία από τις πλέον απολαυστικές "παιδικές" ταινίες της μεγάλης κινηματογραφικής, ισάξια των Frozen και Tangled (κατά τι ωριμότερη) και αντάξια των αριστουργημάτων που το άλλο ιστορικό πια τμήμα της Disney, η Pixar, έχει προσφέρει με την δική της διαδρομή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ