YouTube video; E, "βάλε μουσική"!

Επεξεργασία ήχου και μουσικά θέματα για κάθε clip μας από τη Google

Αριθμούν πλέον πολλές εκατοντάδες χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) οι χρήστες που δημοσιεύουν καθημερινά στο YouTube τα ερασιτεχνικά τους video - με την υπηρεσία της Google υπάρχει ωστόσο το εξής πρόβλημα: την παρακολουθούν οι δισκογραφικές και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναγκάζουν την αμερικανική εταιρεία να απενεργοποιεί τα video εκείνα που χρησιμοποιούν μουσική της επιλογής μας, η οποία στο συντριπτικό της ποσοστό υπόκειται στα πνευματικά δικαιώματα των δισκογραφικών αυτών. Πώς να βοηθήσει λοιπόν η Google τους χρήστες, χωρίς να... αντιμετωπίσει και τα λόμπι της μουσικής ή του σινεμά; Προσφέρει μουσική δωρεάν γι' αυτό το σκοπό, να πώς!

Πράγματι: εδώ και μερικές ημέρες, οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που δημοσίευσαν video στην πασίγνωστη και δημοφιλή υπηρεσία, ίσως παρατήρησαν στην επιλογή Enhancements (μετά την ολοκλήρωση του uploading), στον τομέα Audio, ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε από μία ευρύτατη γκάμα μουσικών θεμάτων ως "επένδυση" στα clip τους. Η Google (εδώ έχει δημοσιεύσει ένα σχετικό clip τύπου how-to) αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερα από 150.000 (!) διαφορετικά μουσικά κομμάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο, ενώ και ο ανασχεδιασμένος, εμπλουτισμένος μηχανισμός επεξεργασίας τους βοηθά περισσότερο απ' ότι στο παρελθόν στην αξιοποίησή τους. Pas mal!

Το... μικρό πρόβλημα σε όλα αυτά, βέβαια, παραμένει το γεγονός ότι αυτά τα 150.000 μουσικά κομμάτια δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι 100% ασφαλή για χρήση: πολλά είναι γενικά και απλοϊκά, ναι, αλλά ανάμεσα σε κάποια που δοκιμάσαμε συγκαταλέγονται και αναγνωρίσιμες επιτυχίες, τις οποίες οι σχετικές δισκογραφικές ενδέχεται να διεκδικήσουν κάποια στιγμή (καθιστώντας και τα video των χρηστών όπου χρησιμοποιούνται... υποψήφια γι' απενεργοποίηση). Αφήνοντας για λίγο στην άκρη την υστερία και την υπερβολή που διακρίνει τις παρεμβάσεις των δισκογραφικών στο YouTube, δεν μπορούμε παρά να αποτείνουμε τα εύσημα στη Google και το YouTube - περιμένοντας, πάντοτε, να δούμε κατά πόσο η κατάσταση με αυτές τις χιλιάδες μουσικών κομματιών θα παραμείνει ως έχει, ώστε οι χρήστες να τα αξιοποιήσουν εκτενώς. Υποψιαζόμαστε πως η απαραίτητη αναμονή δεν θα είναι μεγάλη! Τικ, τοκ... τικ, τοκ... τικ, τοκ!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ