Super media players εν όψει!

Βασισμένα στο νέο υπερ-chip της Sigma

Δεν είναι να απορεί κανείς που έχουν σημειώσει τόση επιτυχία τα προϊόντα που ονομάζουμε media player: είναι εκείνες οι συσκευές που, χωρίς πολλές-πολλές... ερωτήσεις και δισταγμούς, αναπαράγουν όλων των ειδών τα ψηφιακά αρχεία φωτογραφιών μουσικής και ταινιών του χρήστη, όποια κι αν είναι η... εχμ... προέλευσή τους. Η εξαιρετική πορεία των διαφόρων παραλλαγών NMT (Network Media Player) των εκ Ταϊβάν κατασκευαστών, των TV/TV Live της Western Digital, αλλά και των Dune HD στο ανώτερο τμήμα της αγοράς, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Με τόσους πολλούς κατασκευαστές όμως να προτείνουν παρόμοια - έως... ίδια - εν τέλει προϊόντα, ποιό είναι θα το επόμενο βήμα τους για να ζητήσουν εκ νέου ή/και πιο πολλά χρήματα από το κοινό που έχει αυξημένες απαιτήσεις από αυτά τα player και μπορεί να τις καλύψει οικονομικά;

Την απάντηση έχει η Sigma Designs, φυσικά, η εταιρεία στης οποίας τα chip βασίζουν τα player τους όχι μόνο οι πιο πολλές κατασκευάστριες media player, αλλά και ουκ ολίγες κατασκευάστριες Blu-ray player. Η απάντηση, δε; Το SMP8910, ένα μικρό... εργοστάσιο ήχου και εικόνας προορισμένο για super media player μέσα στους επόμενους έξι ή εννέα μήνες! Η αναμονή είχε ξεκινήσει από το 2009, όταν η Sigma Designs - εξαγοράζοντας την θρυλική Gennum - προσέθεσε στο οπλοστάσιό της την τεχνογνωσία των επεξεργαστών εικόνας VXP, επαγγελματικών συστημάτων που χρησιμοποιεί και το ίδιο το Hollywood. Χρειάστηκε καιρός, όμως η Sigma απορρόφησε επιτυχώς αυτήν την τεχνογνωσία και το SMP8910 είναι το πρώτο της "καταναλωτικό" chip που την αξιοποιεί: δύο γενιές πάνω από το ισχυρότερο της αγοράς αυτή τη στιγμή (το SMP8642 των Dune Max) και... τέσσερις ίσως γενιές πάνω από το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο (το SMP8654 των WD TV Live).

Τί μπορεί να κάνει το SMP8910; Καλύτερα... τί δεν μπορεί! Αποκωδικοποιεί κι επεξεργάζεται εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε πραγματικό χρόνο τόσο ποιοτικά, ώστε το τελικό αποτέλεσμα αναπαραγωγής π.χ. ενός αρχείου MKV συμπιεσμένου 4 ή 5 φορές, να μη διαφέρει από το αρχικό Blu-ray. Επεξεργάζεται εικόνα 3D κάθε είδους, σε πλήρεις 1080p γραμμές και για τα δύο τμήματα κάθε καρέ, χωρίς κανένα κόπο. Αποκωδικοποιεί βεβαίως όλα τα φορμά ήχου υψηλής ευκρίνειας, ενώ βελτιώνει τα κακής ποιότητας και χαμηλής ανάλυσης video από YouTube, Vimeo κλπ., σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι θεάσιμα σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας άνετα. Την επεξεργαστική του δύναμη, δε, το SMP8910 την καθιστά διαθέσιμη και στο περιβάλλον επικοινωνίας μιας συσκευής - κάτι που σημαίνει πως θα δούμε εντυπωσιακότερα menu πλοήγησης κι επιλογών από ποτέ.

Σημαντικό κρίνεται, πέραν των παραπάνω, το γεγονός ότι το κορυφαίο αυτό chip υποστηρίζεται από "ελεύθερα" λειτουργικά - το Linux είναι ήδη καθιερωμένο εδώ και καιρό, βέβαια, όμως είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται και η συμβατότητα με Android (!) και μάλιστα έκδοσης 3.0+. Η Sigma Designs έχει διαθέσει την τελική έκδοση του chip στους κατασκευαστές από τον Απρίλη, οπότε ενδέχεται τα πρώτα player που θα το αξιοποιούν ίσως να προλάβουν ακόμη και την αγορά των Χριστουγέννων, σίγουρα πάντως του πρώτου τριμήνου 2012. Όπως είναι προφανές, αυτά τα player - βάσιμες πληροφορίες αναφέρουν τόσο την HDI, όσο και τη Western Digital αλλά και δύο ακόμη κατασκευαστές τουλάχιστον ως "παίκτες" γι' αυτά τα προϊόντα - δεν θα είναι ακριβώς της τάξης των €99. Είμαστε λιγότερο ενθουσιασμένοι γι' αυτό; Εννοείται πως όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ