Sony VPL-VW520ES

Υπερυψηλής ευκρίνειας προβολή, υπερυψηλής ποιότητας εικόνα

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €9999,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Πολλές είναι οι μεγάλες κατασκευάστριες καταναλωτικών ηλεκτρονικών που κάθε χρόνο διατείνονται πως επενδύουν γενναία ποσά σε "έρευνα και ανάπτυξη" και φυσικά "καινοτομία", αλλά... θεαματικά λιγότερες αυτές που το αποδεικνύουν τακτικά με εμπορικά προϊόντα. Η Sony έχει όντως ξοδέψει υψηλά ποσά όλα αυτά τα χρόνια στην εξέλιξη διαφόρων τεχνολογιών προβολής και, στην περίοδο αυτή της μετάβασης από την "απλή" στην υπερυψηλή ευκρίνεια (για τους φίλους "εικόνα 4Κ"), η επένδυση αυτή απέδωσε: οι Ιάπωνες κατέχουν ουσιαστικά το μονοπώλιο στους προβολείς 4Κ, ξεκινώντας από το φθινόπωρο του 2012 (!). Η Sony έχει εκμεταλλευτεί το διάστημα αυτό όχι μόνο για να βελτιώσει τα καλύτερα μοντέλα προβολέων της, αλλά και για να μειώσει το κόστος απόκτησης των ικανών της σε επίπεδα... μη στρατοσφαιρικά. Ο VPL-VW520ES ανήκει στην δεύτερη κατηγορία: δεν ζητά όσα ο από κάθε άποψη... "ακραίος" VW5000ES, αλλά ζητά περισσότερα απ' όσα ο "εισαγωγικός" VW320ES. Πώς τον κρίνουμε, με γνώμονα και - αλλά και όχι - το κόστος του;

Ως διάδοχος του VW500ES, o 520ES δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές στον σχεδιασμό, τον όγκο ή το βάρος - παραμένει ένας προβολέας με απέριττο, διακριτικό design, ποιοτικά κατασκευασμένος, που ναι μεν δεν... "χάνεται στον χώρο" κιόλας ακριβώς (εκτός αν κλειστεί σε δική του καμπίνα με ειδική εγκατάσταση) αλλά δεν δείχνει ακαλαίσθητα μεγάλος σε οποιοδήποτε σαλόνι. Όλα αυτά ισχύουν βέβαια για τον 520ES σε μαύρο/ανθρακί χρώμα, γιατί σε λευκό - που προσφέρεται από την Sony μετά από προτροπή των ίδιων των καταναλωτών - είναι κατά πολύ ευκολότερο να "σμίξει" χρωματικά ο προβολέας με π.χ. το λευκό ταβάνι και να μην τραβά σχεδόν καθόλου την προσοχή. Ο προβολέας της Sony διατηρεί επίσης την "κινηματογραφική" ανάλυση των 4096x2160 pixel που έχουν και τα υπόλοιπα μοντέλα των Ιαπώνων, η οποία στην συντριπτική πλειοψηφία του περιεχομένου που προβάλλεται δημιουργεί μικρό μαύρο πλαίσιο πάνω και κάτω από την εικόνα. Τίποτε που ενοχλεί, πάντως.


Οι διαφορές "κάτω από το περίβλημα" είναι αυτές που συνιστούν την εξέλιξη του 520ES ως προβολέα του 2016 σε σχέση με αυτούς της προηγούμενης "σεζόν": υψηλότερη φωτεινότητα, λόγος αντίθεσης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της λάμπας, μεν, αλλά και θύρα HDMI 2.0 με υποστήριξη στο "κλείδωμα" περιεχομένου HDCP 2.2, καθώς και υποστήριξη στο πρότυπο χρώματος υψηλών δυναμικών (HDR). Τα τελευταία δύο είναι τα σημαντικότερα, καθώς εξασφαλίζουν πως ο 520ES λαμβάνει σωστά την πληροφορία της σχετικής εικόνας τόσο από τα Ultra HD Blu-ray player της αγοράς (παρόντα και μελλοντικά), όσο και από τα player που αντλούν υλικό από Δικτυακές υπηρεσίες (όπως η Netflix ή το Amazon Video). Στην περίπτωση που ο 520ES βρει την θέση του σε ολοκληρωμένο σύστημα home cinema φυσικά, όπως είναι και το πιθανότερο, ο ενισχυτής που μεσολαβεί ανάμεσα σε αυτόν και τις προαναφερθείσες πηγές θα πρέπει να είναι επίσης κατάλληλα εξοπλισμένος για να διοχετεύσει εικόνα 4Κ HDR.

Αυτό το χαρακτηριστικό του 520ES, η υποστήριξή του στο χρωματικό πρότυπο HDR δηλαδή, δυστυχώς ήταν το μόνο που δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης: αφενός ο ενισχυτής που χρησιμοποιούμε (Sony STR-5800ES) δεν είναι "εσοδείας 2016" και δεν "περνά" την κατάλληλη χρωματική πληροφορία στον νεότερο προβολέα της ιαπωνικής εταιρείας, αφετέρου δεν υπήρχε ακόμη διαθέσιμο UHD BD player με υλικό HDR για να κάνουμε τις σχετικές δοκιμές. Το παρόν άρθρο θα εμπλουτιστεί με τις πληροφορίες αυτές αμέσως μόλις έχουμε στην διάθεσή μας τον κατάλληλο εξοπλισμό (στο τέλος Αυγούστου με την κυκλοφορία του ανανεωμένου Xbox One S κατά πάσα πιθανότητα).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ