Sony VPL-VW520ES

Υπερυψηλής ευκρίνειας προβολή, υπερυψηλής ποιότητας εικόνα

Πέρα από το θέμα της υποστήριξης HDR, ωστόσο, ο Sony VW520ES είναι ένας προβολέας εικόνας 4Κ που εντυπωσιάζει σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα. Με υλικό υπερυψηλής ευκρίνειας η λεπτομέρεια που "αποτυπώνει στο πανί" είναι ασύλληπτη, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά πως η ανάλυση αυτή "χρειάζεται ίντσες" προκειμένου να αναδείξει τί μπορεί να προσφέρει. Χρωματικά - μετά και από την επαγγελματική ρύθμιση που έγινε στον 520ES από ειδικούς στην διαδικασία αυτή - ο προβολέας της Sony πλησίασε το ιδανικό, με εξαιρετικές επιδόσεις στις "δύσκολες" αποχρώσεις και αντιληπτά ομαλή ανάμεσα σε "παρεμφερείς", αλλά και πειστική απόδοση του μαύρου (πάντοτε για τα δεδομένα της τεχνολογίας SXRD των Sony). Η εικόνα, άλλωστε, που μπορεί να προσφέρει ο προβολέας της Sony σε σκηνές με πολύ φωτεινά και σκοτεινά τμήματα μαζί είναι φυσική και στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων ισορροπημένη και απαλλαγμένη από προβλήματα.

Εξαιρετικά θετικό άλλωστε θεωρούμε το γεγονός ότι η εικόνα του VW520 συνολικά δεν δείχνει "ψηφιακή" αλλά αμιγώς κινηματογραφική και συμπαγής - όπως την προτιμούν, είμαστε βέβαιοι, οι περισσότεροι θιασώτες των σύγχρονων home cinema. Η πλειάδα των ρυθμίσεων που προσφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο επιτρέπουν τον επακριβή ορισμό του πόσο... παρεμβατικό επιθυμεί ο κάτοχός του να είναι το σύστημα επεξεργασίας της εικόνας στο οπτικό αποτέλεσμα: οι θεατές της... "παραδοσιακής σχολής" θα απενεργοποιήσουν πιθανώς τις πιο πολλές από τις προσφερόμενες επιλογές και θα ρυθμίσουν κάποιες συντηρητικά μόνο για την βελτιστοποίηση της κίνησης, ενώ άλλοι θα επιδιώξουν να "αποσπάσουν" από τον VW520 περισσότερο λαμπερή κι εντυπωσιακή εικόνα. Και οι δύο θα τα καταφέρουν με ευκολία, προσαρμόζοντας και την συνολική λειτουργία του προβολέα - διαγώνιος εικόνας, θέση, zoom - χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα σε οποιονδήποτε χώρο.

Το ίδιο σημαντική με τις επιδόσεις του σε υλικό εικόνας 4Κ και την χρωματική πιστότητα του VW520ES, δε, είναι η μαεστρία του στην διαχείριση υλικού "απλής" υψηλής ευκρίνειας - καθώς, νομοτελειακά, μεγάλο ποσοστό του χρόνου λειτουργίας του τα επόμενα 2 ή 3 χρόνια θα αφορά σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, "απλά" Blu-ray και video games σε ανάλυση 1080p. Εδώ η τεχνογνωσία της Sony αποδίδει τα μέγιστα: οι ταινίες από δισκάκια BD αναβαθμίζονται στις 2160 γραμμές με τρόπο απίθανα ποιοτικό, προσεγγίζοντας ενίοτε το αληθινό υλικό 4Κ, διατηρώντας παράλληλα ομαλότατη κίνηση ακόμη και σε δύσκολες σκηνές. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης βέβαια δεν... προσφέρεται ακριβώς για προβολή σε εικόνα 4Κ, αλλά παραμένει (οριακά) αξιοπρεπές, ενώ τα video games παίζονται με χαρακτηριστική άνεση: ο προβολέας έχει "αντανακλαστικά" της τάξης των 36 ms μόλις με την ενεργοποίηση σχετικής επιλογής, πράγμα που σημαίνει πως στους πιο πολλούς δημοφιλείς τίτλους δεν θα παρατηρήσει κανείς οποιαδήποτε καθυστέρηση.

Εν κατακλείδι, ναι: ο VW520ES είναι ένα προϊόν το οποίο, με κόστος που αγγίζει τα δέκα χιλιάδες ευρώ, δεν μπορεί να αποκτηθεί από οποιονδήποτε θα το ήθελε. Δεν παύει όμως να είναι και ένα προϊόν που, τοποθετώντας το στην εξέλιξη των προβολέων εικόνας 4Κ, προσφέρει πάρα, πάρα πολλά πράγματα για τα χρήματα που ζητά: δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο θρυλικός VW1000ES/1100ES, ο προβολέας υπερυψηλής ευκρίνειας που κατά βάση επέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία πόσο εντυπωσιακή μπορεί να είναι η εικόνα 4Κ στις 100 και πλέον ίντσες, δεν προωθείται πια εδώ και πολύ καιρό από τους Ιάπωνες. Ανάμεσα στον μοντέρνα εξοπλισμένο και ικανότατο VW520ES των €10Κ και τον "για ολίγους κι εκλεκτούς" VW5000ES των €66Κ, η αγορά ενός VW1100ES στα €22Κ δεν δικαιολογείται εύκολα πια. Ναι, ο VW520ES είναι τόσο υψηλού επιπέδου προβολέας: αρκετά υψηλού ώστε να "εκτοπίσει" έναν "μεγαλύτερο αδελφό" του, διπλάσιου κόστους, από την αγορά. Ε, αν αυτό δεν "μιλά από μόνο του", τότε... δεν ξέρουμε τί θα μπορούσε!>

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ