Sony UBP-X800

Πλήρες, ικανό, εντυπωσιακό

Είδος: UHD Blu-ray player
Τιμή: €419,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι το καλύτερο μέσο που έχουν στην διάθεσή τους οι κάτοχοι τηλεοράσεων ή προβολέων υπερυψηλής ευκρίνειας για θέαση ταινιών - από πλευράς οπτικοακουστικής ποιότητας σίγουρα, αλλά και ευκολίας από ένα σημείο και πέρα - είναι οι οπτικοί δίσκοι Ultra HD Blu-ray. Για κάποιον λόγο που... μάλλον θα παραμείνει αδιευκρίνιστος για πάντα η Sony δεν ήταν από τις πρώτες κατασκευάστριες που έφεραν στην αγορά Ultra HD Blu-ray player, παρά το γεγονός ότι και από τους συνιδρυτές του φορμά ήταν, και από την αρχή υποστήριξε με αρκετές ταινίες την νέα μορφή οπτικού δίσκου. Εδώ και κάποιο καιρό, ωστόσο, κυκλοφορεί και η δική της πρόταση τέτοιου player για το καταναλωτικό κοινό, το BDP-X800. Ποιές είναι οι εντυπώσεις μας από αυτό μετά από περίπου έναν μήνα χρήσης;

Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της επαφής με ένα X800 γίνεται σαφές πως η Sony εννοεί να τιμήσει την παράδοση που έχει σε ποιοτικά players εδώ και δεκαετίες. Η συσκευή είναι σχετικά μικρή σε διαστάσεις, και λεπτή για τα δεδομένα της κατηγορίας της, όμως έχει απρόσμενα μεγάλο βάρος (κάτι που κρίνεται ως θετικό για αυτού του είδους τα προϊόντα), είναι συμπαγής και εξαιρετικά προσεγμένης κατασκευής ποιοτικά. Ο λόγος για τον οποίο είναι κατά πολύ βαρύτερο το X800 από players της Samsung ή της LG οφείλεται στο γεγονός ότι στηρίζεται σε στιβαρό μεταλλικό σκελετό ώστε να μειώνονται οι κραδασμοί κατά την διάρκεια της ανάγνωσης οπτικών δίσκων και αυτή να είναι περισσότερο ακριβής (κυρίως για τα μουσικά CD). Ο σχεδιασμός του X800 είναι επίσης καλαίσθητος, στον βωμό του μινιμαλισμού ωστόσο έχει "θυσιαστεί" η οθόνη υγρών κρυστάλλων με τις διάφορες ενδείξεις που έχουμε συνηθίσει να έχουμε διαθέσιμες στην πρόσοψη. Άλλους χρήστες η απουσία αυτή θα ενοχλήσει, άλλους (όπως εμάς) όχι. Παρούσα πάντως είναι και η, τελικά... όχι σπάνια χρήσιμη και εν έτει 2017, θύρα USB στην πρόσοψη.


Στην πίσω του πλευρά, και σε επίπεδο εξοπλισμού γενικότερα, το X800 εμφανίζεται πληρέστατο. Και οι δύο ξεχωριστές θύρες HDMI για χρήση με παλαιότερους ενισχυτές είναι παρούσες, και η γοργή ενσύρματη κι ασύρματη διασύνδεση με το Internet, και η υποστήριξη του προτύπου LDAC για συσκευές Bluetooth - αυτό σημαίνει πως το X800 μπορεί να αξιοποιήσει ασύρματα τόσο υψηλότερης πιστότητας μουσικά αρχεία από φορητές συσκευές, όσο και ποιοτικά συμβατά ακουστικά (και περιφερειακά ηχεία Bluetooth για ακρόαση μουσικής). Τα μόνα που... λάμπουν διά της απουσίας τους είναι οι αναλογικές συνδέσεις και η θύρα οπτικής ίνας (προσφέρεται μόνο ομοαξονική), όμως ειλικρινά πιστεύουμε πως αυτά δεν υπάρχει πλέον λόγος να υφίστανται σε ένα player που στο 90% των περιπτώσεων θα συνδεθεί με ενισχυτή για απόδοση ήχου από εκεί.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ