Sony UBP-X800

Πλήρες, ικανό, εντυπωσιακό

Στην λειτουργία του ως δισκοπαικτικό το X800 δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο για κριτική βάσει των όσων δοκιμάσαμε με αυτό. Η ποιότητα της εικόνας που αποδίδει όχι μόνο από τα UHD Blu-ray (που είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο θα το αγόραζε κανείς), αλλά και από τις Δικτυακές υπηρεσίες 4Κ (όπως η Netflix και το YouTube) είναι εξαιρετική: υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, καμία παρέμβαση αχρείαστη, άριστη απόδοση της διευρυμένης γκάμας και των χρωματικών δυναμικών της τεχνολογίας HDR. Πολύ καλές είναι και οι επιδόσεις του στον πολλαπλασιασμό γραμμών από χαμηλότερης ανάλυσης υλικό - αν και οι σύγχρονες τηλεοράσεις από ένα σημείο και πέρα είναι εξίσου καλές σε αυτό - καθώς και οι αντίστοιχες στον ήχο, όπου η κατασκευή του και η τεχνογνωσία της Sony βοηθούν ώστε να λάβει "το κάτι παραπάνω" σε πιστότητα ο ενισχυτής που θα αποδώσει ομιλία, μουσική και εφέ από τις ταινίες. Στα "συν" και η υποστήριξη των δίσκων Super Audio CD/DVD Audio για όσους έχουν εκτενείς μουσικές συλλογές, στα "μείον" η απρόβλεπτη... τάση που έχει το player της Sony τα πιο πολλά αρχεία video - ακόμη και πολύ "βαριά" - να τα αναπαράγει δίχως πρόβλημα, ενώ μερικά άλλα όχι.

Είναι, από μερικές απόψεις, δυσάρεστο το γεγονός ότι το X800 αληθινά "αγγίζει την τελειότητα" ως συσκευή αναπαραγωγής σε όλα εκτός από ένα πράγμα: την εξασφάλιση των κορυφαίων της επιδόσεων και στο μέλλον. Η Sony δεν έχει καταστήσει το συγκεκριμένο player συμβατό με το πρότυπο Dolby Vision - η επιλογή ήταν μάλλον επιβεβλημένη χρονικά - το ικανότερο στην απεικόνιση εικόνας 4Κ με παράλληλη χρήση της τεχνολογίας HDR για την απόδοση των χρωμάτων. Αυτό το πρότυπο μόλις πριν από μερικές εβδομάδες άρχισε ουσιαστικά να έχει υπόσταση στην αγορά (με την κυκλοφορία των πρώτων Dolby Vision UHD Blu-ray), ενδέχεται ωστόσο σε λίγα χρόνια να εξελιχθεί στο "πλήρες HDR" ενώ το αρχικό πρότυπο, το HDR10, στο "βασικό HDR". Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν το X800 είναι αναβαθμίσιμο μέσω software ώστε να υποστηρίξει μελλοντικά το Dolby Vision και η Sony δεν έχει προσφέρει ως τώρα επίσημη ενημέρωση (όπως έκανε π.χ. για τις τηλεοράσεις ZD9 και A1 οι οποίες θα το υποστηρίξουν). Στο συγκεκριμένο θέμα τηρούμε λοιπόν, εκ των πραγμάτων, στάση αναμονής.


Ακόμη και δίχως την υποστήριξη Dolby Vision βέβαιη, ωστόσο, το BDP-X800 δεν δυσκολεύεται καθόλου να κερδίσει τις εντυπώσεις συνολικά: είναι ένα player που θα προσφέρει στους κατόχους τηλεοράσεων ή προβολέων υπερυψηλής ευκρίνειας όλες τις συγκινήσεις στις οποίες προσβλέπουν από τις ποιοτικές μεταφορές ταινιών σε Ultra HD Blu-ray, χαρίζοντας παράλληλα τις αντίστοιχες σε όσους αγαπούν την ακρόαση μουσικής είτε από οπτικούς δίσκους είτε από αρχεία υψηλής πιστότητας. Στην κατηγορία κόστους κάτω των €500 στην οποία ανήκει - συνιστώμενη τιμή πώλησης στα €419, το βρήκαμε και €100 φθηνότερα σε e-shops - δεν έχει αντίπαλο αυτή τη στιγμή, ενώ θα πρέπει να καταβάλλει κανείς υπερδιπλάσια χρήματα για να αποκτήσει πρόσβαση στην συμβατότητα Dolby Vision, με όχι υψηλότερη ποιότητα εικόνας σε οποιοδήποτε άλλο είδος περιεχομένου 4Κ. Από αυτήν την πλευρά, του συντελεστή αξίας/κόστους δηλαδή, το X800 είναι σαφέστατα ένα UHD BD player που αξίζει προσοχής και ένα από τα πλέον ποιοτικά player εικόνας και ήχου στην αγορά συνολικά. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ