Sony, Panasonic, OLED, διαζύγιο

Άκαρπη η συνεργασία των δύο εταιρειών στη συγκεκριμένη τεχνολογία προβολής

Αυτά συμβαίνουν όταν... οι προθέσεις ναι μεν είναι οι καλύτερες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα - που επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες - κατώτερο του αναμενομένου: οι Sony και Panasonic, ιαπωνικές εταιρείες με πολύχρονη παρουσία στην κατηγορία των τηλεοράσεων, άφησαν να διαρρεύσει στον Τύπο η πρόθεσή τους να τερματιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες μία από τις πλέον συζητημένες ανάμεσά τους συνεργασίες. Οι δύο κατασκευαστές είχαν ανακοινώσει τη συγκεκριμένη συνεργασία, η οποία απέβλεπε στην από κοινού ανάπτυξη τηλεοράσεων βασισμένων σε τεχνολογία OLED, τον Ιούνιο του 2012 - όμως 18 μήνες αργότερα, και με πρακτικά κανένα απτό αποτέλεσμα από αυτήν, εγκαταλείπουν την προσπάθεια αυτή για να επικεντρωθούν σε άλλες υποκατηγορίες τηλεοράσεων το 2014.

Η αρχική συλλογιστική της συνεργασίας φιλοδοξούσε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Sony στο ψηφιακό σύστημα ελέγχου εικόνας των σύγχρονων τηλεοράσεων και την δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών οθονών OLED της Panasonic, ώστε οι δύο εταιρείες να προσφέρουν κορυφαία μοντέλα (η κάθε μία με το δικό της σχεδιασμό για το εξωτερικό περίβλημα προφανώς). Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως η προσπάθειά τους δεν απέφερε καρπούς κυρίως λόγω τεχνικών δυσκολιών: οι πειραματικές οθόνες που παρήγαγαν είτε δεν ήταν αρκετά ανθεκτικές, είτε δεν κατέστη εφικτό να μειωθεί το κόστος κατασκευής τους στο επίπεδο που θα επέτρεπε μαζική παραγωγή. Έτσι οι δύο εταιρείες το πιθανότερο είναι πως "βάζουν στον πάγο" για το 2014 την τεχνολογία OLED και όλοι αναμένουμε πως θα εστιάσουν στην εικόνα υπερυψηλής ευκρίνειας (4Κ) με "παραδοσιακή" τεχνολογία LCD/LED LCD. Υπενθυμίζουμε πως η Panasonic έχει επισήμως εγκαταλείψει πλέον και την τεχνολογία plasma, ενώ η Sony δεν υλοποίησε τελικά σε κάτι την τεχνολογία Crystal LED. H Sony ήταν, άλλωστε, η πρώτη εταιρεία που είχε κατασκευάσει μέσο προβολής τεχνολογίας OLED, το εικονιζόμενο, πριν από 4 χρόνια - έστω κι αν αυτό θύμιζε πρακτικά περισσότερο monitor παρά τηλεόραση.

Με... αυτά και με κείνα, πάντως, οι Samsung και LG παραμένουν οι μόνοι κατασκευαστές από τους οποίους δεδηλωμένα μπορούμε - για την ώρα - να περιμένουμε καινούργιες τηλεοράσεις βασισμένες σε τεχνολογία OLED μέσα στο 2014. Και οι δύο Κορεάτες κατασκευαστές έχουν προς το παρόν επιλέξει να προσφέρουν μόνο μοντέλα "κυρτής" οθόνης με την τεχνολογία αυτή, χαρακτηριστικό για του οποίου τη σκοπιμότητα συνεχίζουμε να τρέφουμε πάρα πολλές αμφιβολίες. Θα επανέλθει η Sony ή/και η Panasonic στην τεχνολογία OLED με κάποιον άλλο τρόπο πριν οι Samsung και LG... καταστήσουν το όνομά τους συνώνυμο των τηλεοράσεων αυτών; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ