Sony: νέος player εικόνας 4Κ

Περισσότερο ευέλικτος, στη συλλογιστική σχεδιασμού του PS4, σύντομα

Το Αθηνόραμα Digital το είχε ανεπίσημα εξακριβώσει στο πλαίσιο της πρόσφατης παρουσίασης των νέων προβολέων της Sony, τα... "σημάδια" τα εμπορικά ήταν ορατά εδώ και καιρό (στις ΗΠΑ η Sony προσφέρει με τις τηλεοράσεις της δωρεάν το παρόν player υπερυψηλής ευκρίνειας που διέθετε) και τώρα είναι επίσημο: για το 2014 η ιαπωνική εταιρεία έχει σχεδιάσει και θα κυκλοφορήσει σύντομα καινούργιο media player ειδικά για περιεχόμενο 4Κ. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν αφενός να το κάνει τόσο σύντομα - έχουν ολοφάνερα δρομολογηθεί εξελίξεις που θ' αναφέρουμε - αφετέρου να μοιάζει τόσο με το... PlayStation4!

Πράγματι, το FMP-X10 χαρακτηρίζεται από τις σχεδιαστικές γραμμές και το γενικότερο design του PS4, με εξαίρεση το μέγεθος (είναι μικρότερο σε διαστάσεις) και την κυρτή πρόσοψη (στο player είναι επίπεδη). Η συσκευή ενσωματώνει σκληρό δίσκο μεγέθους 1 TB, ο οποίος μπορεί να αποθηκεύσει τόσο ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας από την σχετική υπηρεσία διανομής της Sony (πάνω από 200 τίτλοι μέχρι στιγμής), όσο και περιεχόμενο 4Κ που παράγει ο ίδιος ο χρήστης με ψηφιακές φωτογραφικές ή βιντεοκάμερες και μπορεί να μεταφέρει εκεί μέσω της θύρας USB. Ο νέος player μπορεί επίσης να αξιοποιήσει τις πρώτες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες εικόνας 4Κ της Netflix (η διάθεσή τους ξεκίνησε πρόσφατα). Όλα τα παραπάνω είναι εφικτά επειδή το FMP-X10 ενσωματώνει εξ ορισμού το απαραίτητο κύκλωμα και software αποκωδικοποίησης HEVC (H.265), με το οποίο θα διαμορφώνονται όλες οι ταινίες 4Κ στο μέλλον.

Όπως και ο προκάτοχός του, το Χ1, έτσι και το FMP-X10 είναι συμβατό μόνο με τις τηλεοράσεις 4Κ της Sony και όχι τα μοντέλα άλλων κατασκευαστών. Μπορεί να λειτουργήσει λοιπόν με όλες τις Bravia 4K του 2014, καθώς και με τις Χ9 του 2013 που έχουν δεχθεί την αναβάθμιση των θυρών τους σε HDMI 2.0 μέσω του σχετικού δωρεάν update - αυτές οι X9 το πιθανότερο είναι να μην αναβαθμιστούν ώστε να υποστηρίζουν οι ίδιες τη λήψη ταινιών 4Κ κωδικοποιημένων κατά H.265, ενώ τα νέα μοντέλα του 2014 προσφέρουν αυτήν την υποστήριξη εξ ορισμού. Οι ταινίες 4Κ που αγοράζονται από την Δικτυακή υπηρεσία της Sony, την Video Unlimited, στο FMP-X10 μπορούν να αναπαραχθούν και από εξωτερικό σκληρό δίσκο USB (το Χ1 δεν προσέφερε αυτήν την επιλογή), ενώ στην αμερικανική προϊοντική σελίδα του Χ10 αναφέρεται και μία πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα: αυτή της διοχέτευσης εικόνας 4Κ, και μάλιστα στα 60 καρέ, μέσω Ethernet (!). Για αυτά και άλλα πράγματα που αφορούν στα σχέδια της Sony όσον αφορά την υπερυψηλή ευκρίνεια το 2014, θα έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες στις 29/4 στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκδήλωσης της Sony Hellas. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ