Sony Bravia 50X90J

Μέσης κατηγορίας, μα για τον μέσο θεατή αξιοπρόσεκτη

To πώς ακριβώς θα χαρακτηρίσει κανείς την συνολική ποιότητα εικόνας που προσφέρει η X90J εξαρτάται, στην ουσία, από τις προσδοκίες του και τα σενάρια χρήσης που τον ενδιαφέρουν περισσότερο. Είναι μία τηλεόραση μέσης κατηγορίας την οποία αν η Sony εξόπλιζε με καλύτερο σύστημα τοπικού υποφωτισμού απλώς δεν θα μπορούσε να προσφέρει στο επίπεδο κόστους που προσφέρει τώρα. Ακόμη κι έτσι, πάντως, ο ιαπωνικός κολοσσός με τον αποτελεσματικό αλγόριθμο ελέγχου του και την βοήθεια του Cognitive Processor XR εν τέλει κατορθώνει να προσφέρει το είδος της τηλεοπτικής εικόνας που θα ικανοποιήσει τους περισσότερους καταναλωτές στις περισσότερες περιστάσεις - και αυτός είναι κατά βάση ο στόχος κάθε τηλεόρασης που απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Οι καταναλωτές που έχουν υψηλότερες απαιτήσεις όσον αφορά στην αμιγώς κινηματογραφική εικόνα θα την αναζητήσουν σε ικανότερα, ακριβότερα μοντέα (πιθανότατα και σε άλλες τεχνολογίες προβολής) ούτως ή άλλως.

Τα παραπάνω - και η διαμόρφωση των πέντε κορυφαίων σειρών τηλεοράσεων της Sony για το 2021 - τοποθετούν την X90J σε θέση ίσως... περίεργη. Από την μία πλευρά δεν είναι, όπως προαναφέρθηκε, η περισσότερο "κινηματογραφική" τηλεόραση των Ιαπώνων για φέτος, καθώς αυτός ο χαρακτηρισμός προορίζεται για ανώτερα μοντέλα τους. Επίσης δεν είναι, εκ των πραγμάτων, αυτό που ονομάζουμε "gaming TV", μία τηλεόραση δηλαδή που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται τις εξελιγμένες δυνατότητες των σύγχρονων συστημάτων ψυχαγωγίας, γιατί στερείται τις σημαντικές λειτουργίες VRR/ALLM που θεωρητικά θα έπρεπε να προσφέρονται από τις θύρες HDMI έκδοσης 2.1 (η Sony τις έχει υποσχεθεί μελλοντικά με αναβάθμιση λογισμικού - στο θέμα θα αναφερθούμε διεξοδικά σύντομα).


Από την άλλη πλευρά, η X90J είναι σαφώς καλύτερη τηλεόραση συνολικά από την προκάτοχό της, την επιτυχημένη XH90: διορθώνει ορισμένα από τα κακώς κείμενα εκείνης, προσφέρει ισχυρότερο υποσύστημα επεξεργασίας εικόνας και στηρίζεται στο νέο λειτουργικό σύστημα Google TV, το οποίο είναι εν γένει καλύτερο από το καθιερωμένο Android TV (ανοίγεται παράλληλα και ο δρόμος για μελλοντικές αναβαθμίσεις σχετικές). Η X90J είναι επίσης μία πολύ καλή τηλεόραση "γενικών καθηκόντων", με την έννοια πως ναι μεν δεν υπερέχει σε κάποιο από τα συνήθη σενάρια χρήσης μιας σύγχρονης Smart TV, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προσφέρει το είδος της εικόνας που θα ικανοποιήσει το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Υπάρχει βεβαίως και η συζήτηση του αν και κατά πόσο η X90J ως επιλογή δικαιολογεί την διαφορά τιμής που έχει συγκριτικά με άλλες προτάσεις τηλεοράσεων LED/LCD στην μεσαία κατηγορία (αν και στο εμπόριο μπορεί να βρεθεί για σημαντικά λιγότερα χρήματα από αυτά της συνιστώμενης τιμής λιανικής πώλησής της). Ειδικά φέτος ορισμένα μοντέλα των TCL, HiSense και Vizio στην ίδια ζώνη κόστους είναι όντως πολύ καλά και ικανά να προσφέρουν ισχυρό ανταγωνισμό στην σειρά X90J της Sony με χαμηλότερο κόστος (οι Vizio δεν διατίθενται στην ελληνική αγορά). Σε εκείνα τα μοντέλα οι Ιάπωνες έχουν να αντιπαραβάλλουν και πάλι την κατά πολύ ανώτερη επεξεργασία εικόνας και το λειτουργικό σύστημα Google TV που προσφέρει την ευρύτερη γκάμα apps και υπηρεσιών (και την οδό αναβαθμίσεων που προαναφέθηκε). Και η Sony έχει αποδείξει κατ' επανάληψη ότι εννοεί να υποστηρίζει τις τηλεοράσεις της με αναβαθμίσεις λογισμικού για πολύ καιρό, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές που... δεν επιδεικνύουν την ίδια ακριβώς προθυμία.


H X90J είναι, λοιπόν, μία καλή τηλεόραση - πολύ καλή, μάλιστα, για τα δεδομένα της μέσης κατηγορίας. Με ενημερώσεις λογισμικού μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη σε πιο πολλά σενάρια χρήσης. Απλώς... να: η Sony τυχαίνει να είναι η κατασκευάστρια που στο παρελθόν προσέφερε τις θρυλικές Bravia X900E και X900F, δύο από τις καλύτερες τηλεοράσεις ως προς τον συντελεστή κόστους/αξίας σε αυτήν την, πολύ σημαντική, μέση κατηγορία τιμών. Ζητάμε πολλά από τον ιαπωνικό κολοσσό αν εκφράσουμε την ελπίδα πως θα προσφέρει ένα τέτοιο μοντέλο, τέλεια ισορροπημένο ανάμεσα στις επιδόσεις, τις δυνατότητες και το κόστος, μέσα στο 2022; Ελπίζουμε πως όχι!

Βαθμολογία: 7 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ