Sony Bravia 50X90J

Μέσης κατηγορίας, μα για τον μέσο θεατή αξιοπρόσεκτη

Είδος: TV LCD
Τιμή: €1599,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Με την εικόνα 8Κ όχι ακόμη έτοιμη για το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό και τιμολογιακά σε επίπεδο εκτός των δυνατοτήτων των πιο πολλών καταναλωτών, η Sony επέλεξε για το 2021 να παραμείνει εστιασμένη στις τηλεοράσεις 4Κ όλων των κατηγοριών - και από πολλές απόψεις σωστά, καθώς είναι ολοφάνερα σημαντικό ακόμη το περιθώριο βελτίωσης σε αυτές σε όλους σχεδόν τους τομείς. Ο ιαπωνικός κολοσσός επέλεξε επίσης να μην προσφέρει φέτος υλοποίηση βασισμένη σε υποφωτισμό MiniLED, υιοθετώντας "παραδοσιακές" τεχνικές για όλες τις τηλεοράσεις της μη-OLED. H Sony έχει έναν "άσσο στο μανίκι της" ωστόσο για το 2021: τον νέο επεξεργαστή εικόνας Cognitive Processor XR, ο οποίος υπόσχεται να προσφέρει ακόμη υψηλότερου επιπέδου αποτελέσματα από τα ήδη κορυφαία που έχει επιδείξει η εταιρεία σε αυτόν τον τομέα.

Κάτι που θα ήθελαν να μάθουν πάρα πολλοί καταναλωτές, ωστόσο, είναι το εξής: μπορεί αυτός ο νέος επεξεργαστής να "κάνει την διαφορά" αν ενσωματωθεί σε τηλεόραση μέσης κατηγορίας; Αυτή η τηλεόραση δεν είναι άλλη από την Sony Bravia X90J, την διάδοχο της εμπορικά επιτυχημένης (και έκτοτε αμφιλεγόμενης για ορισμένους λόγους) Bravia XH90 - κάτι που οδηγεί... νομοτελειακά και σε μία ακόμη ερώτηση: είναι η διάδοχος καλύτερη από την προκάτοχο; Είχαμε στην διάθεσή μας για αξιολόγηση το μοντέλο των 50 ιντσών και οι συνολικές μας εντυπώσεις ακολουθούν.


Οι τηλεοράσεις μέσης κατηγορίας εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται από τον εντυπωσιακό σχεδιασμό των κορυφαίων, μεν, αλλά οι πρώτες σαφώς μπορούν να είναι καλαίσθητες και η X90J το αποδεικνύει: η εξωτερική της εμφάνιση είναι μεν απλοϊκή - δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να ξεχωρίζει αμέσως - αλλά η οπτική της εντύπωση είναι μινιμαλιστικά ευχάριστη. Οι καταναλωτές που ψάχνουν για μία τηλεόραση που "φωνάζει" με το design της δεν θα εντυπωσιαστούν, μεν, αλλά μετά από λίγες μέρες χρήσης γίνεται κατανοητό πως η επιλογή της Sony ήταν συνειδητή: το πλαίσιο γύρω από την οθόνη, αν και όχι το λεπτότερο που υπάρχει ακριβώς στην αγορά αυτήν την στιγμή, δεν τραβά καθόλου την προσοχή του θεατή από την εικόνα. Ο σχεδιασμός συνολικά της X90J αποδεικνύεται έτσι αισθητικά λειτουργικός.

To όλο νόημα ύπαρξης της τηλεόρασης αυτής ήταν εξ αρχής να προσφερθεί σε προσιτή τιμή, κάποιες υποχωρήσεις λοιπόν ήταν αναπόφευκτο να γίνουν στην ποιότητα κατασκευής. Αυτές μπορεί να τις διακρίνει οποιοσδήποτε κυρίως στα υλικά - κυριαρχεί το πλαστικό - και στο τηλεχειριστήριο, όμως η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων της τηλεόρασης είναι προσεγμένη και η συσκευή συνολικά στιβαρή. Μπορεί φυσικά να τοποθετηθεί σε τοίχο (διευκολύνεται και από το γεγονός ότι όλες οι θύρες "κοιτούν" πλάγια), ενώ όλες οι εκδόσεις της πλην αυτής των 50 ιντσών υποστηρίζουν και τις δύο διαφορετικές τοποθετήσεις των "ποδιών" στήριξης, αυτήν στη μέση της X90J και αυτήν στα άκρα που επιτρέπει και την τοποθέτηση μιας soundbar ανάμεσά τους.


Μιλώντας για soundbar, ίσως χρειαστούν μία τέτοια οι καταναλωτές που σκέφτονται να αποκτήσουν μία X90J. Ο ήχος της τηλεόρασης αυτής κινείται σε αποδεκτά μεν, αλλά όχι αξιέπαινα επίπεδα: προσφέρει κατά τι καλύτερη απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων απ' ότι η περσινή XH90, για παράδειγμα, αλλά η απουσία λεπτομέρειας στις μέσες και υψηλές είναι αντιληπτή και αποδίδεται στο γεγονός πως τα ενσωματωμένα της ηχεία απλώς δεν έχουν αρκετή ισχύ (ανεβάζοντας την ένταση είναι πρακτικά επιβεβλημένο και ευτυχώς εφικτό χωρίς ιδιαίτερες παραμορφώσεις). Η Sony επεδίωξε να εξομοιώσει ακόμη και κατευθυντικό ήχο με αυτά τα ηχεία αλλά με την ισχύ τους περιορισμένη ρεαλιστικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς πολλά πράγματα. Το "απλό" τηλεοπτικό πρόγραμμα και τα σπορ αποδίδονται ικανοποιητικά, αλλά οι σύγχρονες ταινίες και σειρές αναπόφευκτα όχι (οι διάλογοι πάντως είναι πάντοτε διαυγείς).

Η X90J υποστηρίζει πάντως, πλήρως το πρότυπο eARC, πράγμα που σημαίνει πως κορυφαίας ποιότητας ήχος - όπως υλικό διαμορφωμένο κατά Dolby Atmos ή DTS:X - μπορεί να ανακατευθυνθεί σε εξωτερικό ηχητικό σύστημα και να αποδοθεί από εκεί. Είναι κρίμα, πάντως, που όπως και στην περίπτωση της XH90 πέρυσι, η λειτουργία eARC προσφέρεται από την μία εκ των δύο θυρών HDMI που ενδιαφέρουν περισσότερο τους gamers: τις θύρες έκδοσης 2.1, δηλαδή, στις οποίες μπορούν να συνδεθούν τα PS5, Xbox Series S|X και ισχυρά PC για να προσφέρουν έναν αριθμό από σημαντικές λειτουργίες ειδικά για gaming. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι καταναλωτές δεν θα έχουν την δυνατότητα να συνδέσουν και soundbar και δύο από τα παραπάνω συστήματα ψυχαγωγίας ταυτόχρονα. Οι άλλες δύο θύρες HDMI είναι "απλής" έκδοσης 2.0, κατάλληλες για οποιουδήποτε άλλου είδους συσκευή, όπως π.χ. media ή disc players.


Όλες οι υπόλοιπες θύρες που περιμένει κανείς από μία καλή, μοντέρνα Smart TV είναι όλες παρούσες: η θύρα ενσύρματης Δικτυακής πρόσβασης (είναι ταχυτήτων Fast Ethernet), δύο θύρες USB (για αναπαραγωγή αρχείων multimedia) συν κάποιες παλαιότερες και όχι τόσο χρήσιμες (όπως αυτές του composite video ή των ακουστικών ή της οπτικής εξόδου ήχου). Η X90J προσφέρει ταχύτερη ασύρματη Δικτυακή πρόσβαση από ενσύρματη (Wi-Fi AC) καθώς και συμβατότητα με Bluetooth 4.2 για διάφορες χρήσεις. Οι λειτουργίες Chromecast είναι επίσης διαθέσιμες, ενώ οι κάτοχοι συσκευών Apple καλύπτονται από την υποστήριξη των προτύπων AirPlay2 και HomeKit. Η Amazon Alexa επίσης λειτουργεί άψογα στην X90J για τους καταναλωτές που προτιμούν αυτήν την φωνητική βοηθό από τον εξ ορισμού παρόντα Google Assistant.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ