Sony: αλλάζει διευθύνοντα σύμβουλο τον Απρίλιο

Ο Κaz Hirai δίνει την θέση του στον Kenichiro Yoshida - τί μπορεί να σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα;

Την 1η Απριλίου κάθε χρονιάς ξεκινά και ένα καινούργιο οικονομικό έτος για την Sony - αλλά η συγκεκριμένη σηματοδοτεί και ένα "τέλος εποχής" για μία σημαντική φάση στην πορεία του ιαπωνικού κολοσσού. Ο Kaz Hirai, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Sony για τα τελευταία έξι χρόνια, παραχωρεί την θέση του στον σημερινό οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, τον Kenichiro Yoshida. O Hirai παραμένει στην εταιρεία ως πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου και, ουσιαστικά, "παραδίδει τα κλειδιά" της στον άνθρωπο που ο ίδιος έφερε σε αυτήν έτσι ώστε σε συνεργασία να επαναφέρουν την Sony σε επικερδή πορεία. Κρίνοντας από τα οικονομικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών οι δύο άνδρες πέτυχαν τον στόχο τους, έστω κι αν έπρεπε να γίνουν σημαντικές θυσίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

O Hirai είναι ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στο κοινό του PlayStation, καθώς από εκείνο το τμήμα ξεκίνησε και από την Sony Computer Entertainment εξελίχθηκε στο στέλεχος που ανέλαβε τελικά "το τιμόνι" όλου του ομίλου της Sony. Ο Hirai είχε διακρίνει από νωρίς την δυναμική των PlayStation και γι' αυτό έδωσε έμφαση σε αυτό το τμήμα των δραστηριοτήτων της εταιρείας, αναπτύσσοντας τα τμήματα περιεχομένου και υπηρεσιών της (content and services) σε βαθμό άκρως ικανοποιητικό. Υπό την εποπτεία του το PS4 εξελίχθηκε στην τεράστια επιτυχία που γνωρίζουμε σήμερα: ας μην ξεχνάμε πως το προϊόν αυτό τελευταία χρόνια είναι από μόνο του υπεύθυνο και για τα μισά έσοδα/κέρδη της Sony συνολικά.

Για να επαναφέρει τον ιαπωνικό κολοσσό σε τροχιά θετική ο Hirai και ο Yoshida έκαναν μία σειρά από αλλαγές στρατηγικής που αποδείχθηκαν σωστές - έστω κι αν είχαν ως συνέπεια ορισμένες απώλειες. Τα δύο στελέχη παρέδωσαν προς πώληση, για παράδειγμα, όλο το τμήμα των προσωπικών υπολογιστών Vaio, περιόρισαν σημαντικά την τεράστια γκάμα τηλεοράσεων της Sony ώστε αυτή να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα κοινά και έκαναν το ίδιο για το τμήμα των smartphones της (που σημείωνε και συνεχίζει να σημειώνει τις μεγαλύτερες ζημίες στο πλαίσιο του ομίλου Sony). Οι Hirai και Yoshida επένδυσαν πολλά, αντιθέτως, στους αισθητήρες για κάμερες smartphones (η Sony είναι ο πλέον επιτυχημένος κατασκευαστής του συγκεκριμένου υποσυστήματος στον κόσμο αυτή τη στιγμή), καθώς και σε προϊόντα για "κάθετες αγορές", όπως αυτή των ιατρικών συστημάτων.

Με την έλευση του Yoshida, ωστόσο, στην θέση των σημαντικότερων αποφάσεων υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε περαιτέρω αλλαγές στην στρατηγική της Sony. Ο Yoshida, για παράδειγμα, πιστεύει περισσότερο από τον Hirai στις σταθερές, ασφαλείς πηγές εσόδων και πολύ λιγότερο στις επισφαλείς με ενδεχόμενα μεγάλα κέρδη - και όλοι γνωρίζουν πως το "κινηματογραφικό" τμήμα της Sony, την Sony Pictures, o Yoshida δεν το υποστήριξε ποτέ όσο ο Hirai. Αυτό μετά από μερικές πολύ κακές χρονιές έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, αυτός όμως είναι λόγος τόσο να κρατηθεί, όσο και να πωληθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Οι μουσικές και τηλεοπτικές δραστηριότητες της Sony βρίσκονται σε καλύτερη θέση αναλογικά. Θα έχουμε εξελίξεις σχετικές σύντομα, ίσως ακόμη και μέσα στην τρέχουσα χρονιά; Όπως πάντοτε... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ