Samsung The Frame

Τηλεόραση-ζωγραφικός πίνακας για τον 21ο αιώνα, μοναδική

H The Frame έχει σχεδιαστεί με σκοπό να χρησιμοποιείται σε οποιουδήποτε είδους κλειστό χώρο, όλες τις ώρες της ημέρας, κάτω από οποιοεσδήποτε συνθήκες φωτισμού, προβάλλοντας έργα τέχνης και περιεχόμενο το ίδιο αποτελεσματικά. Δεν είναι "κινηματογραφική τηλεόραση" ή "τηλεόραση για σπορ" όπως άλλες: είναι πάνω απ' όλα μία τηλεόραση συλλογιστικής lifestyle, κάτι που σημαίνει πως η ποιότητα απεικόνισής της αυτή καθ' αυτή ως κριτήριο δεν έχει το ίδιο "ειδικό βάρος". Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη πρόταση της Samsung κοστίζει όσο (ή περισσότερο από) τηλεοράσεις που προσφέρουν πολύ καλή ή και πάρα πολύ καλή εικόνα στην απόδοση περιεχομένου, η ποιότητα απεικόνισης συνεχίζει να έχει τον ρόλο της. Πώς αξιολογείται η The Frame σε αυτόν τον τομέα λοιπόν;

Η τηλεόραση αυτή ανήκει στις ελάχιστες της Samsung που στηρίζονται στην τεχνολογία απεικόνισης Dual LED. Αυτή συνδυάζει υποφωτισμό σε δύο διαφορετικές "θερμοκρασίες" χρώματος έτσι ώστε να προσφέρει βαθύτερο μαύρο, υψηλή αντίθεση και ισορροπημένες αλλά κορεσμένες αποχρώσεις - εκ των οποίων οι περισσότερο έντονες υποβοηθούνται για να αναδειχθούν χάρις στην γνωστή τεχνολογία Quantum Dot της Samsung. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ποιοτικό: οποιουδήποτε είδους περιεχόμενο τυπικού χρωματικού εύρους SDR η απεικόνιση είναι ακριβής και άκρως ικανοποιητική. Η The Frame είναι επίσης αρκετά φωτεινή ώστε να αντιμετωπίζει συνήθως - αν και όχι πάντα - τα γνωστά προβλήματα που προκύπτουν όταν ο περιβάλλον φωτισμός είναι έντονος και δη από συγκεκριμένες πηγές φωτός.

Αν βεβαίως αυτές οι πηγές βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την οθόνη κάποιες αντανακλάσεις - όπως σε κάθε άλλη τηλεόραση πρακτικά - είναι αναπόφευκτες, οπότε η επιλογή ευνοϊκού σημείου τοποθέτησης της The Frame θα βοηθήσει σε αυτό. Οι γωνίες θέασης που χαρακτηρίζουν την οθόνη της τηλεόρασης αυτής θα μπορούσαν, ομολογουμένως, να είναι ευρύτερες, αλλά για τα σενάρια χρήσης για τα οποία προορίζεται η συγκεκριμένη αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο στις τηλεοράσεις "καθιστικού" και γενικής χρήσης.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί, πάντως, ότι η The Frame προσφέρει "απλό" περιμετρικό σύστημα υποφωτισμού και όχι το περισσότερο εξελιγμένο με ζώνες τοπικού υποφωτισμού ή το κορυφαίο του υποφωτισμού MiniLED που αξιοποιούν οι κορυφαίες τηλεοράσεις 4Κ/8Κ της Samsung. Αυτό σημαίνει πως π.χ. σε σκηνές εξαιρετικά απαιτητικές όπου προβάλλονται στοιχεία με πολύ υψηλή φωτεινότητα σε συγκεκριμένα τμήματα της εικόνας - όπως π.χ. σε πολλές σύγχρονες ταινίες χρωματικού εύρους HDR που περιέχουν εντυπωσιακά εφέ - η The Frame εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο αποτελεσματικά με τις κορυφαίες τηλεοράσεις της αγοράς. Είναι συνειδητή επιλογή εκ μέρους της Samsung γιατί, στην μεγάλη πλειοψηφία των σεναρίων χρήσης της, η The Frame το πιθανότερο είναι πως δεν θα απεικονίζει συχνά blockbusters του Hollywood. Απλώς είναι κάτι που αξίζει, θεωρούμε, αναφοράς.

Ένα τελευταίο στοιχείο της The Frame, που ίσως αξίζει να "έχουν στα υπ' όψιν" όσοι και όσες σκέφτονται να αποκτήσουν μία, εντοπίζεται στην απλώς τυπική απόδοση ήχου που προσφέρει. Είναι θέμα καθαρά... φυσικής: απλώς δεν είναι εφικτό να χωρέσουν πολλά ή μεγάλα ηχεία στο περίβλημα μίας τηλεόρασης της οποίας η προτεραιότητα είναι να παραμείνει πάρα πολύ λεπτή και να κρεμαστεί στον τοίχο προεξέχοντας ελάχιστα από αυτόν. Στον ηχητικό τομέα παρατηρεί λοιπόν κανείς αδυναμίες, από τους όχι πάντα διαυγείς διαλόγους μέχρι την "υπόκωφη" μουσική και τα ενίοτε "ρηχά" εφέ. Για μία συσκευή που προορίζεται να παίξει τον ρόλο ψηφιακού ζωγραφικού πίνακα και όχι τόσο απλής, τυπικής τηλεόρασης, ο μέτριος ήχος δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, παραμένει ωστόσο άξιο αναφοράς.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, η The Frame δεν είναι για όλους και... δεν προσποιείται πως είναι. Είναι ένα προϊόν premium που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Για τους καταναλωτές που αναζητούν απλώς μία καλή τηλεόραση - στα μάτια των οποίων δεν έχει προτεραιότητα ο ρόλος της ως εικαστικό αντικείμενο ή ως έκφραση υψηλού design - η Samsung έχει να προτείνει πολλά άλλα μοντέλα, με πιθανότατα κοντινότερο από πλευράς ποιότητας εικόνας και λειτουργιών τις QLED Q60A (που τυγχάνουν να είναι και πολύ περισσότερο προσιτές από την The Frame).

Αυτό που υπόσχεται, ωστόσο, η Frame στο κοινό για το οποίο σχεδιάστηκε, το προσφέρει: δεν είναι απολύτως τέλεια ως τηλεόραση, αλλά είναι το κοντινότερο πράγμα σε έναν "έξυπνο", ψηφιακό ζωγραφικό πίνακα μπορεί να βρει κανείς στην αγορά σήμερα. Ως τέτοια, η συγκεκριμένη τηλεόραση προτείνεται χωρίς δεύτερη σκέψη σε οποιονδήποτε θα ήθελε να διακοσμήσει με τρόπο μοντέρνο οποιονδήποτε χώρο (εταιρικό ή δημόσιο ή ιδιωτικό), να τον εμπλουτίσει με ένα στοιχείο που μπορεί είτε να τραβήξει την προσοχή είτε να ενσωματωθεί στην αισθητική γύρω του, αλλά και να τον "ζωντανέψει" οπτικοακουστικά με ένα αντικείμενο αλληλεπιδραστικό.

Είναι ασφαλές να υποθέσει κανείς πως οι άνθρωποι που θα ενδιαφέρονταν και μπορούν να αποκτήσουν μία The Frame για αυτούς τους ρόλους, έχουν πιθανότατα σε άλλους χώρους εγκαταστήσει άλλες τηλεοράσεις, περισσότερο κατάλληλες για σπορ ή για ταινίες. Η συγκεκριμένη; Αυτή είναι (για) Τέχνη.

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ