Pioneer SC-LX90

Δύναμη, ωμή δύναμη!

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €5999,00

Εταιρία: Pioneer
Διανομή: Intersys

Ισχύς. Είναι ο σημαντικότερος λόγος της ύπαρξής του, αλλά και η εντύπωση που άμεσα εισπράττει οποιοσδήποτε, αντικρύζοντας για πρώτη φορά τον SC-LX90: την πρόταση της Pioneer για την απολύτως hi-end κατηγορία ενισχυτών, αυτήν δηλαδή που απευθύνεται όχι μόνο στους "έχοντες", αλλά και σε αυτούς που έχουν ασυνήθιστα υψηλές απαιτήσεις από αυτά τα προϊόντα όσον αφορά στην ισχύ και τις δυνατότητές τους. Το γεγονός γίνεται άμεσα κατανοητό πολύ πριν ρίξει κανείς μια ματιά στην τιμή πώλησής του: και μόνο το μέγεθός του και το βάρος του είναι... αρκούντως επιβλητικά, χωρίς παραδόξως το συνολικό οπτικό αποτέλεσμα να είναι άσχημο, αφού οι "καθαρές" σχεδιαστικές γραμμές και τα ολοφάνερα ποιοτικά υλικά κατασκευής εξισορροπούν το "εκτόπισμα" του ενισχυτή. Η μεγάλη οθόνη υγρών κρυστάλλων άλλωστε, διαγωνίου 5 ιντσών, καταλαμβάνει τόσο μεγάλο τμήμα της πρόσοψης, που... δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες όσον αφορά το "ειδικό βάρος" της χρήσης για την οποία προορίζεται.

Κανένα περιθώριο για αμφιβολίες δεν αφήνει επίσης το μέγεθος του Susano όσον αφορά στο τί... "κρύβει" κάτω από το περίβλημά του: δύναμη, άφθονη δύναμη. Κάθε ένα από τα νέα, ψηφιακά ενισχυτικά του μπορεί να αποδώσει 140 Watt σε κατανομή των 10 ή 200 (!!!) Watt σε κατανομή των 7 καναλιών, ισχύ αρκετή για να καλύψει πάρα πολύ μεγάλους χώρους με χαρακτηριστική άνεση. Τα συστήματα επεξεργασίας ήχου που συνοδεύουν τα ενισχυτικά αυτά είναι αναλόγως εξελιγμένα, βεβαίως, ώστε και την πολυπόθητη πιστοποίηση THX Ultra2Plus να επιδεικνύουν, και την άριστη αποκωδικοποίηση όλων ανεξαιρέτως των νέων φορμά ήχου να αναλαμβάνουν χωρίς πρόβλημα. Ο μηχανισμός ρύθμισης του πώς ο Susano "τοποθετεί" και "κατευθύνει" τα κανάλια του στο χώρο είναι λεπτομερής και ικανότατος, όπως και όλες οι επιλογές που γενικότερα προσφέρει ο ενισχυτής στον κάτοχό του. Η μεγάλη οθόνη στην πρόσοψη και το εύχρηστο τηλεχειριστήριο, δε, σε συνδυασμό με τα γραφικά menu, καθιστούν την όλη διαδικασία της ρύθμισης ευκολότερη... για όσους καταλαβαίνουν ακριβώς τί κάνουν, φυσικά.

Στο πίσω μέρος μιας συσκευή που αναλαμβάνει το ρόλο του "κέντρου διαχείρισης" για ένα home cinema κορυφαίων προδιαγραφών δεν μπορεί παρά να επικρατεί το... αδιαχώρητο σε εισόδους και εξόδους σήματος - όπως ακριβώς στον SC-LX90 δηλαδή. Οι έξι είσοδοι και 2 έξοδοι HDMI είναι αυτές που ενδιαφέρουν περισσότερο (υπάρχουν και όλες οι πιθανές αναλογικές για την εικόνα και οι άλλες ψηφιακές για τον ήχο), όμως άξια αναφοράς είναι και η θύρα USB, και η θύρα απευθείας σύνδεσης iPod και φυσικά η θύρα Ethernet. Η τελευταία συνδέεται και με ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Susano και άκρως χρήσιμο χαρακτηριστικό του: την συμβατότητά του με το πρότυπο DLNA, κάτι που σημαίνει ότι ο Susano μπορεί να αντλήσει μουσική, φωτογραφίες και video από άλλες συμβατές συσκευές του τοπικού οικιακού δικτύου και να διοχετεύσει σε ηχεία και μέσα προβολής το περιεχόμενό τους.

Το ισχυρότερο... "χαρτί" ωστόσο που μπορεί να "παίξει" ο Susano για να θέλξει τους υποψήφιους αγοραστές του, δεν είναι άλλο από τον ήχο αυτόν καθ' αυτόν που μπορεί να αποδώσει μέσα από τις τεχνολογίες και τα υποσυστήματα που αξιοποιεί. Τα αποτελέσματα είναι, χωρίς καμία υπερβολή, αδύνατο να περιγραφούν: τόσο εντυπωσιακά λεπτομερή, επιβλητικό, ευέλικτο, "καθαρό" ήχο το Gamespin δεν έχει ακούσει ποτέ στο παρελθόν, με κανένα άλλο προϊόν της κατηγορίας. Οι χαμηλές συχνότητες στις εκρήξεις του Die Hard 4.0 και τα όργανα της μπάντας της Shakira από Blu-ray, η μουσική από Audio CD ή DVD-Audio, τα εφέ από το Ratatouille και το I, Robot, όλα δίνουν την εντύπωση του... "live", σαν να αποδίδουν να όσα συμβαίνουν μπροστά (πίσω, πλάγια, πάνω!) στον ακροατή.

Σε ένα μόνο σημείο ο Susano πάσχει, όμως αυτό τυγχάνει να είναι σημαντικό: στον τομέα της επεξεργασίας εικόνας. Το chipset που ενσωματώνει γι' αυτό το σκοπό αναβαθμίζει μεν τα αναλογικά σήματα σε ανάλυση 1080p, όμως το κάνει με τρόπο μάλλον απλοϊκό. Δεν αναβαθμίζει, δε, καθόλου το οπτικό περιεχόμενο που δέχεται σε ήδη ψηφιακή μορφή: για την ακρίβεια δεν παρεμβαίνει καθόλου σε αυτό και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί π.χ. να βελτιώσει την εικόνα που δέχεται από DVD ή Blu-ray player, δορυφορικούς δέκτες κλπ. μέσω HDMI, να την απαλλάξει από ατέλειες και να την προβάλλει σε 1080p. Σε αυτόν τον τομέα το "αντίπαλο δέος", ο AVC-A1HD της Denon, υπερέχει κατά κράτος με το κορυφαίο chipset της Silicon Optix που ενσωματώνει, προσφέροντας ανωτέρου επιπέδου "συνολικές υπηρεσίες" ως προενισχυτής audio-video. Από την άλλη, βέβαια, o Α1ΗD δεν έχει την περισσή ισχύ του SC-LX90 στη διάθεσή του - κάτι που για τους κατόχους μεγάλων χώρων και ακριβών ηχείων, έχει σημασία.

Το τελευταίο αυτό στοιχείο οριοθετεί με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα το κοινό εκείνο που θα πρέπει να δείξει... πρακτικό και όχι "ακαδημαϊκό" ενδιαφέρον για τον Susano. Είναι η μερίδα εκείνη των θιασωτών του home cinema που επικεντρώνονται στην απολύτως κορυφαία απόδοση ήχου - κατέχοντας και ανάλογων δυνατοτήτων ηχεία - έχοντας όμως παράλληλα στη διάθεσή τους είτε πηγές εικόνας με δικές τους επεξεργαστικές δυνατότητες, είτε ξεχωριστούς επεξεργαστές εικόνας γι' αυτό το σκοπό. Με άλλα λόγια, για να έχει νόημα η ύπαρξη ενός SC-LX90 (κόστους σχεδόν 6000 ευρώ) σε ένα σύστημα home theatre, ως προϋπόθεση τίθεται η ύπαρξη ηχείων διπλάσιας ή τριπλάσιας τουλάχιστον αξίας, καθώς και επεξεργαστών εικόνας αντίστοιχης αξίας. Και όλα αυτά χωρίς να έχουμε κάνει λόγο ακόμη για κανένα μέσο προβολής. Για εκείνους και εκείνες, λοιπόν, που δεν... πτοούνται από τα πολλά μηδενικά στο κόστος ενός τέτοιου setup, o Susano είναι το υπερεργοστάσιο ήχου που "θέτει τα standard" αυτή τη στιγμή. Τόσο απλά!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ