Pioneer LX91

Πάνοπλο, πανέμορφο, πανάκριβο

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €1999,00

Εταιρία: Pioneer
Διανομή: Intersys

Είναι ενδιαφέρον θέμα συζήτησης: σε καιρούς οικονομικής δυστοκίας, όπως αυτούς που καλώς ή κακώς διανύουμε, οι premium προτάσεις σε οποιαδήποτε κατηγορία προϊόντος εν τέλει επηρεάζονται ή όχι; Οι απόψεις διαφέρουν: άλλοι πιστεύουν ότι ναι, τα "μοντέλα-ναυαρχίδες" μιας προϊοντικής σειράς σημειώνουν λιγότερες πωλήσεις σε δύσκολες περιόδους, επειδή πολύ λιγότερος κόσμος "βλέπει ψηλά" και ένα μεγάλο ποσοστό όσων ποθούσαν (και ίσως άλλοτε αγόραζαν) το κορυφαίο διαλέγει να "συμβιβαστεί" με κάτι από τις "μέσαίες" κατηγορίες. Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι πρακτικά δεν υπάρχει διαφορά: όσοι ανέκαθεν είχαν, λόγω οικονομικής άνεσης, την πολυτέλεια να επιλέξουν και να αποκτήσουν το καλύτερο, θα το κάνουν ούτως ή άλλως, είτε εν μέσω κακού οικονομικού κλίματος είτε όχι. Η στήλη δεν είναι 100% βέβαιη για το ποια από τις δύο θέσεις είναι σωστή, είναι όμως κάτι παραπάνω από βέβαιο πως το καινούργιο κορυφαίο μοντέλο Blu-ray player της Pioneer, το LX91, δεν απευθύνεται σε κανέναν άλλο πέραν των όσων ανήκουν στο δεύτερο target group. Είχαμε πρόσφατα την ευκαιρία να δούμε "εν δράσει" ένα τέτοιο - από τα πρώτα που υπάρχουν εγκατεστημένα στην Ελλάδα σε πλήρες σύστημα home cinema - και στις επόμενες παραγράφους ακολουθούν οι πρακτικές εντυπώσεις μας, καθώς και η συνολική μας άποψη γι' αυτό.

Το LX91 δεν αργεί καθόλου να... αποσαφηνίσει τη θέση του: από την πρώτη κιόλας ματιά σε αυτό, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για hi-end συσκευή, είτε αυτό "προδίδεται" από τον μεγάλο του όγκο (που θυμίζει ενισχυτές A/V και δη τους Pioneer φυσικά), είτε από την ολοφάνερα πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, είτε από τα πολυτελή υλικά και το προσεγμένο φινίρισμα. Οι υποψήφιοι κάτοχοί του βεβαίως περιμένουν ότι η εικόνα αυτή του περιβλήματος "μεταφράζεται" και σε αντίστοιχη διάταξη στο εσωτερικό της συσκευής και όντως έτσι είναι: διαχωρισμένα τα υποσυστήματα επεξεργασίας εικόνας και επεξεργασίας ήχου προς αποφυγή παρεμβολών, ειδικά τοποθετημένο και στηριγμένο το Blu-ray drive προς αποφυγή κραδασμών, ξεχωριστούς μετατροπείς σήματος για κάθε ένα από τα 8 κανάλια ήχου, όλα τα hi-end γνωρίσματα παρόντα. Ακόμη και το χειριστήριο του LX91, στιβαρό και με ποιότητα κατασκευής υπεράνω κριτικής, παραπέμπει σε πρόταση που "κοιτά κορυφή" και μόνο.

Η πίσω πλευρά του νέου Blu-ray player της Pioneer εμφανίζεται όχι απλώς πλήρης, αλλά... υπερπλήρης: κυριολεκτικά δεν υπάρχει είδος σύνδεσης που να λείπει, από τα πρακτικά παρωχημένα (όπως οι θύρες S-Video και component), έως τα πλέον σύγχρονα (όπως τις 2 εξόδους HDMI έκδοσης 1.3). Και... ναι. Όντως δύο HDMI: μία κύρια και μία δευτερεύουσα, ώστε ο κάτοχος ενός LX91 να μπορεί να το συνδέσει και με panel και με προβολέα ταυτόχρονα, χωρίς ενισχυτή - αν και στη δεύτερη περίπτωση δεν μεταφέρεται πολυκάναλος ήχος. Αυτός διοχετεύεται επίσης ποικιλλοτρόπως, είτε μέσω ομοαξονικού καλωδίου, είτε μέσω οπτικού, είτε για κάθε ένα από τα οκτώ κανάλια ξεχωριστά από ισάριθμες αναλογικές εξόδους. Παρούσα και η θύρα Ethernet, η οποία όχι μόνο εξασφαλίζει (μαζί με την ενσωματωμένη μνήμη των 4 GB) συμβατότητα με το extra περιεχόμενο BD-Live που κάποιες ταινίες Blu-ray αντλούν από το Internet, αλλά και επεκτείνει τις δυνατότητες αναπαραγωγής multimedia υλικού από άλλες "δικτυωμένες" συσκευές του σπιτιού μέσω του προτύπου DLNA. Το περιβάλλον διαχείρισης αυτών των αρχείων μουσικής, video και φωτογραφιών μέσω τοπικού δικτύου είναι όμορφο, κατανοητό και εύχρηστο, γνώριμό μας από τις πρόσφατες τηλεοράσεις Kuro 9ης γενιάς της σειράς H.

Μετά από τα παραπάνω, κανείς δεν περιμένει από το LX91 να αποδώσει εικόνα και ήχο... "απλώς ΟΚ", σωστά; Εννοείται πως όχι. Το player της Pioneer αναπαράγει τις ταινίες Blu-ray με τρόπο εξαιρετικό, αποτυπώνοντας την εικόνα χωρίς το παραμικρό ψεγάδι (ρυθμίσεις βελτίωσης υπάρχουν αλλά χρειάζονται προσοχή) και αποκωδικοποιώντας τον ήχο (εννοείται και τα φορμά DTS Master Audio και Dolby TrueHD) με τρόπο υποδειγματικό. Η στήλη απόλαυσε για μία ακόμη φορά το Casino Royale και το Ratatouille... σαν να ήταν η πρώτη, αφού συνεχίζουμε να "ανακαλύπτουμε" λεπτομέρειες που η πρώτη ή δεύτερη γενιά BD player δεν ήταν σε καμία περίπτωση ικανές να προσφέρουν - και παραμένει εκπληκτικό το γεγονός πως hi-end προτάσεις όπως αυτή το καταφέρνουν με χαρακτηριστική άνεση. Στον τομέα της αναβάθμισης εικόνας των DVD σε 1080p ομολογουμένως το LX91 θα μπορούσε να τα πηγαίνει καλύτερα αλλά - κακά τα ψέματα - αυτή η συσκευή είναι προσανατολισμένη στην υψηλή ευκρίνεια ούτως ή άλλως. Στον τομέα της ταχύτητας ανταπόκρισης και πλοήγησης στα μενού, δε, το Blu-ray player της Pioneer δεν ξεπερνά τον "πρωταθλητή" PS3 (ειδικά σε δίσκους που χρησιμοποιούν ρουτίνες Java), αλλά είναι σαφέστατα ταχύτερο από τα περυσινά μοντέλα της εταιρείας.

Εξαιρετικές οι εντυπώσεις μας, λοιπόν, από το LX91, το οποίο αναμφίβολα αξίζει το χαρακτηρισμό της "ναυαρχίδας" και σίγουρα ενός από τα καλύτερα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο αυτή τη στιγμή για την αναπαραγωγή ταινιών και μουσικής. Ποιό είναι το μόνο θέμα, που μας εμποδίζει να το αναδείξουμε και ως το απολύτως κορυφαίο; Δεν είναι άλλο από το αντίστοιχο κορυφαίο Blu-ray player της Denon, το DVD-3800Β, το οποίο καταφέρνει να προσφέρει ακόμη καλύτερη ποιότητα εικόνας (λόγω του κορυφαίου chipset επεξεργασίας Realta) τόσο στα Blu-ray όσο και στα απλά DVD, με 600-800 ευρώ λιγότερα. Η διαφορά είναι σαφώς υπολογίσιμη και με αυτήν το LX91 κατά βάση "αγοράζει" την συμβατότητα με το Profile 2.0 των BD, την ενσωματωμένη του μνήμη για χρήση με αυτό, τη δεύτερη θύρα HDMI και τις δυνατότητες διασύνδεσης με το τοπικό οικιακό δίκτυο. Είναι, λοιπόν, καταφανώς πληρέστερο ως συσκευή και πιθανότατα σε υψηλότερο σημείο όσον αφορά στον συντελεστή αξίας/κόστους. Από την άλλη, αν αυτό που ζητά κανείς από το player του είναι η καλύτερη δυνατή εικόνα που μπορεί να υπάρξει σε σπιτικό περιβάλλον και όχι τα όποια extras εμφανιστούν στο μέλλον μέσω BD-Live και τη δυνατότητα αναπαραγωγής ψηφιακών αρχείων από άλλα μηχανήματα της οικίας, το 3800BD είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Η επιλογή δεν είναι εύκολη (πολύ θα θέλαμε ένα player με τις αρετές και των δύο προαναφερθέντων), είναι όμως εφικτή. Και αφού ζήτημα χρημάτων σε αυτά τα επίπεδα τιμής δεν νομίζουμε να υπάρχει, το θέτουμε κι έτσι: οι οπαδοί της υψηλής ευκρίνειας αποκλειστικά για χρήση σε ταινίες μόλις βρήκαν το Blu-ray player που τους ταιριάζει... και οι θιασώτες των κορυφαίων συστημάτων home cinema για γενικότερη χρήση, επίσης!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ