Philips BDP-7300

Με βαριά υπογραφή και σε καλή τιμή

Για να έχει μόνιμη σύνδεση με το Internet και άρα να είναι συμβατό με το πρότυπο BD-Live, το player της Philips προφανώς φέρει στο πίσω μέρος του θύρα Ethernet. Η θύρα HDMI αναλαμβάνει την μεταφορά εικόνας και ήχου υψηλής ευκρίνειας σε οθόνες, προβολείς και ενισχυτές. Oι τελευταίοι, μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο να αποκωδικοποιήσουν τον ήχο, καθώς το πραγματοποιεί το ίδιο το BDP-7300 και στα δύο κυρίαρχα πρότυπα που αξιοποιούν οι δίσκοι Blu-ray (Dolby TrueHD και DTS Master Audio, στο επίπεδο Essential). Παρούσες πάντως είναι και θύρες coaxial και optical για τον ήχο (αν και βέβαια ο χρήστης από αυτές θα εισπράξει "απλό" Dolby Digital και DTS), παρούσες και οι συνδέσεις component και composite για αναλογική εικόνα. Με το BDP-7300 ικανό να αποκωδικοποιήσει τον ήχο υψηλής πιστότητας, άλλωστε, εξαιρετικά χρήσιμες είναι και οι 6 αναλογικές έξοδοι ήχου, ώστε ακόμη κι εκείνοι με παλαιότερους ενισχυτές να απολαύσουν τον κορυφαίο ήχο των Blu-ray χωρίς πρόβλημα.

Στην πράξη, ωστόσο, το BDP-7300 δεν απέδωσε ως "κορυφαίο Blu-ray player". Ως "αναμενόμενα τυπικό" θα ήταν μία ακριβέστερη περιγραφή. Χωρίς βέβαια να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα - η εικόνα είναι διαυγέστατη, ο ήχος αποκωδικοποιείται άψογα, η κίνηση των καρέ είναι ομαλή - η συσκευή της Philips δεν προσφέρει αυτό το "κάτι παραπάνω": δεν βελτιώνει καθ' οποιονδήποτε τρόπο την καθαρή εικόνα των Blu-ray, δεν αναβαθμίζει ποιοτικότερα από άλλες ανταγωνιστικές του συσκευές τα DVD σε ανάλυση 1080p, δεν εκκινεί ταχύτερα από τα... καθιερωμένα πλέον 30κάτι δευτερόλεπτα. Είναι ένα φροντισμένο Blu-ray player που προσφέρει ακριβώς αυτό που υπόσχεται, δηλαδή απρόσκοπτη αναπαραγωγή φιλμ σε αυτό το φορμά, αλλά... ως εκεί. Οι κάτοχοί του θα απολαύσουν σαφώς τα όσα έχει να προσφέρει μία ταινία σε high definition, αλλά όχι κάτι καλύτερο από αυτό που θα εισέπρατταν από τουλάχιστον έξι ή επτά άλλα ανταγωνιστικά player που κινούνται στην ίδια κατηγορία.

Υπάρχει ωστόσο μία... χμ... μικρή λεπτομέρεια που είναι αναγκαίο να παρατεθεί στην παραπάνω διαπίστωση: το γεγονός ότι το BDP-7300 δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία Blu-ray player, σημαίνει πως δεν κοστίζει κιόλας όσο αυτά. Για την ακρίβεια, το ποσό που ζητά είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τα όσα προσφέρει: μία τιμή της τάξης των 300 ευρώ είναι, κατά τη γνώμη μας, εξαιρετικά λογική αν συνυπολογίσει κανείς την ποιότητα κατασκευής, το εύχρηστο menu επιλογών και το άριστο τηλεχειριστήριο του συγκεκριμένου player. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ναι, ο ανταγωνισμός στη ζώνη τιμής των 300-350 ευρώ είναι πολύ σκληρός, με πολλά μοντέλα να διεκδικούν τα χρήματα του κοινού που αναζητά ένα προσιτό Blu-ray player με αξιόλογες δυνατότητες, όμως οι πιστοί φίλοι της ολλανδικής εταιρείας έχουν κάθε λόγο να προτιμήσουν την πρόταση της Philips έναντι άλλων παρόμοιων. Αρκεί να το βρουν στα καταστήματα, βέβαια!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ