NHK: σύντομα και με το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι 8Κ

Οι Ιάπωνες για μία ακόμη φορά ένα βήμα μπροστά εν όψει των Ολυμπιακών του 2020

Μπορεί η πρώτη τηλεόραση υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας (ανάλυσης 8Κ), η Q900R της Samsung, να έχει μόλις κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά και να είναι κατά συνέπεια στα χέρια ελάχιστων καταναλωτών, όμως η NHK - ο ιαπωνικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός που βρίσκεται στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων του χώρου του για πιο πολλά από 30 χρόνια - φυσικά κοιτά... δύο ή τρία χρόνια μπροστά: με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε πως δεν θα θέσει σε λειτουργία το πρώτο του τηλεοπτικό κανάλι 8Κ το 2020 ή το 2019 ή έστω σε έξι μήνες από σήμερα, αλλά την 1η Δεκεμβρίου. Δηλαδή... αύριο!

Το κανάλι θα ονομάζεται Super HiVision 8K, θα είναι φυσικά δορυφορικό και θα χρησιμοποιεί τον αλγόριθμο HEVC (αυτόν που αξιοποείται στα Ultra HD Blu-ray δηλαδή) προκειμένου να προσφέρει το υλικό του σε συμβατές συσκευές. Ακριβώς επειδή αυτές οι συσκευές στην πραγματικότητα δεν υφίστανται ακόμη με την κυριολεκτική έννοια - για να παρακολουθήσει π.χ. κανείς υλικό σε ανάλυση 8Κ στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο χρειάζεται να έχει πρόσβαση σε θύρες HDMI 2.1, των οποίων το πρότυπο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί από κανέναν κατασκευαστή - η NHK έχει επιβεβαιώσει πως η χρήση του νέου καναλιού απαιτεί καινούργιο εξοπλισμό, όπως νέο δορυφορικό δέκτη, νέα καλώδια και άλλα.

Το Super HiVision θα ξεκινήσει την λειτουργία του με ανάλυση 8Κ και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, το χρονοδιάγραμμα εξέλιξής του ωστόσο προβλέπει σε βάθος χρόνου εξέλιξή του μέχρι και την ανάλυση 8Κ στα 120 καρέ με υποστήριξη απόδοσης χρώματος HDR (!). Όσον αφορά στο υλικό αυτό καθ' αυτό που θα προβάλλεται καθημερινά στις 12 ώρες λειτουργίας του Super HiVision 8K, περιλαμβάνει αθλητικούς αγώνες, συναυλίες, ακόμη και κάποιες ταινίες που υπάρχουν σε μορφή υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας (όπως το 2001: A Space Odyssey που ψηφιοποιήθηκε εκ νέου πρόσφατα). Με την πάροδο του χρόνου η NHK υπόσχεται, φυσικά, όλο και περισσότερο και μεγαλύτερης ποικιλίας υλικό.

Το κανάλι Super Hi-Vision 8K τίθεται σε λειτουργία βάσει του χρονοδιαγράμματος που η ιαπωνική κυβέρνηση είχε θέσει στην NHK για την μετάδοση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Tokyo και τις γύρω πόλεις. Η καταναλωτική χρήση του νέου καναλιού θα βοηθήσει την NHK να κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές και ρυθμίσεις ώστε να μεταδώσει, σε μεγάλη κλίμακα πλέον, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο σε εικόνα 8Κ χωρίς προβλήματα σε δύο χρόνια. Όχι ότι εμάς σαν Έλληνες τηλεθεατές θα μάς αφορά, αλλά... λέμε τώρα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ