News Snacks 26-04-10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Χρειάζεται κανείς περισσότερες αποδείξεις για να συνειδητοποιήσει, ασυζητητί πια, πόσο επηρεάζουν τις αγοραστικές επιλογές του κοινού τα ισχυρά και πολυέξοδα πλάνα marketing; Δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στις πωλήσεις του Blu-ray του Avatar, που μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ - αλλά όχι του 3D, που όντως σηματοδοτεί ένα σημείο σημαντικό στην πορεία του σύγχρονου κινηματογράφου, αλλά του... απλού, του 2D! Tην Ημέρα της Γης λοιπόν, που το Avatar εμφανίστηκε στα αμερικανικά καταστήματα, σημείωσε πωλήσεις 1.5 εκατομμυρίων δίσκων Blu-ray (!), ξεπερνώντας σημαντικά τον τίτλο που είχε το προηγούμενο ρεκόρ, το Batman: The Dark Night με 1.2 εκατομμύρια πωλήσεων. Ε, είναι μετά να μη μιλάει ο Cameron ήδη για το Avatar 2 και... Avatar 3; Που, θεωρητικά μιλώντας, δεν θα χρειαστούν τόσα χρόνια να γίνουν, όσα το πρώτο...

Μιλώντας για 3D, λίγοι είναι εκείνοι που λαμβάνουν στα υπόψιν πόσο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τα video games στην προσπάθεια της βιομηχανίας του θεάματος να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού γι' αυτή τη νέα τεχνολογία. Και κακώς. Δεν είναι πολλές ακόμη οι ταινίες που πραγματικά αξιοποιούν την αίσθηση του βάθους αρκετά - για την ακρίβεια μόνο το Avatar το κάνει με τρόπο αληθινά εντυπωσιακό - όμως games που καταφέρνουν κάτι τέτοιο ή και ακόμη καλύτερα, είναι εν δυνάμει πολύ περισσότερα. Για παράδειγμα, στο PlayStation3 κυκλοφορεί σε λίγο καιρό ένας τίτλος αγώνων ταχύτητας, το Modnation Racers, το οποίο επιτρέπει στους παίκτες να φτιάξουν δικές τους αγωνιστικές πίστες: η προσθήκη της αίσθησης του βάθους εκεί, μέσω της εικόνας 3D, δεν θα ήταν απλώς... καλλωπιστικό στοιχείο, αλλά παράγοντας που όντως επηρεάζει το πώς παίζεται ο τίτλος. Κάτι ακόμη σημαντικότερο από το πώς... φαίνεται απλά.

Στην ίδια συλλογιστική - και αν οι φήμες αληθεύουν - η συνέχεια του περίφημου Little Big Planet θα μπορούσε να αξιοποιήσει την 3D εικόνα για να διευκολύνει τους παίκτες να τοποθετήσουν στον εικονικό χώρο τα αντικείμενά τους και είτε να λύσουν πιο έξυπνα τους σχετικούς γρίφους, είτε οι... γρίφοι να γίνουν εξυπνότεροι, αξιοποιώντας την τρίτη διάσταση για να προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Και αν αληθεύει η... μητέρα των φημών, αυτή που θέλει το Gran Turismo 5 να κυκλοφορεί σε έκδοση 3D...; Ποτέ άλλοτε οι ουρανοξύστες της Shibuya στις νυχτερινές διαδρομές δεν θα φαίνονται τόσο επιβλητικά μακριά και ποτέ άλλοτε η επόμενη στροφή στην πίστα δοκιμών του Nurburgring τόσο... ooops... κοντά!

Μιλώντας για... κοντά, ακόμη προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το YouTube, η μεγαλύτερη υπηρεσία φιλοξενίας και αναπαραγωγής video αυτή τη στιγμή στο Internet, είναι μόλις 5 ετών (!). Ίσως επειδή την χρησιμοποιούμε καθημερινά μάς φαίνεται σαν να ήταν εδώ... εξ από ανέκαθεν, αλλά τα πεντάχρονα γενέθλιά του το YouTube τα γιόρτασε μόλις προχθές. Να τα εκατοστήσει, ελπίζουμε - για μεγάλη πορεία έχει σίγουρα τις προδιαγραφές, καθώς μόλις πριν από κάποιους μήνες μετέβη στην υψηλή ευκρίνεια, βρίσκεται ως extra Δικτυακή υπηρεσία/κανάλι σε όλων των ειδών τα Blu-ray player και media player, σε όλα τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα και εσχάτως στις ίδιες τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Respect!

Respect όμως και στον μέχρι στιγμής άγνωστο που κατάφερε το... ανουσιούργημα του αιώνα (στα μάτια της Apple), την πιο ενδιαφέρουσα hackιά του 2010 (στα δικά μας μάτια): το Android να εκτελεστεί κανονικά σε iPhone! O αγαπητός άγνωστος το κατάφερε εγκαθιστώντας κανονικό Linux στο iPhone - και μάλιστα σε μοντέλο 2G, το πιο αδύναμο απ' όσα κυκλοφορούν - να εκτελέσει πάνω σε αυτό το Android. Το αποτέλεσμα δεν λειτουργεί τέλεια, καθώς υπάρχουν μερικές καθυστερήσεις εδώ κι εκεί, ενώ φυσικά η έλλειψη πλήκτρων στο iPhone δημιουργεί μικρά προβλήματα, όμως για πρώτη σοβαρή προσπάθεια είναι αληθινά μια χαρά! Το σχετικό video βρίσκεται εδώ. Για την όλη διαδικασία το iPhone πρέπει φυσικά να έχει υποστεί jailbreaking... αλλά όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να δουν Android στο κινητό της Apple, δύσκολο το βλέπουμε να αποθαρρυνθούν απ' αυτό. Αναμένουμε επόμενες, βελτιωμένες εκδόσεις, λοιπόν!

Και κάτι τελευταίο και - εν δυνάμει - ενδιαφέρον: η περίφημη Alienware, η εταιρεία που ουσιαστικά δημιούργησε την κατηγορία των... "PC πολυτελείας", φημολογείται έντονα ότι θα αποκτήσει σύντομα δική της αντιπροσωπεία στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα ήταν εφικτό να αποκτήσει κάποιος Alienware PC από το εξωτερικό, με αυξημένο όμως κόστος και καμία τεχνική υποστήριξη σε περίπτωση προβλήματος (η Dell Ελλάδος δεν υποστηρίζει επίσημα τα προϊόντα της Alienware όπως σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες). Ε, φήμες θέλουν την Dell να εισάγει επίσημα και να υποστηρίζει με ξεχωριστό τμήμα τα desktop και laptop της Alienware το καλοκαίρι. Χμ. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη, έχουμε να δηλώσουμε: από τη μια πλευρά, ναι, ευπρόσδεκτα τα Alienware PC, έστω και για τους λίγους που έχουν την δυνατότητα να τα αποκτήσουν. Από την άλλη και πανάκριβα είναι και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι αληθινά σημαντικό σε σχέση με τις top συνθέσεις κάποιων καλών εγχώριων κατασκευαστών. Όσο σκεφτόμαστε, δε, το... θεϊκό concept του πιο πρόσφατου laptop της, το M11x - με οθόνη 11.6 ιντσών και κόστος 1400 ευρώ - ε, δεν μπορούμε να μην χαμογελάσουμε. Ο όρος... boutique στην κυριολεξία!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ