News Snacks 11-04-11

Νέο σύστημα DRM της Microsoft και... σιγαστήρας στα subwoofer!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Είναι να απορείς που μερικές εταιρείες - οι περισσότερες, θα έλεγε κανείς - αληθινά δεν εννοούν να μάθουν από τα λάθη τους. Για παράδειγμα, αυτές που εμπλέκονται με τα συστήματα προστασίας ψηφιακού περιεχομένου, τα γνωστά μας με τα... μισητά αρχικά DRM: o κόσμος δεν θα θέλει, οι hackers τα... τρώνε για πρωϊνό, αλλά εκείνες εκεί, στην προσπάθεια. Η πιο πρόσφατη ανήκει στη Microsoft, λέγεται PlayReady και μπορεί να "κλειδώσει" όλων των ειδών τις ταινίες, τραγούδια, φωτογραφίες και games. Έχει τύχει, μάλιστα, ήδη υποστήριξης από τη Sony και τη Samsung σε συσκευές τους: Blu-ray player της πρώτης και τηλεοράσεις της δεύτερης ήδη μπορούν να αναπαράγουν αρχεία προστατευμένα με αυτό το σύστημα, έρχονται κι άλλα. Άλλες εταιρείες που θα το υποστηρίξουν περιλαμβάνουν τις Panasonic και Sharp. Και ρωτάμε με απορία: το DRM των Windows Media πρακτικά δεν υφίσταται πια. Το περίφημο PlaysForSure ως σύστημα προδιαγραφών για DRM η Microsoft το εγκατέλειψε μετά από εμπορική αποτυχία και αντιδράσεις πλείστες. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι άλλο ένα σύστημα προστασίας που θα τον ταλαιπωρήσει κι όχι καλύτερες τιμές πώλησης στο ψηφιακό περιεχόμενο; Λέμε τώρα!

Εμείς λέμε τώρα, αλλά οι... γείτονες ακούν - όταν παρακολουθούμε στο σαλόνι ταινίες χρησιμοποιώντας μικρά ή μεγαλύτερα συστήματα home cinema, δηλαδή! Ακούν, φυσικά, τις χαμηλές συχνότητες που αποδίδουν τα subwoofer (το γνωστό σε όλους μας... βουητό!), καθώς τα εφέ αυτά δεν παρεμποδίζονται ιδιαίτερα από την ύπαρξη των τοίχων και τους διαπερνούν με, εχμ, ενοχλητική ευκολία. Η αμερικανική εταιρεία Audyssey ανήκει στις πρωταγωνίστριες του χώρου της μελέτης κι επεξεργασίας ήχου - οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital ίσως την θυμούνται από την τεχνολογία καναλιών "ύψους" και "πλάτους" DSX - και ανέπτυξε μια λύση στο πρόβλημα των χαμηλών συχνοτήτων. Την ονομάζει LFC (Low Frequency Containment) και αποστολή της είναι να "διασκευάσει" έτσι τον ήχο που παράγουν τα subwoofer, ώστε αυτός ναι μεν να μην ακούγεται και... να μην βουίζει στα διπλανά διαμερίσματα, αλλά να μην χάνει και το ρόλο που έχει στο ηχητικό πέπλο μιας ταινίας. Οι πρώτοι... σιγαστήρες LFC αναμένονται σε ενισχυτές του Σεπτεμβρίου. Πολύ θα μας λείψουν οι επισκέψεις της αστυνομίας μετά τα μεσάνυχτα...

Κάτι, πάντως, που λείπει από το ευρύ καταναλωτικό κοινό για την ώρα είναι η... δίψα για 3D! Τουλάχιστον αυτό διατείνεται online έρευνα της Vision Critical για το θέμα των 3D τηλεοράσεων και τις σχετικές προθέσεις των καταναλωτών. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 5% των Αμερικανών, το 2% των Άγγλων και το 1% των Καναδών (!) έχουν τηλεόραση 3D στο σπίτι τους. Όμως δεν είναι αυτό το ανησυχητικό, αφού οι άνθρωποι του marketing (χαρ χαρ) αυτά τα ποσοστά δεν θα τα μετέφραζαν ως "αποτυχία", αλλά ως "μεγάλο περιθώριο για αναπτυξη". Το ανησυχητικό είναι πως το 80% των Αμερικανών και Άγγλων και το 95% (!!) των Καναδών δεν έχει πρόθεση να αγοράσει τηλεόραση 3D τους επόμενους 6 μήνες. Κι αυτό παρ' ότι 4 στους 5 συμμετέχοντες στην έρευνα γνωρίζουν τί είναι η εικόνα 3D. Ε, είναι να απορεί κανείς; Ακόμη κι αν δεν λαμβάναμε στα υπόψιν το θέμα του κόστους στις μέρες μας, παραμένει το θέμα του λιγοστού περιεχομένου 3D και το, συζητήσιμο μα υπαρκτό, θέμα των γυαλιών. Οι Sony, LG και Samsung πάντως είναι - πάντοτε σύμφωνα με την έρευνα - κερδισμένες όσον αφορά τη δύναμη του brand τους στο πλαίσιο της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων. Θα το αξιοποιήσουν σύντομα; Ίδωμεν.

Κάτι ωστόσο που η Sony μπορεί να καταγράψει σίγουρα στα θετικά που έχει επιτύχει το τελευταίο δωδεκάμηνο, αφορά στο PlayStation Network. Η online υπηρεσία της ιαπωνικής εταιρείας ξεκίνησε διστακτικά, πολύ καιρό μετά από το Xbox Live της Microsoft, και στην αρχή το περιεχόμενο που διέθετε ήταν μόνο για τους αφοσιωμένους gamers - και άρα σχετικά περιορισμένο κοινό σε σχέση με το mainstream. Ε, στο δεύτερο έχει πια αρχίσει να απευθύνεται με πολύ περισσότερη επιτυχία: και μόνο τα 75 εκατομμύρια εγγραφές στο PSN και το 1.2 δις downloads περιεχομένου από εκεί θα ήταν ενδεικτικά. Αλλά η πρόσφατη επιτυχία του Angry Birds στο PlayStation Store - κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο και είναι ήδη ο τίτλος με τις πιο πολλές πωλήσεις μέσω PSN στην ιστορία της υπηρεσίας (!) - είναι σαφώς ενδεικτικότερο στοιχείο. Τώρα, θα πουν οι Άπιστοι Θωμάδες - Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται - ένα... Bird, ακόμη και Angry, δεν φέρνει την άνοιξη απαραίτητα. Ήταν διάσημος ο τίτλος εξ αρχής και πωλήθηκε σε καλή τιμή (€3.99). Θα συμφωνήσουμε. Είναι σημαντική όμως η επιτυχία ενός casual game σε μια online υπηρεσία όπως το PSN κι ελπίζουμε ν' ακολουθήσουν κι άλλες - αν μη τί άλλο, γιατί μόνο έτσι οι casual gamers, που ασχολούνται πια ως επί το πλείστον με τα κινητά τους, θ' ανακαλύψουν και τα άλλα "διαμαντάκια" στα online καταστήματα των PS3 ή Xbox 360!

Κάτι τελευταίο - για σήμερα - που "ανακαλύψαμε" και μας έκανε μεγάλη εντύπωση, αφορά σε... έναν αριθμό. Αληθινά τρομακτικό ίσως, καθώς αποδεικνύει όχι μόνο πως η ζωή μας γίνεται ολοένα και περισσότερο ψηφιακή, μα και πως οι υπολογιστές που την καθιστούν τέτοια έχουν αρχίσει πια να παράγουν data που απλώς δεν μπορούμε να συλλάβουμε! Σύμφωνα με επιστήμονες που διεξήγαγαν σχετική έρευνα, η οποία έλαβε υπόψιν της στοιχεία ως το 2008 και ούτε καν του 2009 και 2010, ο όγκος των δεδομένων που μόνο οι εταιρικοί (server) υπολογιστές διαχειρίζονται πλέον σε ετήσια βάση αγγίζει τα 9.6 zettabytes. Πόσα είναι αυτά; Ένα εκατομμύριο εκατομμύρια gigabytes περίπου. Αν η πληροφορία αυτή μεταφραζόταν σε μεσαίου μεγέθους βιβλία, αυτά θα ήταν αρκετά για να στοιβαχτούν σε ύψος που θα έφτανε να αγγίξει την επιφάνεια του πιο μακρινού πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, του Πλούτωνα. Και πίσω. Είκοσι φορές. Κάπου εκεί στην... οπτικοποίηση άρχισε να μας πιάνει πονοκέφαλος, γι' αυτό δεν επιχειρούμε ξανά κάτι αντίστοιχο στο εγγύς μέλλον. Όταν τα βιβλία θα πλησιάζουν το 2024, σύμφωνα με την έρευνα, το άστρο του Alpha Centauri - 4.3 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά - ξυπνήστε μας!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ