Marantz SR6003

"Mουσικός", μα ατελής

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €1190,00

Εταιρία: Marantz

Με την υψηλή ευκρίνεια να έχει πλέον οριοθετηθεί προϊοντικά έως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, το 2009 αναμένεται να είναι το έτος κατά το οποίο θα δούμε πλέον όλες τις προτάσεις όλων των "μεγάλων παικτών" σε όλες τις κατηγορίες και ζώνες τιμής - ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος και ενδιαφερόμενη για τη σύνθεση ενός hi-def setup να έχουν στη διάθεσή τους πολλαπλές επιλογές, όσα χρήματα κι αν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν. Η Marantz άργησε σε ένα βαθμό να βρει τη θέση της στον "αγώνα δρόμου" για τον πληρέστερο ενισχυτή audio-video της νέας εποχής, δεν θα μπορούσε να στερείται, ωστόσο, ένα μοντέλο και στη "μέση" κατηγορία των 1000-1500 ευρώ. Εξ ου και η πρόσφατη κυκλοφορία και στην Ελλάδα του SR6003, που τοποθετείται ακριβώς σε εκείνη τη ζώνη τιμής - έχοντας, όπως έχουν έλθει τα πράγματα, τη δύσκολη αποστολή να ξεχωρίσει ανάμεσα σε καινούργιες, άκρως ποιοτικές προτάσεις ανταγωνιστικών εταιρειών. Τα καταφέρνει;

Όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση, ο SR6003 "παίρνει μαθήματα" (και... πολύ καλά κάνει) από τον AV8003: το λιτό και απέριττο, "καθαρό" design - με την απουσία του συνηθισμένα μεγάλου αριθμού από ρυθμιστικά στην πρόσοψη και τις διακριτικές καμπύλες - είναι το ίδιο καλαίσθητο σε μαύρο και σε ματ ασημί. Τα ρυθμιστικά, φυσικά, δεν... λείπουν: απλώς "κρύβονται" πίσω από το αναδιπλούμενο πλαίσιο, όπου βρίσκεται και μία σειρά από εισόδους "χρηστικής" φύσης (για σύνδεση βιντεοκάμερας, MP3 player ή USB drives μνήμης flash). Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποσπούν την προσοχή στην πρόσοψη του SR6003 βοηθά στην περαιτέρω αξιοποίηση της οθόνης ενδείξεων πάνω από το αναδιπλούμενο κάλλυμα, η οποία είναι μεν LCD και ασπρόμαυρη, αλλά ευανάγνωστη και σαφής.

Στο πίσω μέρος της συσκευής, ωστόσο, εντοπίζει κανείς γρήγορα μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία του SR6003. Οι είσοδοι HMDI τελευταίας εσοδείας, για παράδειγμα, είναι 3 (τυπικός αριθμός για την κατηγορία), οι έξοδοι ωστόσο είναι 2, επιτρέποντας στο χρήστη π.χ. να στείλει εικόνα χωρίς πρόβλημα και σε panel και σε projector (μόνο ανταγωνιστικά μοντέλα αρκετά ακριβότερα μπορούμε να σκεφτούμε προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα). Δεν λείπει καμία άλλη είσοδος ή έξοδος σήματος που θα πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένη (από τις αναλογικές component για την εικόνα μέχρι τις ψηφιακές οπτικές για τον ήχο), παρούσες δε είναι και οι οκτώ αναλογικές έξοδοι, που επιτρέπουν στον SR6003 να "οδηγήσει" ένα πλήρες setup 7.1 στην διόλου ευκαταφρόνητη ισχύ των 100 Watt ανά κανάλι. Τα οκτώ αυτά κανάλια, άλλωστε, ο ενισχυτής της Marantz τα προσφέρει στην καλύτερη δυνατή μορφή του, αφού αποκωδικοποιεί χωρίς κανένα πρόβλημα όλα τα φορμά ήχου υψηλής πιστότητας των ταινιών Blu-ray, από τα Dolby Digital Plus και Dolby TrueHD, μέχρι το DTS Master Audio.

Ως μέσης κλάσης πρόταση στο πλαίσιο της γκάμας που έχει διαμορφώσει η Marantz, ο συγκεκριμένος ενισχυτής στερείται παντελώς δικτύωσης, είτε μιλάμε για ενσύρματη μέσω Ethernet είτε για ασύρματη μέσω Wi-Fi. H έλλειψη είναι δυσάρεστη, αλλά όχι απρόσμενη για αυτό το επίπεδο κόστους. Κάποια άλλα "συν" του SR6003 βρίσκονται κάτω από το περίβλημά του, πάντως. Για παράδειγμα, ο νέος ενισχυτής ενσωματώνει το περίφημο σύστημα Audyssey MultEQ (από τους ελάχιστους σε αυτήν την κατηγορία), το οποίο επιτρέπει την ρύθμιση με απίστευτη ακρίβεια κάθε καναλιού μέσα σε ένα δεδομένο χώρο (αποστάσεις, ένταση, "περάσματα" κλπ.) ώστε να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό ηχητικό πεδίο βάσει της τοποθέτησης των ηχείων σε αυτόν. Αποτελεσματικό κρίνεται και το σύστημα M-DAX, το οποίο αναλαμβάνει να "επαναφέρει" μεγάλο τμήμα της ηχητικής πιστότητας που χάνεται από τα ψηφιακά αρχεία μουσικής MP3 ή WMA λόγω των αντίστοιχων αλγορίθμων συμπίεσης. Τα εύσημα επίσης αξίζει η Marantz στον τομέα της ευχρηστίας, αφού τόσο τα έγχρωμα, σωστά δομημένα menu επιλογών, όσο και το "έξυπνο" τηλεχειριστήριο βοηθούν σημαντικά στη διαχείριση της μεγάλης γκάμας ρυθμίσεων του ενισχυτή.

Στην πράξη, ο SR6003 οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι... σχεδόν ακριβώς ο ενισχυτής που περιμέναμε. Είναι "μουσικός", υπό την έννοια ότι ο ήχος που αποδίδει είναι "γλυκός", όχι υπερβολικά επεξεργασμένος - ιδιότητα που διακρίνει πολλά από τα προϊόντα της Marantz και ένας από τους λόγους για τον οποίο οι λάτρεις της κλασικής και της jazz μουσικής συχνά τα προτιμούν. Η απόδοσή του - για την κατηγορία στην οποία ανήκει - είναι πάρα πολύ καλή, είτε αναφέρεται κανείς σε ακρόαση CD, είτε σε soundtrack και εφέ ταινιών Blu-ray: η ποιότητα κατασκευής των επιμέρους υποσυστημάτων και η τεχνογνωσία της Marantz στον ηχητικό τομέα επηρεάζουν θετικά το όλο αποτέλεσμα σε βαθμό αξιοθαύμαστο. Εκεί που, όπως επίσης περιμέναμε, αντιμετωπίζει πρόβλημα ο SR6003 είναι στον τομέα της εικόνας: το κύκλωμα επεξεργασίας video επωμίζεται μεν την αναβάθμιση των αναλογικών σημάτων σε 1080 γραμμές, αλλά... ως εκεί. Καμία βελτίωση στην διαύγεια της εικόνας και καμία υποβοήθηση στην ομαλή της κίνηση. Δυστυχώς.

Όσον αφορά τον SR6003 ως γενικότερη πρόταση αγοράς, λοιπόν; Από τη μία πλευρά, η αδυναμία του στην επεξεργασία της εικόνας στερεί από το προϊόν της Marantz τον χαρακτηρισμό του αληθινά ολοκληρωμένου A/V ενισχυτή, έστω κι αν στην κατηγορία αυτή χρημάτων οι απαιτήσεις είναι λιγότερες. Από την άλλη, ο SR6003 αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από μοντέλα της Pioneer, της Denon, της Yamaha και της Sony που, με ελάχιστα περισσότερα χρήματα από τα περίπου 1100 ευρώ που ζητά η πρόταση της Marantz, προσφέρουν είτε περισσότερη ισχύ, είτε ποιοτικότερη επεξεργασία video, είτε περισσότερες δυνατότητες, είτε... όλα τα παραπάνω. Οι δύο έξοδοι HDMI και η ποιότητα κατασκευής του SR6003 ίσως δεν αρκούν για να φέρουν τον συγκεκριμένο ενισχυτή σε πλεονεκτική θέση, με μια γενναία μείωση τιμής όμως τα πράγματα θα ήταν σαφώς διαφορετικά. Ε, μαμά Marantz;

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ