LG BD300

Προσιτό και Δικτυακό

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €299,00

Εταιρία: LG
Διανομή: LG Hellas

Όπως δείχνουν τα πράγματα, στην αγορά των Blu-ray player - κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2009 τουλάχιστον - δύο θα είναι οι καθοριστικοί παράγοντες επιλογής τέτοιας συσκευής από το κοινό που ενδιαφέρεται να μπει στον μαγικό κόσμο της υψηλής ευκρίνειας: το κόστος και... το κόστος! Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι, πριν ακόμη από το τέλος της εορταστικής περιόδου, είχαμε αρχίσει να παρατηρούμε τα "μεσαία μοντέλα" να επιβραδύνονται όσον αφορά στην παρουσίαση νέων προτάσεων και να προωθούνται είτε οι "ναυαρχίδες" των μεγάλων κατασκευαστών (τα καλύτερα και ακριβότερα μοντέλα τους) είτε τα "εισαγωγικά", προσιτά μοντέλα των οποίων η τιμή πώλησης δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ. Η τάση αυτή συνεχίζει να επηρεάζει το είδος των player που βρίσκουν το δρόμο τους στην ελληνική αγορά και η στήλη την θεωρεί ευεργετική, λαμβανομένης στα υπόψιν και της "ψυχολογίας" της αγοράς αυτόν τον καιρό - και προτάσεις όπως το BD300 της LG, που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, μπορούν όντως να βοηθήσουν στην διατήρηση του ενδιαφέροντος γύρω από το Blu-ray. Το θέμα ουσιαστικά είναι το ίδιο με αυτό της περίπτωσης του Samsung BD-1500: πόσες παραχωρήσεις και συμβιβασμοί έχουν γίνει για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο τιμής;

To καινούργιο player της LG από πλευράς design ομολογουμένως δεν θα... συγκλονίσει κανέναν: δεν είναι κακοσχεδιασμένο ή ακαλαίσθητο, αλλά οι απλοϊκές γραμμές του είναι μάλλον τυπικές και συνηθισμένες, δίχως να χαρακτηρίζονται από "αυτό το κάτι" που θα χάριζε "προσωπικότητα" στη συσκευή. Τα υλικά κατασκευής της, επίσης, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι έχει καταβληθεί προσπάθεια να κρατηθεί το κόστος της χαμηλά. Η οθόνη υγρών κρυστάλλων που αξιοποιείται για την προβολή των ενδείξεων, πάντως, είναι ευανάγνωστη - και το εργονομικό στη χρήση τηλεχειριστήριο του BD300, όπως και τα σωστά διαμορφωμένα μενού επιλογών του, διευκολύνουν πάρα πολύ στο χειρισμό της συσκευής συνολικά, είτε μιλά κανείς για την αναπαραγωγή δίσκων Blu-ray είτε για τα άλλα είδη περιεχομένου που μπορεί να αποδώσει η πρόταση της LG. Αυτά περιλαμβάνουν αρχεία φωτογραφιών, μουσικής και video σε πολλά δημοφιλή φορμά (JPG, MP3, DivX κλπ.) που μπορούν να είναι αποθηκευμένα είτε σε εγγράψιμα CD, είτε σε USB drive, αφού το BD300 φέρει τέτοια θύρα στην πρόσοψή του.

Η θύρα USB, η θύρα Ethernet και τα αντίστοιχα κυκλώματα στο εσωτερικό της συσκευής "χαρίζουν" στο player της LG και τη συμβατότητα με το Profile 2.0 του προτύπου Blu-ray: αν συνδέσει κανείς ένα USB drive χωρητικότητας τουλάχιστον 1 GB στο BD300, αποκτά πρόσβαση σε διάφορα (για την ώρα λιγοστά) extras που προσφέρουν μέσω Internet συγκεκριμένοι τίτλοι Blu-ray. Στο πίσω μέρος της συσκευής φιλοξενούνται, πέραν της Ethernet, η αυτονόητη θύρα HDMI 1.3 για απόδοση εικόνας 1080p στα 24 "κινηματογραφικά" καρέ, θύρες coaxial και optical για τον ήχο, καθώς και component για αναλογική εικόνα. Δεν διατίθενται ξεχωριστές αναλογικές θύρες για κάθε ένα από τα 7.1 κανάλια ήχου των προτύπων υψηλής ευκρίνειας, γεγονός που επιβάλλει ουσιαστικά την ύπαρξη ενισχυτή εξοπλισμένου με HDMI για να "εισπράξει" κανείς κορυφαία ηχητική ποιότητα από δίσκους Blu-ray.

Δυσάρεστη έλλειψη μεν, αλλά ακόμη πιο δυσάρεστο το γεγονός ότι το BD300 δεν αποκωδικοποιεί την καλύτερη μορφή ήχου που έχουμε διαθέσιμη σήμερα, αυτήν του DTS Master Audio, η οποία τείνει να καθιερωθεί στις καλύτερες παραγωγές δίσκων Blu-ray και θα παγιώσει τη θέση της μέσα στο 2009. Το player της LG μπορεί να διοχετεύσει την πληροφορία σε κατάλληλα εξοπλισμένο ενισχυτή για αποκωδικοποίηση εκεί, και μπορεί από μόνο του να αποκωδικοποιήσει τα άλλα φορμά υψηλής ευκρίνειας, όπως το Dolby Digital Plus και το Dolby TrueHD, όμως η απώλεια του DTS Master Audio συνεχίζει να θεωρείται σημαντική. Μέχρι στιγμής η LG δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση για αναβάθμιση του firmware της συσκευής, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η αδυναμία.

Πρακτικά, πάντως, το BD300 δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα, ακόμη και λαμβανομένης στα υπόψιν της χαμηλής τιμής πώλησής του. Συγκεκριμένα: η ποιότητα αναπαραγωγής των Blu-ray που συνήθως δοκιμάζουμε και έχουμε πλέον... εμπεδώσει ως "μέτρο σύγκρισης" (Casino Royale, Ratatouille και Die Hard 4.0), ήταν αναμενόμενα καλή, αλλά όχι η καλύτερη που έχουμε συναντήσει σε player κάτω των 500 ευρώ. Είναι το είδος της αναπαραγωγής που ναι μεν δεν απογοητεύει, αλλά δεν ενθουσιάζει κιόλας, όντας απολύτως τυπικό και σε τίποτε καλύτερο από το playback που προσφέρει με μηδενικές παρεμβάσεις το PS3. Ολοφάνερη είναι επίσης η αδυναμία του BD300 να αναβαθμίσει σε 1080 γραμμές τα "απλά" DVD, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα τόσο στη λεπτομέρεια της εικόνας, όσο και στην κίνησή της. Από την άλλη πλευρά, το BD300 ήταν αρκετά καλό όσον αφορά στην ταχύτητα ανάγνωσης των δεδομένων και τη μετάβαση από chapter σε chapter, στα extras κλπ., τομέας στον οποίο αντιμετωπίζουν πρόβλημα πολύ ακριβότερες συσκευές. Κάτι σαφώς ευπρόσδεκτο, αλλά όχι και τόσο σημαντικό.

Συνολικά, η στήλη δεν θεωρεί ότι η "οικονομική" πρόταση της LG για ένα εισαγωγικού επιπέδου Blu-ray player είναι κακή. Κάθε άλλο. Είναι "τίμια", έστω κι αν είναι απολύτως τυπική. Δεν μπορούμε ωστόσο παρά να υπενθυμίσουμε ότι για τα 300 ευρώ που ζητά, το BD300 αντιμετωπίζει πολύ σκληρό ανταγωνισμό από άλλες συσκευές που - σε αυτήν περίπου τη ζώνη τιμής - προσφέρουν είτε περισσότερα πράγματα, είτε καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου. Το PS3, για παράδειγμα, ως Blu-ray player είναι ισάξιο ή και καλύτερο του LG και, για 100 ευρώ περισσότερα, κάνει πολύ πολύ περισσότερα πράγματα. Από την άλλη, το π.χ. Panasonic BD-55, για την ίδια διαφορά χρημάτων, προσφέρει αισθητά ανώτερη, οπτικά και ακουστικά, αναπαραγωγή των Blu-ray και των DVD. Το ανταγωνιστικό Samsung BD-1500, δε, έχει την ίδια αδυναμία αποκωδικοποίησης DTS Master Audio, αλλά προσφέρει κατά τι καλύτερη ποιότητα εικόνας, καλύτερο upscaling των DVD και τιμή... κατά 50 ευρώ χαμηλότερη. Όχι η προφανέστερη επιλογή, λοιπόν, το BD300, παρ' εκτός κι αν το "πετύχει" κανείς με γενναία μείωση τιμής online (το συναντήσαμε και στα 260 ευρώ όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές). Ειδάλλως...

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ