Ηττημένη μεν, όχι παράλογη δε

H Toshiba έτοιμη να στηρίξει σύντομα το φορμά του Blu-ray

Ποια είναι η μεγαλύτερη ένδειξη αναγνώρισης που μπορεί να προσφέρει ο ηττημένος στο νικητή, αφού o πόλεμος λάβει τέλος, τα θύματα έχουν αποσυρθεί από το πεδίο της μάχης και η σκόνη έχει πια κατακαθήσει; Να ακολουθήσει το παράδειγμά του, φυσικά, και να υιοθετήσει το... λάβαρο του δεύτερου. Στην περίπτωση, δε, της Toshiba, η εικόνα δεν είναι απλώς αντιπροσωπευτική και γλαφυρή - είναι και επισήμως εμπορική, πλέον. Η ιαπωνική εταιρεία που πρωτοστάτησε στην υποστήριξη του HD-DVD, του φορμά που διεκδίκησε από το Blu-ray την πρωτοκαθεδρία στην αγορά ταινιών υψηλής ευκρίνειας σε μορφή δίσκου, αποδέχθηκε την ήττα της με το κεφάλι ψηλά εδώ και ενάμισι χρόνο, όμως το λάβαρο του άλλου στρατοπέδου, αυτού της Sony, δεν το είχε υιοθετήσει. Μέχρι πολύ πρόσφατα, τουλάχιστον.

Πληροφορίες που δεν είχαν από πουθενά επιβεβαιωθεί όμως πλήθαιναν με το πέρασμα του χρόνου - συν το επιχειρηματικό νόημα που θα είχε για την Τoshiba μία τέτοια απόφαση - ήθελαν εδώ και πολύ καιρό την ιαπωνική εταιρεία να παρουσιάζει τα δικά της Blu-ray player "σύντομα". Το 2008 τελείωσε, το 2009 ξεκίνησε, όμως η Toshiba περιοριζόταν στην κυκλοφορία πολύ καλών DVD player με εξαιρετικές δυνατότητες αναβάθμισης (upscaling) της εικόνας συμβατικής ευκρίνειας σε ανάλυση 1080p και... τίποτε περισσότερο. Ήταν η αβεβαιότητα που συνεχίζει να χαρακτηρίζει το φορμά του Blu-ray; Ήταν η άνοδος των υπηρεσιών διανομής ταινιών on-demand μέσω Internet που έκανε την ιαπωνική εταιρεία διστακτική; Δεν θα μάθουμε ποτέ, το γεγονός ωστόσο είναι ότι διά στόματος του προέδρου της, Atsutoshi Nishida, ο ηττημένος παραδέχθηκε πως δεν έχει νόημα η απουσία της Toshiba από την αγορά του Blu-ray απλώς και μόνο επειδή το HD-DVD δεν κατάφερε να υπερισχύσει. Κατά την άποψη της στήλης, σωστό και λογικό.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, λοιπόν, αναμένουμε ανακοινώσεις για το πρώτο Blu-ray player της Toshiba, αλλά και το πρώτο Blu-ray recorder της. Δεν χρειάζεται φυσικά να υπενθυμίσουμε πόσο ποιοτικά είναι τα προϊόντα της ιαπωνικής εταιρείας και πόσο ευπρόσδεκτος ο συναγωνισμός που θα φέρουν στο χώρο. Έστω και καθυστερημένα, ο ηττημένος υιοθετεί το λάβαρο του νικητή - κι ας μην στερούνταν τίποτε το δικό του λάβαρο - και ξεκινά νέο κεφάλαιο στην πορεία του. Και αξίζει υποδοχής με σεβασμό. Γιατί, μερικές φορές, οι σωστές επιλογές είναι οι δυσκολότερες που καλείται να κάνει κανείς... ειδικά αν είναι Ιάπωνας!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ