Επίσημοποιείται το BDXL

Ακόμη πιο μεγάλης χωρητικότητας Blu-ray, μέσα στο 2011

Από τις ημέρες της αντιπαλότητας του Blu-ray με το HD-DVD ακόμη, υπήρχαν σχέδια για επέκταση του πρώτου πέρα από το όριο χωρητικότητας των 50 GB που ισχύει σήμερα. Και με την τελική νίκη του Blu-ray και την πρακτική του καθιέρωση, οι κινηματογραφικές εύλογα αναζητούν ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στα αποθηκευτικά μέσα για την διανομή εικόνας και ήχου... πέρα από την υψηλή ευκρίνεια. Μία προφανής και κατά πάσα πιθανότητα η καλύτερη βραχυπρόθεσμη λύση; Μία νέα έκδοση του Blu-ray, το BDXL, πρότυπο αποθήκευσης που χωρίς καμία ιδιαίτερη ανακοίνωση εγκρίθηκε πριν από μερικές ημέρες από τον Blu-ray Association.

Οι δίσκοι BDXL βασίζονται στην ίδια τεχνολογία με τα παρόντα Blu-ray, αξιοποιούν ωστόσο περισσότερες "στρώσεις" (layers) για να χωρέσουν περισσότερα δεδομένα στον ίδιο χώρο. Δίσκοι με τρεις στρώσεις θα μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 100 GB, με μέγιστο όριο αυτό των τεσσάρων και 128 GΒ. Αυτού του επιπέδου ο αποθηκευτικός χώρος είναι αρκετός για να φιλοξενήσει ταινίες σε ανάλυση έως και 4Κ2Κ (4000x2000 pixel), τριλογίες ταινιών υψηλής ευκρίνειας (με τα extras τους) ή ολόκληρες... σεζόν τηλεοπτικών σειρών, σε ένα δίσκο. Σε πρώτη φάση, ωστόσο, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιούνται στις εγγράψιμες κι επανεγγράψιμες εκδόσεις τους από επαγγελματίες της επεξεργασίας εικόνας και ήχου για αρχειακούς σκοπούς.

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αυτό της συμβατότητας. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι τα παρόντα Blu-ray player και Blu-ray recorder δεν θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν αυτούς τους νέους δίσκους των 100 ή 128 GB - σίγουρα όχι τα παρόντα μοντέλα, ενδεχομένως να γίνεται με firmware updates για επόμενα, αν οι κατασκευάστριες εταιρείες κάνουν ανάλογη πρόβλεψη. Τα Blu-ray player και recorder που θα κατασκευαστούν πάντως για τους δίσκους BDXL θα διατηρούν, υποστηρίζει ο Blu-ray Association, συμβατότητα με τους παρόντες δίσκους Blu-ray. Οι νέες συσκευές, ωστόσο, δεν αναμένονται στην αγορά νωρίτερα από την άνοιξη του 2011. Με άλλα λόγια, μέχρι τότε... για όλα υπάρχει καιρός!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ