Denon, Marantz, Boston Acoustics: εξαγοράζονται

Συγχώνευση με την Sound United των Polk και Definitive, προσδοκίες για επέκταση

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι τόσο τα "πέτρινα χρόνια" επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας όσο και τα προβλήματα της ευρωπαϊκής συνολικά έχουν επιδράσει αρνητικά στην εξάπλωση της αγοράς των home cinema και του οικιακού ήχου - τουλάχιστον αυτών και αυτού που συνδέονται με ένα "άλφα" επίπεδο ποιότητας και αντίστοιχο κόστος. Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές είναι ομολογουμένως ένας τρόπος με τον οποίο πολλές από τις εταιρείες του χώρου προτιμούν να πορευτούν (αντί να αποχωρήσουν από αυτόν δηλαδή) και άλλη μία τέτοια κίνηση επισημοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες από τις Sound United και D+M Group.

Η δεύτερη δεν είναι άλλη από την πολυεθνική που ελέγχει μερικές από τις μεγαλύτερες και διασημότερες κατασκευάστριες στον χώρο του ήχου: την Denon, την Marantz και την Boston Acoustics. H Sound United, η οποία ελέγχει κατασκευάστριες όπως η Polk Audio και η Definitive Technology, εξαγοράζει την D+M αντί αγνώστου μέχρι στιγμής τιμήματος και υπό άγνωστους όρους, αλλά με την συγκατάθεση όλων των μετόχων και βλέψεις για την δημιουργία μίας μικρής... υπερδύναμης στον οικιακό ήχο απαιτήσεων. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο εταιρειών ανακοίνωσαν πως για το επόμενο διάστημα κάθε μία θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα όπως πάντοτε, αλλά πως ήδη γίνονται αξιολογήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της μίας σε προϊοντικές σειρές της άλλης (και το αντίθετο).

Σχολιάζοντας σχετικά, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Sound United υπογράμμισε πως η εταιρεία του εξαγόρασε την D+M ώστε (α) να ισχυροποιήσει την παρουσία της πρώτης στην διεθνή αγορά (η D+M είχε σαφές πλεονέκτημα εκεί), αλλά και (β) ώστε να δημιουργήσει περιθώριο για συνέργειες ανάμεσα στις προϊοντικές σειρές και των δύο σε επίπεδο μεταπωλητών ή αντιπροσώπων. Καλά όλα αυτά, φυσικά, όμως ούτε εικόνα του τί σημαίνει η συγχώνευση αυτή σε πρακτικό επίπεδο για το εργατικό δυναμικό των δύο εταιρειών έχουμε, ούτε βέβαιοι πως αυτή η εξέλιξη είναι απαραίτητα θετική είμαστε: με την συγκέντρωση μεγάλων ονομάτων κάτω "από μία στέγη" περισώζονται μεν εταιρείες που ίσως αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης, αλλά έτσι δημιουργούνται και ολιγοπώλια στην αγορά τα οποία μόνο επωφελή για το κοινό δεν αποδεικνύονται τελικά. Οι ουσιαστικές διαπιστώσεις... εν καιρώ, λοιπόν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ