Denon AVR-4310

Κοιτάει ψηλά, προσφέρει πολλά

Εννοείται πως σε αυτού του επιπέδου τους ενισχυτές μπορεί να θεωρήσει κανείς ως δεδομένες όλες τις δυνατότητες των μοντέρνων εκπροσώπων της κατηγορίας: αποκωδικοποίηση όλων των φορμά ήχου υψηλής ευκρίνειας, υποστήριξη πολλαπλών "ζωνών" για διοχέτευση μουσικής και σε άλλα δωμάτια, ευέλικτο και αξιόπιστο σύστημα "αυτορρύθμισης" και ισοστάθμισης των καναλιών ήχου σε ένα χώρο. Τα δύο χειριστήριά του είναι άνετα στη χρήση, το ένα εκ των δύο "εκπαιδεύσιμο". Η ισχύς του, δε, στα 130 Watt ανά κανάλι και για τα 8, καλύπτει επαρκώς την πλειοψηφία των ελληνικών σαλονιών, ακόμη και με "απαιτητικά" ηχεία. Με άλλα λόγια, παράπονο πουθενά.

Ο 4310 είναι από τους πρώτους ενισχυτές της αγοράς που φέρνουν στο σαλόνι μας την προσέγγιση των ηχείων ύψους, υποστηρίζοντας τόσο το πρότυπο DSX της Audyssey (στο οποίο κάναμε ειδική αναφορά πρόσφατα) όσο και το ProLogicIIz της Dolby. Δυστυχώς στην επαφή μας με τον 4310 το setup των ηχείων που ακούσαμε δεν ήταν διαμορφωμένο για DSX ή IIz αλλά για... "τυπική" διάταξη 7.1 και πίσω και πλάγια ηχεία - οπότε επιφυλασσόμαστε για τις εντυπώσεις μας από... "τα ψηλά", στο μέλλον. Σε όλα όσα δοκιμάσαμε τον 4310, πάντως, από την απόδοση των soundtrack του Die Hard 4 ή του Wall-E μέχρι την ακρόαση μουσικής από απλά CD ή συναυλιών live από Blu-ray, ο ενισχυτής της Denon όχι απλά απέδειξε τις hi-end περγαμηνές του, αλλά μάς άφησε άφωνους με την ευελιξία, την άνεση και τη λεπτομερή απόδοση ήχου που προσφέρει.

Μετά από τα παραπάνω, θα ήταν μάλλον... πλεονασμός να δηλώσουμε πόσο ποιοτικό ως προϊόν και εξαιρετικό ως πρόταση θεωρούμε τον νέο ενισχυτή της Denon. Θα το κάνουμε όμως ούτως ή άλλως για λόγους... έμφασης: ο 4310 είναι η επιλογή που θα συστήναμε αυτόν τον καιρό σε όποιον έχει απαιτήσεις από τον ακρογωνιαίο λίθο του home cinema που σκοπεύει να συνθέσει, αλλά δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 2000 ευρώ. Στα 1900, τιμή αγοράς στα καταστήματα, ο 4310 είναι όχι μόνο 1000 ευρώ φθηνότερος, αλλά... πολλές εκατοντάδες ευρώ καλύτερος από τον προκάτοχό του, τον 4308, όταν αυτός είχε κυκλοφορήσει - απόδειξη του πώς η τεχνολογία δουλεύει και πάντα θα δουλεύει προς όφελος του καταναλωτή. Για εκείνους που θέλουν να φτάσουν μέχρι το 7.1 και τα 2000 ευρώ, λοιπόν, η αναζήτηση ενισχυτή ενδεχομένως έλαβε τέλος. Εκτός αν ο ανταγωνισμός έχει άλλη άποψη σύντομα, φυσικά...

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ