Denon 1800BD

Ποιότητα, μα με ελλείψεις

Είδος: Blu-ray player
Τιμή: €1799,00

Εταιρία: Denon
Διανομή: Κινοτεχνική

Είναι μάλλον... αυταπόδεικτο το γεγονός ότι εταιρείες όπως η Denon αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα, είτε επικρατεί οικονομική δυστοκία είτε όχι: θέλουν μεν να προσφέρουν περισσότερες από μία προτάσεις σε κάθε προϊοντική κατηγορία που καλύπτουν, αλλά δεν έχουν την "πολυτέλεια" να κάνουν τους συμβιβασμούς που επιτρέπουν στον ανταγωνισμό να διαθέτει προσιτά μοντέλα. Αν λοιπόν η Denon έχει καλύψει την hi-end κατηγορία των Blu-ray player με το 3800BD, έχει προσφέρει την ιδιότυπη λύση του transport με το 2500ΒΤ, αλλά συνεχίζει να επιθυμεί την παρουσία της και στη ζώνη του "λογικού" κόστους, σε ποιά πράγματα θα κάνει υποχωρήσεις για να διαθέσει το 1800BD; Απ' ότι αποδεικνύεται, σε πράγματα σημαντικά. Δυστυχώς.

Η Denon, για παράδειγμα, δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς στο design και την ποιότητα κατασκευής. Το 1800BD είναι ένα από τα ομορφότερα player της "εισαγωγικής" κατηγορίας, με διακριτικές, αρμονικές γραμμές, classy φινίρισμα και εμφανώς ποιοτικά, καλοδιαλεγμένα υλικά που όντως παραπέμπουν σε συσκευές μεγαλύτερου κόστους. Βεβαίως, ως είθισται πια, το συγκεκριμένο Blu-ray player είναι αισθητικά "ευθυγραμμισμένο" με άλλα προϊόντα της εταιρείας, κυρίως ενισχυτές A/V, ώστε να "ενθαρρύνει" τρόπον τινά το συνδυασμό τους. Η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων του και η διάταξη των υποσυστημάτων στο εσωτερικό του πάντως είναι υποδειγματική, απόδειξη του γεγονότος πως η Denon εννοεί να προσφέρει ποιότητα υπεράνω κριτικής σε κάθε της συσκευή, ακόμη κι αν αυτό έχει τις συνέπειές του στο τελικό κόστος της.

Οι συμβιβασμοί αρχίζουν να γίνονται αντιληπτοί όταν ρίξει κανείς μια ματιά στο πίσω μέρος του 1800BD. Η απουσία της θύρας Ethernet σημαίνει αμέσως-αμέσως ότι το "εισαγωγικό" Blu-ray player της Denon δεν μπορεί να συνδεθεί με το Internet και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αξιοποιήσει το extra υλικό που οι μελλοντικές παραγωγές Blu-ray θα διοχετεύουν στη οθόνη μέσω του προτύπου BD-Live. Υπάρχει η συμβατότητα με το πρότυπο BonusView του Blu-ray 1.1, αλλά ως εκεί. Η απουσία αναλογικών θυρών 5.1 ή 7.1 καναλιών, επίσης, σημαίνει ότι για να "εισπράξει" κανείς τον ασυμπίεστο πολυκάναλο ήχο των καλύτερων ταινιών Blu-ray από το player αυτό θα πρέπει να το συνδέσει απαραιτήτως μέσω της θύρας HDMI (οι παρούσες οπτικές και ομοαξονικές θύρες μπορούν να αποδώσουν μόνο τον "συμβατικό" πολυκάναλο ήχο Dolby Digital και DTS). Το "καρέ" συμπληρώνουν οι θύρες component και composite, πολύ περιορισμένης αξίας στην hi-def εποχή.

Ο τρίτος συμβιβασμός έχει, δυστυχώς, και πάλι να κάνει με τον ήχο υψηλής ευκρίνειας: το 1800BD δεν ενσωματώνει κανέναν από τους αποκωδικοποιητές που απαιτούνται για να σταλεί η πληροφορία των Blu-ray με ήχο Dolby TrueHD ή DTS Master Audio απευθείας για αναπαραγωγή από τον οποιοδήποτε ενισχυτή. Ο τελευταίος πρέπει απαραίτητα να αναλάβει την αποκωδικοποίηση του ήχου που στέλνει το 1800BD σε μη επεξεργασμένη μορφή, ειδάλλως ο κάτοχος του player της Denon θα ακούσει και πάλι "συμβατικά" έξι κανάλια. Τους τρεις αυτούς συμβιβασμούς, η πρόταση της ιαπωνικής εταιρείας τους εξισορροπεί σε κάποιο βαθμό με την αξιοπρεπέστατη υποστήριξή της σε γενικότερο multimedia υλικό: το 1800BD μπορεί να αναπαράγει ψηφιακά αρχεία μουσικής, φωτογραφιών και video της μορφής MP3/WMA, JPEG και DivX αντίστοιχα, είτε από εγγράψιμο CD/DVD, είτε μέσω της θύρας καρτών μνήμης SD που φέρει στην πρόσοψή του.

Στην πράξη, πάντως, γίνεται κατανοητό από τον οποιονδήποτε έχει έλθει σε επαφή με περισσότερα από 2-3 πρόσφατα Blu-ray player ότι το 1800BD δεν έχει κάνει συμβιβασμούς μόνο στις δυνατότητες: έχει φανεί "άτολμο" και ως προς την ποιότητα απεικόνισης και τη γενικότερη λειτουργία του. Η εικόνα που μπορεί να αποδώσει δεν έχει ψεγάδια, δεν είναι όμως και καλύτερη από οποιουδήποτε player κάτω των 400 ευρώ έχουμε συναντήσει (συμπεριλαμβανομένου του PS3) καθώς δεν εφαρμόζει ουσιαστική επεξεργασία στο πρωτογενές υλικό των δίσκων BD. H αναβάθμιση των DVD στις 1080 γραμμές είναι, με τον ίδιο τρόπο, ευπρόσδεκτη, άκρως αποτελεσματική αλλά όχι η καλύτερη που έχουμε δει. Η εκκίνηση του 1800BD, η ταχύτητα πρόσβασης στα menu κλπ. είναι ικανοποιητικού επιπέδου - και πάλι χωρίς να πλησιάζει τον "πρωταθλητή" σε αυτό PS3 - ενώ οι γενικές επιλογές και ρυθμίσεις του καλύπτουν ό,τι αναμένει κανείς από ποιοτικά players, χωρίς όμως εκπλήξεις.

Από τα παραπάνω, θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Gamespin... δεν συγκαταλέγει το 1800BD ανάμεσα στα καλά προϊόντα Blu-ray που κυκλοφορούν. Και θα έκανε λάθος. Η εισαγωγική πρόταση της Denon είναι ποιοτική, προσεγμένη και καθ' όλα ικανή να εξυπηρετήσει πολλαπλά το κοινό που ενδιαφέρεται για ένα player με πολλαπλές δυνατότητες. Όμως το 1800BD αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: στα 600-700 ευρώ είναι σημαντικά ακριβότερο από ανταγωνιστικά του Blu-ray player, χωρίς να προσφέρει ούτε καλύτερη εικόνα, ούτε περισσότερες multimedia δυνατότητες. Συν τοις άλλοις, για να προσφέρει στην πληρότητά τους όσα μπορεί να απολαύσει κανείς από μία καλή ταινία σε Blu-ray, προαπαιτεί την ύπαρξη ενισχυτή A/V "τελευταίας κοπής". Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, το 1800BD απευθύνεται αποκλειστικά στο τμήμα εκείνο του κοινού που (δικαίως) αγαπά τα προϊόντα της Denon, έχει ήδη στην κατοχή του κάποιον από τους πρόσφατους ενισχυτές της και προτιμά να "παντρέψει" δικό της BD player παρά άλλης εταιρείας με αυτόν. Για το υπόλοιπο κοινό, υπάρχουν εξίσου ποιοτικές, και ταυτόχρονα σημαντικά πιο προσιτές, προτάσεις στην αγορά.

Βαθμολογία: ***

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ