CES 2022: Τηλεοράσεις Samsung με έμφαση στο software

Ανανεωμένες σειρές MiniLED και MicroLED, πολλές καινούργιες λειτουργίες και... ορισμένες εκπλήξεις

Η CES 2022 τυπικά ξεκινά στις 5/1, όμως πολλοί κατασκευαστές έχουν κάνει ήδη στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης ανακοινώσεις - ανάμεσα σε αυτές και η Samsung, η οποία αποκάλυψε τα (περισσότερα από τα) σχέδιά της όσον αφορά στα νέα μοντέλα τηλεοράσεώ της για φέτος. Σε αυτά περιλαμβάνονται και μερικές εκπλήξεις: ο Κορεατικός κολοσσός, για παράδειγμα, δεν ανακοίνωσε τελικά τις τηλεοράσεις του τεχνολογίας QD-OLED όπως αναμενόταν. Αν και είμαστε πρακτικά βέβαιοι πως αυτές είναι καθ' οδόν, η εταιρεία προτίμησε να στρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε άλλα μοντέλα, για την ώρα τουλάχιστον. Βάσει δηλώσεων στελεχών της (και το... βραβείο CES 2022 Best of Innovation που απέσπασαν οι τηλεοράσεις αυτές κι ας μην ανακοινώθηκαν!), σχετική πληροφόρηση θα έχουμε έως τον Μάρτιο.

Οι τηλεοράσεις της Samsung που πιθανότατα ενδιαφέρουν τους πιο πολλούς καταναλωτές παραμένουν, πάντως, οι Neo QLED 8Κ και 4Κ με τεχνολογία υποφωτισμού MiniLED - και η εταιρεία έκανε φέτος μία διαφορετική επιλογή: αντί να επιδιώξει μεγάλη αναβάθμιση στο υλικό των νέων της μοντέλων, με π.χ. αισθητά υψηλότερο αριθμό MiniLED, έκανε πολλές "ρυθμίσεις" στο λογισμικό που ελέγχει το υλικό, καθώς και πολλές αναβαθμίσεις ή προσθήκες στην λειτουργικότητα των τηλεοράσεων αυτών καθ' αυτών. Από ορισμένες απόψεις είναι λογικό: όπως απέδειξε πρόσφατα η κορυφαία Neo QLED QN900A, η τεχνολογία των MiniLED αποδίδει ήδη εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Η Samsung στηρίζεται σε αυτήν την υποδομή για να προσφέρει περισσότερα.

Με... την σειρά λοιπόν: οι τηλεοράσεις Neo QLED του 2022 φέρνουν στο προσκήνιο εξελιγμένο αλγόριθμο ελέγχου του υποφωτισμού (σε 16384 βαθμίδες αντί τις περσινές 4096), καθώς και την νέα λειτουργία Shape Adaptive Light, η οποία αναλύει την εικόνα και προσαρμόζει το σχήμα του ίδιου του υποφωτισμού των MiniLED. Με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζεται λεπτομερώς η φωτεινότητα και αυξάνεται η ακρίβεια προσδιορισμού κάθε στοιχείου της εικόνας, κάτι που σαφέστατα θα βοηθήσει με τις γνωστές... παραδοσιακές "ατέλειες" της τεχνολογίας προβολής LED/LCD (π.χ. blooming ή haloing).

Οι νέες αυτές τηλεοράσεις της Samsung επίσης αξιοποιούν την λειτουργία Real Depth Enhancer, ο αλγόριθμος της οποίας αναλύει κι απεικονίζει τα αντικείμενα σε συνάρτηση με το υπόβαθρό τους ώστε να αποδίδεται σαφέστερα η αίσθηση του "βάθους" στην εικόνα. Αξιοπρόσεκτη και η λειτουργία EyeComfort, η οποία αξιοποιεί αισθητήρες για να μειώνει ανάλογα τα ποσοστά εκπομπής του μπλε φωτός και να μην επηρεάζει τις νυχτερινές ώρες τον ύπνο του θεατή. Οι Neo QLED του 2022, δε, υποστηρίζουν εγγενώς πια ήχο Dolby Atmos σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές χάρις στα ηχεία που έχουν τοποθετηθεί στο πάνω μέρος της οθόνης τους.

Πέρα από τις παραπάνω βελτιώσεις που αφορούν στις Neo QLED TV συγκεκριμένα, η Samsung έχει προσθέσει πολλές νέες δυνατότητες και λειτουργίες στα νέα μοντέλα τηλεοράσεών της γενικότερα. Η εταιρεία έκανε, για παράδειγμα, σημαντικές αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος Tizen, περνώντας σε νέα δομή που έχει ως επίκεντρό της το ψυχαγωγικό περιεχόμενο (στην συλλογιστική του Google TV κατά μία έννοια). Η LG είχε κάνει το ίδιο πράγμα πέρυσι με το WebOS 6.0, χωρίς ωστόσο να το καταστήσει εν τέλει ταχύτερο ή περισσότερο εύχρηστο, θα είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πώς έχει υλοποιήσει η Samsung αντιστοίχως το νέο Tizen.

Στο ίδιο γραφικό περιβάλλον η Samsung (α) έχει προσθέσει την περιοχή Gaming Hub απ' όπου προσφέρεται απευθείας πρόσβαση σε υπηρεσίες game streaming όπως οι nVidia GeForce Now, Google Stadia και Utomik, (β) έχει προσθέσει την λειτουργία "Watch Together" για θέαση ταινιών ή σειρών εξ αποστάσεως αλλά με... παρέα μέσω της χρήσης Webcam, (γ) προσφέρει βαθμονόμηση (calibration) των νέων τηλεοράσεων με την βοήθεια κινητών Galaxy ή iPhone, (δ) έχει βελτιώσει την περυσινή Game Bar με πιο πολλές επιλογές και ρυθμίσεις, έχει προσθέσει (ε) ακόμη και σύστημα διαχείρισης και προβολής ψηφιακών έργων τέχνης κωδικοποιημένων ως NFT (!). Μαζί με αρκετές ακόμη δευτερεύουσες λειτουργίες και δυνατότητες που επίσης έχουν προστεθεί στην ουσία μέσω λογισμικού, η συνολική λίστα είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή.

Πέρα από τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων υποφωτισμού MiniLED που θα προωθεί στην διάρκεια του έτους, η Samsung ανακοίνωσε και ανανεωμένα μοντέλα MicroLED TV - έστω κι αν είναι ακόμη ελάχιστοι οι καταναλωτές που μπορούν να τα αποκτήσουν. Αυτά εμφανίζονται θεαματικά καλύτερα φέτος, καθώς προσφέρουν τον ίδιο εντυπωσιακό σχεδιασμό Infinity One με τις Neo QLED, την λειτουργία MultiView, την τεχνολογία Object Tracking Sound Pro αλλά και υποστήριξη στο σημαντικό πρότυπο ήχου Dolby Atmos. Παραμένουν, φυσικά, τηλεοράσεις καλύτερες από αυτές κάθε άλλου είδους προβολής ευρέως διαθέσιμης σήμερα, με τοπικό έλεγχο σε επίπεδο pixel, απόλυτη απόδοση του μαύρου, 2000 nits φωτεινότητας που διατηρείται επί μακρώ και όχι στιγμιαία, καθώς και κάλυψη των χρωματικών περιοχών DCI και Adobe RGB στο 100%.

Τα μοντέλα αυτά τηλεοράσεων MicroLED θα προσφέρονται σε τρεις διαγωνίους: αυτές των 110 και 99 ιντσών που είχαν καθιερωθεί πέρυσι, συν μία μικρότερη στις 89 ίντσες. Ακόμη μεγαλύτερα μεγέθη προσφέρονται, όπως πάντοτε, κατά παραγγελία στους πελάτες που μπορούν να ανταποκριθούν στα στρατοσφαιρικά κόστη τους, καθώς από τα τρία προαναφερθέντα μοντέλα μόνο το τελευταίο δεν θα ξεπερνά... εξαψήφιο αριθμό σε τιμή πώλησης. Για τους καταναλωτές, πάντως, που αναζητούν κάτι σε περισσότερο... γήινα επίπεδα αλλά υψηλής αισθητικής, η Samsung ανανέωσε και τα μοντέλα τηλεοράσεων Lifestyle της, όπως τις The Frame και The Serif, με σειρά βελτιώσεων εκ των οποίων ως σημαντικότερη κρίνεται η νέα οθόνη με ματ επιφάνεια: αυτή περιορίζει στο ελάχιστο πια τις αντανακλάσεις και επιτρέπει στις τηλεοράσεις αυτές να δείχνουν ως... ζωγραφικοί πίνακες κυριολεκτικά, από οποιαδήποτε γωνία θέασης.

Πολύ καλή, λοιπόν, εμφάνιση της Samsung στην CES 2022 όσον αφορά στις τηλεοράσεις: οι Κορεάτες κατάφεραν να εντυπωσιάσουν χωρίς μάλιστα να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους όσον αφορά στην ονομασία, την κυκλοφορία και την τιμολογιακή πολιτική των μοντέλων QD-OLED που ετοιμάζουν. Ερωτώμενα σχετικά, τα στελέχη της εταιρείας απαντούν αινιγματικά πως "θα έχουν πιο πολλά να πουν τις επόμενες εβδομάδες". Σε κάθε περίπτωση είναι τόσο μεγάλη η λίστα από βελτιώσεις και προσθήκες που έκανε η Samsung στον τομέα του λογισμικού των νέων της τηλεοράσεων, ώστε να ξεκινά την νέα χρονιά με πρόσημο σαφώς θετικό. Και για τις λεπτομέρειες όσον αφορά στο χρονικό πλαίσιο διάθεσης των προϊόντων αυτών και στα κόστη τους, επανερχόμαστε όταν γνωστοποιηθούν. Ίσως και μέσα στον Φεβρουάριο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ