CES 2019: 8Κ και σε OLED και σε LCD από την LG

Ο κορεατικός κολοσσός κάνει το επόμενο βήμα στην απεικόνιση και με τις δύο κυρίαρχες τεχνολογίες της αγοράς

Η μεγαλύτερη τεχνολογική έκθεση στον κόσμο, η CES, δεν έχει ακόμη ανοίξει τυπικά τις πύλες της όμως οι πρώτες... ομοβροντίες ανακοινώσεων ξεκίνησαν ήδη - και τις πιο σημαντικές έχει κάνει μέχρι στιγμής η LG όσον αφορά στην προϊοντική κατηγορία των τηλεοράσεων. Ο κορεατικός κολοσσός είχε αποκαλύψει την πρώτη του τηλεόραση ανάλυσης 8Κ στο πλαίσιο της έκθεσης IFA στο τέλος Αυγούστου όμως τότε δεν ήταν έτοιμη ακόμη έτοιμη να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το έκανε τώρα - και η έκπληξη αποδεικνύεται... διπλή!

Πράγματι, η LG σκοπεύει να κυκλοφορήσει μέσα στο 2019 όχι μία, αλλά δύο τηλεοράσεις ανάλυσης 8K. Η μία είναι η τεχνολογίας OLED που βρισκόταν στον εκθεσιακό χώρο της IFA ως δείγμα οθόνης μόνο: πρόκειται για την Z9, διαγωνίου 88 ιντσών, η οποία θα κυκλοφορήσει μετά τον Ιούνιο σε άγνωστη μέχρι στιγμής τιμή πώλησης και θα προσφέρει όλα ανεξαιρέτως τα πλεονεκτήματα των οθονών OLED συνδυασμένα με την υπερ-υπερυψηλή ευκρίνεια. Φυσικά ως πιθανότατα κορυφαίο μοντέλο απεικόνισης για το 2019 δεν περιμένουμε να είναι... προσιτό ακριβώς, θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο να διαπιστώσουμε σε ποιό επίπεδο κόστους θα επιλέξει να κινηθεί η LG με αυτό, δεδομένου του γεγονότος πως θα έχουμε και από άλλες εταιρείες τηλεοράσεις OLED 8K με δικές της οθόνες (της ίδιας ή άλλων διαγωνίων).

Όμως η LG δεν θα κινηθεί στην ανάλυση 8K μόνο με οθόνη OLED: στο πλάνο της για την νέα χρονιά βρίσκεται και η SM99, η οποία θα προσφέρει την ίδια ανάλυση μα σε οθόνη τεχνολογίας LED/LCD διαγωνίου 75 ιντσών (άρα και μάλλον χαμηλότερου κόστους). Ούτε για αυτό το μοντέλο γνωστοποιήθηκε τιμή πώλησης, θα κυκλοφορήσει όμως πιθανότατα πριν από το μοντέλο OLED. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο κορυφαίες σειρές τηλεοράσεων LED/LCD της LG για το 2019 (μοντέλα SM9X/SM8X) χαρακτηρίζονται πλέον και ονοματολογικά από την τεχνολογία στην οποία στηρίζονται, την NanoCell, καθώς και από όλα τα πλεονεκτήματα που αυτή προσφέρει στην χρωματική ακρίβεια, τις ευρείες γωνίες θέασης και τα πάρα πολύ λεπτά πλαίσια που περιβάλλουν την οθόνη των τηλεοράσεων αυτών.

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της ανακοίνωσης των νέων τηλεοράσεων 8Κ της LG βρίσκεται... στο πίσω μέρος τους: παρά την αντίθετη γενική εικόνα που είχε ο ειδικός Τύπος και η αγορά, παρά τους φόβους και την αντίστοιχη κριτική που εκφράσαμε πρόσφατα, όλα δείχνουν ότι ο κορεατικός κολοσσός κατάφερε να ενσωματώσει στις τηλεοράσεις αυτές πλήρους γκάμας δυνατοτήτων θύρες HDMI 2.1. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις θα είναι σε θέση να δεχθούν σωστά περιεχόμενο ανάλυσης 8Κ όταν θα εμφανιστούν οι πρώτες πηγές τέτοιου υλικού και πως δεν θα μειωθεί η λειτουργικότητα ή η αξία τους όσο σύντομα συνέβη στο παρελθόν με τις πρώτες τηλεοράσεις ανάλυσης 4Κ.

Αναμένουμε τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς τα κατάφερε η LG, η εξέλιξη ωστόσο είναι σαφώς ενθαρρυντική και σημαίνει πως ίσως και άλλοι κατασκευαστές κατόρθωσαν να υλοποιήσουν τα σχετικά chip ελέγχου HDMI 2.1 s στις δικές τους τηλεοράσεις.

Όπως και τα αντίστοιχα μοντέλα OLED και LED/LCD ανάλυσης 4Κ, βεβαίως, έτσι και οι Z9 και SM99 ενσωματώνουν τον δεύτερης γενιάς επεξεργαστή a9, ο οποίος ελέγχει όλο το σύστημα βελτίωσης της εικόνας τους και αναλαμβάνει όχι μόνο να πολλαπλασιάσει ποιοτικά τις γραμμές ανάλυσης υλικού μη-8Κ, αλλά και να βελτιώσει την εικόνα σε όλα της τα στοιχεία - χρώμα, κίνηση κλπ. - με την βοήθεια εξελιγμένων αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης. Και οι δύο τηλεοράσεις θα ενσωματώνουν, άλλλωστε, το υποσύστημα ThinkQ ΑΙ το οποίο αναλύει και εκτελεί φωνητικές εντολές βάσει όχι μόνο του Google Assistant πια, αλλά και της Amazon Alexa για πολύ περισσότερες λειτουργίες σχετικές με το σύγχρονο smart home. Δηλώνουμε... σε όλα τα επίπεδα εντπωσιασμένοι από την LG και περιμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες τηλεοράσεις 8Κ της. Σε μερικές ημέρες, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ