CES 2014: Σε 5 χρόνια καθιέρωση της εικόνας 4Κ

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα της Sony, τουλάχιστον. Γιατί διαφωνούμε;

Δύο ήταν τα "μεγάλα μηνύματα" της έκθεσης CES φέτος: τα τεχνολογικά προϊόντα που "φοριούνται" (τα περίφημα wearables), τα οποία συνεχίζουν να δείχνουν όμως ανώριμα, ανέτοιμα και εν τέλει ανούσια στην πλειοψηφία τους, και η υπερυψηλή ευκρίνεια ή εικόνα 4Κ. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές επέδειξαν πολλαπλά μοντέλα τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας στο Las Vegas, η Sony ωστόσο είναι σε θέση να γνωρίζει περισσότερα για την εικόνα 4Κ τόσο λόγω της κινηματογραφικής της πλευράς, όσο και επειδή με ενισχυτές 4Κ, προβολείς 4Κ, player 4Κ και υπηρεσίες 4Κ δραστηριοποιείται εντονότερα απ' όλους αυτή τη στιγμή. Θα περίμενε, με άλλα λόγια, κανείς να είναι από τις πλέον αισιόδοξες εταιρείες όσον αφορά σε μία τεχνολογία που στηρίζει με τρόπους πολλαπλούς - και στην οποία έχει ήδη επενδύσει ουκ ολίγα, φυσικά.

Έκπληξη προκάλεσε λοιπόν η απάντηση του Kaz Hirai, διευθύνοντα συμβούλου της Sony, ο οποίος δεν προέβλεψε διείσδυση της υπερυψηλής ευκρίνειας στην αγορά ταχύτερα απ' ότι την πραγματοποίησε η "απλή" υψηλή ευκρίνεια. Ο Hirai, ερωτηθείς σχετικά με το πόσα χρόνια θεωρεί πως θα χρειαστεί η εικόνα 4K για να καθιερωθεί στην αντίληψη του ευρύτερου κοινού, απάντησε "Πόσα χρόνια χρειάστηκε η εικόνα TrueHD;", υπονοώντας ότι θα μπορούσε να χρειαστεί ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 5 και τα 7 χρόνια. Ο Hirai διευκρίνισε πως πολλά θα εξαρτηθούν από το "πρώτο κύμα" καταναλωτών, τους περίφημους "early adopters" που μπορούν και είναι σε θέση να αποκτήσουν νέα τεχνολογικά προϊόντα ανεξαρτήτως κόστους. Αν αυτοί "αγκαλιάσουν" την υπερυψηλή ευκρίνεια σε ικανοποιητικό βαθμό μέσα στο 2014 - οι προβλέψεις αναλυτών μιλούν για πωλήσεις άνω των 14 εκ. τηλεοράσεων 4Κ φέτος, έναντι 1.9 εκ. πέρυσι - η αγορά θα μεταβεί στην υπερυψηλή ευκρίνεια πολύ πριν από την προαναφερθείσα πενταετία.

Ο Hirai πιθανώς έκανε συντηρητική πρόβλεψη επειδή είναι... προτιμότερο να διαψευστείς θετικά, παρά αρνητικά. Φιλοδοξία υπήρχε πριν από 4 χρόνια και για την εικόνα 3D, ας μην ξεχνάμε, την οποία δικαίως και αποφασιστικά απέρριψε το καταναλωτικό κοινό παρά την επένδυση όλων των κατασκευαστών σε αυτήν. Τιμολογιακά απ' ότι φαίνεται ο ρυθμός με τον οποίο θα καταστούν περισσότερο προσιτές οι τηλεοράσεις 4Κ θα είναι κατά πολύ ταχύτερος από τον αντίστοιχο των τηλεοράσεων TrueHD: ήδη στις διαγωνίους κάτω των 55 ιντσών οι τιμές πώλησης δεν υπερβαίνουν αυτές μιας... καλής τηλεοράσης TrueHD σε περισσότερες ίντσες.

Όπως φαίνεται, και η Sony αναγνωρίζει πως ο δρόμος της εικόνας 4Κ δεν θα είναι... στρωμένος με ροδοπέταλα, μόνο και μόνο επειδή έχει τεχνολογική υπεροχή έναντι της τυπικής εικόνας υψηλής ευκρίνειας. Από συνεντεύξεις και άλλων στελεχών της, δείχνει να αποδέχεται πως από τρεις παράγοντες θα κριθούν πολλά: από την εμφάνιση ή όχι μέσα στο 2014 ενός οπτικού αποθηκευτικού μέσου ανάλυσης 4Κ, από την διάθεση περιεχομένου 4Κ γενικότερα (κυρίως μέσω Internet) και από την πτώση τιμών όχι μόνο στις "μικρές" ίντσες, αλλά και στις μεγαλύτερες. Κακά τα ψέματα: οι προαναφερθέντες early adopters είτε έχουν ήδη τη σχετική γνώση, είτε "το ψάχνουν" - και αυτοί οι καταναλωτές ξέρουν πως η ανάλυση εικόνας 4Κ "χρειάζεται ίντσες" για να αξιοποιηθεί. Αν αυτοί δεν αναβαθμίσουν πρώτοι τις (κατά πάσα πιθανότητα πολύ καλές) υπάρχουσες τηλεοράσεις τους ανάλυσης TrueHD, θα είναι σαφώς δυσκολότερο να το κάνει το ευρύτερο κοινό, που δεν έχει καν τα σχετικά κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ