CES 2014: Νέο design, νέο 4Κ για τη Sony

Τηλεοράσεις, προβολείς, κάμερες, player... η υπερυψηλή ευκρίνεια "σε πρώτο πλάνο"

Με τη Sony να έχει σε ένα βαθμό αποσαφηνίσει την κατεύθυνση στην οποία σκοπεύει να κινηθεί όσον αφορά στις τηλεοράσεις - δεν υποστήριζε ούτως ή άλλως την τεχνολογία plasma, προσωρινά αποσύρθηκε από την τεχνολογία OLED - περιμέναμε συγκεκριμένα πράγματα στο πλαίσιο της CES 2014. Οι Ιάπωνες δεν μας απογοήτευσαν: η προσέγγισή του στην κατηγορία αυτή είναι ορθολογιστική, η έμφαση που και με άλλα τους προϊόντα έδωσαν στην εικόνα 4Κ άκρως ικανοποιητική... αλλά για κάποιο λόγο αυτή τη φορά συζητήσιμες είναι κάποιες επιλογές τους στο design!

Συγκεκριμένα: η Sony στην CES 2014 προσέφερε στους καταναλωτές με απαιτήσεις την κορυφαία Bravia που έχει κατασκευάσει ποτέ και αυτή που αξιοποιεί τον μόνο τρόπο βελτίωσης της εικόνας από την σειρά X9 του 2013: τον τοπικό έλεγχο του οπίσθιου φωτισμού. Αυτή η Bravia, η Χ95, θα διατεθεί στις 65 και 85 ίντσες και μέσα από τον τοπικό έλεγχο του υποφωτισμού προσφέρει σημαντικά καλύτερη αντίθεση και απόδοση του μαύρου σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα X9. Οι θύρες της είναι, φυσικά, εξ αρχής HDMI 2.0 και η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη επιβεβαιώσει πως στην κυκλοφορία της - κάποια στιγμή ως το καλοκαίρι - θα μπορεί να αποκωδικοποιήσει περιεχόμενο εικόνας 4Κ σε ρυθμό σάρωσης στα 60 Hz, χάρις στην υποστήριξή της στον αλγόριθμο HEVC ή H.265.

Τα... περίεργα του design εντοπίζονται στις νέες Bravia υπερυψηλής ευκρίνειας, τις X900B, καθώς και τις καλύτερες υψηλής, τις W95. Αυτές χαρακτηρίζονται από "γωνιώδη" και "ασύμμετρο" σχεδιασμό που διαμορφώνει το κάτω μέρος των τηλεοράσεων αυτών μεγαλύτερο σε βάθος από το πάνω και την όλη συσκευή να στηρίζεται σε μεγάλα προαιρετικά "πόδια". Αν και όσον αφορά στην καλαισθησία ο καθένας έχει τη δική του γνώμη φυσικά (η δική μας για το συγκεκριμένο design τυγχάνει να είναι αρνητική), το σίγουρο είναι πως σε μία εποχή που οι... sexy τηλεοράσεις υποτίθεται πως πρέπει να είναι πρώτα απ' όλα λεπτές και εύκολες στην τοποθέτηση σε τοίχο, ο σχεδιασμός "wedge" των συγκεκριμένων Bravia θα προκαλέσει (το λιγότερο) συζητήσεις. Τις νέες Bravia της σειράς X9, πάντως, η Sony έχει προικίσει με παρόμοιο εξαιρετικό σύστημα απόδοσης ήχου με αυτό των παρόντων X9 (τεχνολογίας Magnetic Fluid), στοιχείο που αποδείχθηκε από τις πιο ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες στο σχεδιασμό τηλεοράσεων το 2013.

Οι άλλες σειρές τηλεοράσεων της Sony - οι W8, W7, W6 και R4 σε κλίμακες κόστους και δυνατοτήτων - δεν διαφέρουν πολύ από τα αντίστοιχα παρόντα μοντέλα όσον αφορά στο σχεδιασμό από τις παρούσες σειρές, έχει λεπτύνει ωστόσο ευδιάκριτα το πλαίσιό τους, έχει εμπλουτιστεί η γκάμα των λειτουργιών τους και εκμοντερνιστεί το περιβάλλον χειρισμού τους. Και αυτά τα μοντέλα - που κυμαίνονται ανάμεσα στις 32 και τις 60 ίντσες - θα κυκλοφορήσουν πριν από το καλοκαίρι, σε τιμές που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η Sony πάντως απέδειξε στην CES 2014 πως δεν "σκέφτεται 4Κ" μόνο με τις τηλεοράσεις. Και δύο νέους προβολείς 4Κ επιβεβαίωσε για κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά - τον VPL-VW500ES και τον ανανεωμένο VPL-VW1100ES, και τους δύο εξοπλισμένους με HDMI 2.0 - και νέο Blu-ray player με αναβάθμιση εικόνας σε ανάλυση 4Κ, το BDP-S6200, και βιντεοκάμερα εντυπωσιακά μικρού μεγέθους που εγγράφει σε 4Κ, την AX100E. Ακόμη και πολλές ψηφιακές φωτογραφικές της ιαπωνικής εταιρείας θα δεχθούν αναβάθμιση στο λογισμικό τους τέτοια, που να επιτρέπει την απευθείας σύνδεση με τηλεοράσεις ή προβολείς και την διοχέτευση των στιγμιοτύπων τους εκεί αμιγώς σε ανάλυση 4Κ. Το μόνο που μένει είναι να διαπιστώσουμε πότε θα ξεκινήσει η Sony να υποστηρίζει και την Ευρώπη σταδιακά με περιεχόμενο 4Κ - όπως έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιους μήνες να κάνει στις ΗΠΑ - ώστε να... "ολοκληρωθεί το πακέτο". Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ