Βραβεία 2010: Home cinema

3D, 3D, 3D. Για το 3D, είπαμε...;

Η συγκεκριμένη προϊοντική κατηγορία ανέλαβε μέσα στη χρονιά που πέρασε να "σηκώσει το βάρος" της προώθησης της εικόνας 3D μόνη της - με συζητήσιμα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ωστόσο, για μια σειρά από λόγους. Άλλα μοντέλα έσπευσαν να εμφανιστούν στην αγορά χωρίς να έχουν υποστεί αρκετές δοκιμές, με αποτέλεσμα να υποφέρουν ολοφάνερα από το ανεπιθύμητο φαινόμενο της όχι τέλειας σύμπτωσης των καρέ (crosstalk). Άλλα εμφανίστηκαν αργότερα, μα και πάλι όχι απαλλαγμένα εντελώς από αυτό. Με το περιεχόμενο 3D να είναι, δε, ακόμη περιορισμένο, άλλοι κατασκευαστές πρόλαβαν να ενσωματώσουν σε μοντέλα τους μηχανισμό μετατροπής εικόνας 2D σε 3D, άλλοι όχι. Ο οποίος μηχανισμός, σε κάθε περίπτωση, δεν αποδίδει αυτό που περιμένει κανείς. Με άλλα λόγια... παιδικές ασθένειες, έστω κι αν η εικόνα 3D έχει σαφέστατα προοπτικές και μεγάλες δυνατότητες.

Αυτή είναι η αρνητική οπτική γωνία, ωστόσο. Η θετική είναι αυτή: οι καλύτερες τηλεοράσεις 3D σήμερα είναι αναμφίβολα κορυφαίες 2D και δείχνουν το δρόμο της εξέλιξης ακόμη και σε παραδοσιακή χρήση, όπως αυτή της θέασης απλού τηλεοπτικού προγράμματος. Ενώ συνολικά, δε, το επίπεδο της ποιότητας απεικόνισης μέσα στο 2010 μπορεί να μην σημείωσε άλμα μπροστά, ανέβηκε σημαντικά ο μέσος όρος της σε σχέση με το κόστος. Με άλλα λόγια, μπορεί κανείς να αγοράσει πολύ καλύτερη εικόνα σήμερα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα τιμών, από αυτήν που με τα ίδια χρήματα αγόραζε πέρυσι τέτοιο καιρό. Από τη χρονιά που τελειώνει κρατάμε αυτό και... στο 2011 προσβλέπουμε σε καλύτερα!

Η επιλογή μας: Panasonic TX-P50VT20

Αυτή είναι η τηλεόραση που - μέχρι στιγμής - προσφέρει την εικόνα 3D με το λιγότερο εμφανές crosstalk. Είναι επίσης η τηλεόραση με την περισσότερο ξεκούραστη και φυσική εικόνα, προνόμιο των καλύτερων plasma, όταν ο θεατής μπορεί να τής εξασφαλίσει χαμηλό ή καθόλου φωτισμό στο δωμάτιο που βρίσκεται. Προσφέρει πρακτικά τις ευρύτερες γωνίες θέασης, ενώ η κίνηση της εικόνας ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι άψογη. Η VT20 είναι "δικτυωμένη" εντυπωσιακά τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο από Internet (μέσω της υπηρεσίας VieraCast), όσο και όσον αφορά στο υλικό από τοπικό οικιακό δίκτυο (μέσω DLNA). Μια αληθινά κορυφαία σινε-τηλεόραση, από κάθε άποψη.

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: Sony KDL-52ΗΧ900

Χωρίς να μπούμε στη διαδικασία της... γνωστής συζήτησης "LCD vs Plasma", αυτή είναι η καλύτερη τηλεόραση "γενικών καθηκόντων" με δυνατότητα προβολής ποιοτικής εικόνας 3D (με την προσθήκη των σχετικών αξεσουάρ). O οπίσθιος φωτισμός LED είναι αποδοτικότατος, με αποτέλεσμα η HX900 να προβάλλει εικόνα ασυνήθιστα "κινηματογραφική" για LCD. Ασυναγώνιστο στην κατηγορία της είναι το σύστημα ελέγχου κίνησης της εικόνας - είναι, δε, πληρέστατη όσον αφορά στον γενικότερο εξοπλισμό. Οι λοιπές της δυνατότητες και η ποιότητα κατασκευής οκινούνται στο επίπεδο που περιμένει κανείς από την καλύτερη παρούσα πρόταση της Sony. Για σαλόνια με... ποικίλλες συνθήκες φωτισμού, η ασφαλέστερη επιλογή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ