Βιντεοκάμερα NEX; Ω, ναι.

Εναλλάξιμοι φακοί για... κινούμενη εικόνα!

Σαφή υπονοούμενα είχε αφήσει η Sony νωρίτερα στη χρονιά, τόσο όταν ανακοίνωσε για πρώτη φορά τις ψηφιακές φωτογραφικές NEX-3 και NEX-5, όσο και όταν τις παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα - όμως τα υπονοούμενα εδώ και μερικές ημέρες έχουν πάρει τη μορφή επίσημης ανακοίνωσης. Η ιαπωνική εταιρεία σπάνια αναπτύσσει νέα τεχνολογία για ένα ή δύο προϊόντα μόνο, αυτή τη φορά ωστόσο η υπέρβαση είναι σημαντική, καθώς στην ουσία ιδρύει νέα υποκατηγορία στις ψηφιακές βιντεοκάμερες: η NEX-VG10E είναι η πρώτη του είδους που δέχεται εναλλάξιμους φακούς, πρακτικά ανοίγοντας νέους δρόμους εξέλιξης για το οπτικό αποτέλεσμα της κινούμενης εικόνας που μπορούμε πλέον να συλλαμβάνουμε.

Η NEX-VG10E αναβαθμίζει ένα από τα σημαντικότερα τμήματα μιας σύγχρονης ψηφιακής βιντεοκάμερας, τον αισθητήρα της, ώστε αυτός να έλθει στο ίδιο επίπεδο με τις ποιοτικές ψηφιακές φωτογραφικές NEX-3 και NEX-5: όχι τυχαία, η NEX-VG10E μπορεί να συλλαμβάνει φωτογραφίες στην ίδια ανάλυση των 14 Megapixel, φροντισμένες από το ίδιο σύστημα επεξεργασίας και υποβοηθούμενες από τα ίδια συστήματα σταθεροποίησης και έξυπνης εστίασης. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, αισθητήρας σχεδόν... 20 φορές μεγαλύτερος από αυτόν μιας σημερινής ψηφιακής βιντεοκάμερας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα καθαρότερη, συμπαγέστερη εικόνα από ποτέ.

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο - στα μάτια του Αθηνόραμα Digital τουλάχιστον - είναι το γεγονός ότι η NEX-VG10E φέρει την ίδια υποδοχή σύνδεσης φακών με τις NEX-3 και NEX-5. Αυτό τής χαρίζει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τόσο τους τρεις διαφορετικούς φακούς που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμοι για τις προαναφερθείσες φωτογραφικές (θα κυκλοφορήσουν κι άλλοι), όσο και τον προσαρμογέα που προσφέρει πρόσβαση στη μεγάλη γκάμα φακών των ψηφιακών φωτογραφικών Alpha της Sony. Φακοί macro, fish-eye, super-zoom, wide-angle, telephoto και... όχι μόνο μπορούν έτσι να αξιοποιηθούν για πρώτη φορά στην εγγραφή κινούμενης εικόνας από ψηφιακή βιντεοκάμερα που δεν κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να αποκτηθεί.

Και φτάνουμε στο... κλου της υπόθεσης: πόσο θα κόστιζε μία βιντεοκάμερα όπως αυτή; Στις ΗΠΑ η Sony έχει ανακοινώσει μία ζώνη τιμής που κυμαίνεται στα $2000 περίπου - ακριβότερη από τις παρούσες καλύτερες καταναλωτικές βιντεοκάμερες, αλλά σε καμία περίπτωση τόσο ακριβή όσο οι αληθινά επαγγελματικού επιπέδου. Επίσημη τιμή διάθεσης στην Ελλάδα θα έχουμε το Σεπτέμβριο, αφού στα τέλη αυτού του μήνα θα διατεθεί η NEX-VG10E πανευρωπαϊκά. Περιττό να δηλώσουμε πόσο ανυπόμονα περιμένουμε να τη δοκιμάσουμε, αν μη τί άλλο για να διαπιστώσουμε αν όντως ιδρύει δική της υποκατηγορία στις ψηφιακές βιντεοκάμερες, μια ανάμεσα στις επαγγελματικές και τις καταναλωτικές, όπως έκαναν οι δύο ψηφιακές φωτογραφικές NEX πριν από λίγο καιρό ανάμεσα στις κατηγορίες των compact και των DSLR. Εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ