Archival Disc: ένα ΤB... σ' ένα δισκάκι

Οι Sony και Panasonic υλοποιούν και επίσημα νέο οπτικό δίσκο... αλλά όχι για ταινίες 4Κ

Στις αρχές Αυγούστου πέρυσι είχαμε για πρώτη φορά αναφερθεί σε συνεργασία των Sony και Panasonic σχετική με ένα νέο φορμά οπτικού δίσκου, μεγαλύτερου αποθηκευτικού χώρου από αυτόν των Blu-ray, για το οποίο ωστόσο τεχνικές λεπτομέρειες δεν γνωρίζαμε - προφανώς γιατί οι δύο εταιρείες δεν ήταν έτοιμες να τις αποκαλύψουν. Ε, όπως φαίνεται πλέον... είναι, αφού πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσαν επίσημα το νέο αυτό φορμά. Το όνομα του; Archival Disc. Ο προσανατολισμός του, ωστόσο; Εκτός μεγάλου απροόπτου, δυστυχώς μόνο επαγγελματικός για τα προσεχή χρόνια... παρά την ανάγκη της καταναλωτικής αγοράς για έναν διάδοχο του Blu-ray όσο το δυνατόν συντομότερα.

Ένα Archival Disc θα είναι σε θέση να αποθηκεύσει, στην αρχική του μορφή, περίπου 300 GB δεδομένων - όμως οι δύο ιαπωνικές εταιρείες έχουν ήδη κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη του διαθέσιμου χώρου, με επόμενα "βήματα", στα 500 GB αλλά και στο... 1 ΤΒ (!) μετά από κάποιο καιρό, με κάθε νέα έκδοση να είναι "προς τα πίσω συμβατή" με τις προηγούμενες. Τα δισκάκια αυτά θα είναι διπλής όψης και πολλαπλών στρώσεων, αλλά και εξ αρχής σχεδιασμένα ώστε να αξιοποιούν πρόσθετες τεχνολογίες διαχείρισης δεδομένων ώστε να επιτύχουν τα εξελικτικά αυτά βήματα χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση, δε, έχει δοθεί στην πιστότητα της εγγραφής, με ειδικό μηχανισμό εξακρίβωσης των δεδομένων που αποθηκεύονται - κάτι άκρως σημαντικό, αφού το Archival Disc απευθύνεται στους επαγγελματίες του ήχου και της εικόνας που πρέπει να κρατούν αρχείο και αντίγραφα ασφαλείας της δουλειάς τους στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα.

Οι Sony και Panasonic σχεδιάζουν να διαθέσουν στην αγορά τους πρώτους τέτοιους οπτικούς δίσκους (και προφανώς τα drives για Η/Υ που θα αξιοποιούνται για την εγγραφή) μέσα στο 2015. Ο σχεδιασμός και η δομή των δίσκων αυτών, πάντως, δεν φαίνεται να προσφέρεται για καταναλωτική χρήση - κάτι που σημαίνει πως το Archival Disc κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το επόμενο βήμα στην διάθεση ταινιών από το σημερινό επίπεδο των Blu-ray. Κάτι τέτοιο θα είχε ως προαπαιτούμενο τα σχετικά drives και players να είναι "προς τα πίσω συμβατά" με τα DVD/Blu-ray, κάτι που ίσως δεν είναι εφικτό στην περίπτωση του συγκεκριμένου οπτικού δίσκου. Από την άλλη... ποτέ δεν ξέρει κανείς: έχουν συμβεί πολύ πιο παράξενα πράγματα στην αγορά των οπτικοακουστικών. Ίδωμεν, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ