Android TV 10: διαθέσιμο, μα... όχι στ' αλήθεια

Το λειτουργικό σύστημα της Google για τηλεοράσεις ολοκληρώνεται, μακριά όμως ακόμη από το κοινό

Ως μέσο ενημέρωσης που ακολουθεί τα τεκταινόμενα στην αγορά του home entertainment ορισμένες φορές οφείλουμε να αναφέρουμε εξελίξεις που αφορούν (τον καιρό δημοσίευσης του άρθρου τουλάχιστον) ελάχιστους καταναλωτές. Έχει ωστόσο σημασία να το κάνουμε γιατί θα αφορά πολύ περισσότερους αργότερα - και σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η διάθεση εκ μέρους της Google της 10ης έκδοσης του λειτουργικού της συστήματος για τηλεοράσεις, του πολυσυζητημένου Android TV. Αυτό βρίσκεται σε όλες τις σύγχρονες προτάσεις 4Κ/8Κ των Sony, Philips και άλλων, καθώς και σε πολλά media player με κορυφαίο εξ αυτών το Shield της nVidia. Το μέλλον του, λοιπόν, είναι σημαντικό για εκατομμύρια καταναλωτές - έστω κι αν... ίσως ούτε το 2020 δεν πρόκειται να δουν Android TV 10 στα προϊόντα που χρησιμοποιούν σήμερα.

Πράγματι: η Google ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του Android TV 10, παρέδωσε τον σχετικό κώδικα στους προγραμματιστές και δημιουργούς εφαρμογών για να αναπτύξουν ή προσαρμόσουν apps για την νέα έκδοση... αλλά αυτό δεν σημαίνει και πολλά για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι εν τέλει δέσμιοι της θέλησης (ή μη-θέλησης) των κατασκευαστών. Αυτήν την στιγμή όλες οι τηλεοράσεις που στηρίζονται σε Android TV βρίσκονται στην έκδοση 8.0 ή και 7.0 του λειτουργικού αυτού συστήματος (όσες έχουν μείνει στο δεύτερο δεν έχουν πολλές ελπίδες για αναβάθμιση... ever), ενώ τα Shield TV της nVidia είναι τα μόνα που βρίσκονται στην έκδοση 9.0 (χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν τα παλαιότερα μοντέλα θα αναβαθμιστούν ποτέ σε 10.0 εκτός από τα δύο καινούργια της εταιρείας). Η... γνωστή κατάσταση με το Android, κοινώς, αλλά σε ακόμη χειρότερο επίπεδο κατά μία έννοια καθώς πολλές από τις προαναφερθείσες τηλεοράσεις κόστιζαν περισσότερα από €2000 ή €3000 όταν έγιναν διαθέσιμες στο εμπόριο.

Για... την ιστορία υπογραμμίζουμε πως η έκδοση 10.0 του Android TV δεν φέρνει στο προσκήνιο μεγάλες, ορατές αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον του ή θεαματικές προσθήκες στις λειτουργίες του. Είναι μία αναβάθμιση που έχει εστιάσει στην ασφάλεια του συστήματος, στην βελτίωση των επιδόσεων και στην δημιουργία υποδομής για καλύτερα apps μελλοντικά. Αυτό πρακτικά θα μπορούσε να σημαίνει πως οι απαιτήσεις σε επεξεργαστή και μνήμη των συμβατών Smart TV δεν είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερες από αυτές που πληρούν οι τηλεοράσεις που στηρίζονται σήμερα σε Android TV 8.0... μα αυτό δεν θα έλεγε στην ουσία τίποτε για την διάθεση των κατασκευαστών να επενδύσουν χρόνο και χρήμα ώστε να προσφέρουν τις σχετικές αναβαθμίσεις στους υπάρχοντες πελάτες τους. Θα αποδειχθούμε κυνικοί και οι πολυεθνικές θα μάς διαψεύσουν; Τόσο ως δημοσιογράφοι όσο και ως καταναλωτές, απαντούμε... "μακάρι"!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ