Tελικά... tablet, netbook ή smartphone;

Ποιό είδος συσκευής προτιμάμε για χρήση... "εκεί έξω";

Κανείς δεν νομίζουμε πως αμφιβάλλει πραγματικά για το μέλλον των tablet: είναι μία μορφή προσωπικού υπολογιστή χρήσιμη και βολική για κάποια πράγματα - έστω κι αν όχι για όλα - και τα επόμενα χρόνια, όσο γίνεται περισσότερο προσιτή, θα παίξει σαφώς ένα ρόλο στο πώς ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε, δουλεύουμε ή διασκεδάζουμε. Με τα netbooks όμως να είναι τόσο μικρά σε μέγεθος (και μέσα στη χρονιά να αποκτούν επιτέλους αρκετή ισχύ), αλλά και τα smartphones να γίνονται όλο και ισχυρότερα, τελικά ποιά από τις τρεις κατηγορίες συσκευών είναι καλύτερη για χρήση... "εκεί έξω", εν κινήσει, για το ευρύ κοινό; Στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital Tablet Week, και έχοντας στη διάθεσή μας 2 συσκευές από το κάθε είδος - iPad και Iconia Tab A500, iPhone 4 και LG Optimus X, Sony Vaio X και MSI Wind U100 - παραθέτουμε εντυπώσεις και τη γνώμη μας για το θέμα.

Είναι πολλές οι παράμετροι και τα κριτήρια βάσει των οποίων θ' αντιπαραβάλλουμε τρία διαφορετικά προϊόντα τεχνολογίας που - με μία πρώτη ματιά - θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και μη συγκρίσιμα. Μήλα και πορτοκάλια, λοιπόν; Όχι, γιατί υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για σύγκριση: είναι οι ανάγκες του καθενός από μας. Τί θέλουμε να κάνουμε με μία φορητή συσκευή "εκεί έξω"; Ανάλογα με τον τύπο χρήστη η απάντηση διαφέρει, θα καλύψουμε λοιπόν υποπεριπτώσεις - συγκρίνοντας πάντα τα τρία είδη συσκευών ως διαφορετικού τύπου προσωπικούς υπολογιστές και όχι ως π.χ. κινητά τηλέφωνα στην περίπτωση των smartphones.

Στον τομέα της ενημέρωσης, λοιπόν: Web και ανάγνωση άρθρων ή εξειδικευμένα ηλεκτρονικά περιοδικά. Τα tablet - ανάλογα αν μιλάμε για τα iPad ή για τα Iconia Tab - μπορούν αντίστοιχα να κάνουν το ίδιο καλή ή και πολύ καλύτερη δουλειά από τα netbooks και τα smartphones. Ο λόγος: μεγαλύτερη οθόνη που διευκολύνει την ανάγνωση, υπό τον όρο φυσικά αυτή να γίνεται σε... σκιά, καθώς καμία από τις τρεις διαφορετικές συσκευές δεν ευνοεί το διάβασμα σε έντονο φως. Εκτενής ανάγνωση κειμένων, ακόμη και στην οθόνη Retina του iPhone 4, δεν συνιστάται στα smartphones, ενώ τα τυπικά netbooks προβάλλουν μικρότερη ωφέλιμη επιφάνεια ενός browser από ότι τα tablet. Αν προσθέσει κανείς και τα πολύ καλά αλληλεπιδραστικά περιοδικά για iPad, που δεν έχουν κυκλοφορήσει σε αντίστοιχη μορφή σε PC, καταλαβαίνει γιατί ο πρώτος αυτός "γύρος" ανήκει στα tablet.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ